Kdy se z ní (ne)stala taková mrcha?

19.01.2010 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Britská písničkářka Nerina Pallot se před pár lety nečekaně dostala do mainstreamových médií s hitem "Everybody's Gone To War" a následně se jejího alba "Fires" prodalo vcelku slušné množství. Nerina vydělala nějaké peníze a zůstala úplně v klidu. A ve stejném klidu natočila úžasného následovníka.
9/10

Nerina Pallot - The Graduate

Skladby: Everything's Illuminated!, Real Late Starter, The Right Side, Human, I Don't Want To Go Out, Coming Home, It Starts, When Did I Become Such A Bitch, Cigarette, It Was Me
Vydáno: 5.10.2009 (UK)
Celkový čas: 37:54
Žánr: pop
Vydavatel: Idaho / Echo
"Fires" byla v podstatě (způsobem nahrání a vydání) nezávislá nahrávka. Po jejím úspěchu jí však její nahrávací společnost nabídla práci se slavnými producenty, ale i když skládání a nahrávání s Lindou Perry, Robem Davisem a Rickem Nowelsem přineslo téměř dvacítku nových skladeb, na novém albu "The Graduate" se neobjevila ani jedna z nich. Nerina Pallot se totiž nakonec rozhodla si desku napsat, nahrát a produkovat zcela sama, a ve svém londýnském studiu tak také učinila. Těžko říct, jestli výsledek nahrávání s výše zmíněnými profíky je lepší či horší, než nakonec vydané album, ale to je samo o sobě plné skvělé hudby.

Ze všech deseti skladeb (v různých dalších verzích najdete další bonusové písně či akustické verze) přímo tryská pohoda, v níž vznikaly, radost ze života i hudby a hlavně aranžérská a žánrová svoboda. Je poznat, že zpěvačka vybírala z kvanta materiálu, a tak je každá ze skladeb osobitá, neopakující postupy a opravdu originál. Což je v písničkářském popu málokdy. Většinou se každý drží svého ověřeného kopyta a v jeho duchu nahraje celé album. Ne tak Nerina. Když si písnička žádala kytary, dostala je, když dechy, dostala dechy, stejně tak sbory, elektroniku... Jediným spojujícím znakem je tak klavír a vskutku chytlavé melodie.

Sama o desce prohlásila, že jako spoustě dalších lidí ji přestalo bavit být pouhou písničkářkou a přišla na chuť opravdu dobrému popu, kde je základ silná písnička a vše okolo už je pak jen legrace. A přesně taková je "The Graduate". Stejně jako v naprosté hitovce nazvané "When Did I Become Such A Bitch".


Nerina Pallot - Real Late Starter


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY