shop.musicserver.cz
Anton Corbijn a temné klipy Depeche Mode

Anton Corbijn a temné klipy Depeche Mode

Vydáno: 12.01.2010 05:00 v sekci Publicistika - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Depeche Mode k nám prvně zavítají dvakrát v rámci jednoho tour. Z jejich rozsáhlé videografie jsme sestavili desítku nejpoutavějších klipů, které by mohly budit dojem přehlídky díla Antona Corbijna. Pokud na vás nevyšel lístek, připomeňte si s námi nejenom pravidelné koncertní položky.

Depeche Mode
© depechemode.com
Je to poprvé, kdy se Česká republika dočká privilegia, aby se v ní zastavili Depeche Mode dvakrát v rámci jednoho turné. Každopádně ve čtvrtek 14. ledna vystoupí v rámci Tour Of The Universe v pražské O2 areně. Jen tak mimochodem: poprvé zde vystoupili ještě za komunismu, bylo to 11. března 1988 a dorazili ve své nejsilnější sestavě, tedy Dave Gahan, Martin L. Gore, Alan Wilder a Andy Fletcher.

V komentované diskografii jsme se zevrubně věnovali jejich historii. Před show, která nás čeká 14. ledna v O2 Aréně, tu máme malé žhavení v podobě deseti nejzajímavějších klipů, z nichž většina má společného jmenovatele - fotografa a režiséra Antona Corbijna. S ním se seznámili v období vydání "Black Celebration" a jeho prvním klipem byl ten k songu "A Question Of Time". Milovník Joy Division a mnoha dalších kapel k Depeche Mode přirostl, stal se téměř její součástí a netočil pro ni jen videa. Stal se i návrhářem obalů singlů, alb a pod prsty mu procházeli i projekce a vizuál scén posledních tour. Vyjímky však potvrzují pravidlo a projevily se i v následující přehlídce (ta bere i v potaz obsah setlistu právě probíhající koncertní šňůry).

10. A Question Of Time (1986)

Depeche Mode - A Question Of Time
© facebook interpreta
Prohlídku pohyblivých obrázků nemůžeme začít jinak než debutem Antona Corbijna u party kolem Davea Gahana. Celkem jednoduché video kombinuje koncertní záběry se smyčkami natočenými v terénu, v nichž hlavní úlohu hraje motorkář vozící batole. Anton rád využívá různé filtry, pohledy na detaily a scenérie. Je to jeho jasně rozpoznatelný rukopis. Zajímavostí alba "Black Celebration", z kterého "A Question Of Time" pochází, je, že se z něj žádná skladba neobjevila na výběru "The Best Of Volume 1" a že jako jediné z diskografie Depeche Mode obsahuje stejnojmennou titulní skladbu.


9. Dream On (2001)

Depeche Mode - Dream On
© facebook interpreta
"Dream On" tepe v minimalistickém duchu idmka, glitche a pochází z nejrozpačitěji přijaté desky "Exciter". Videoklip režíroval oblíbenec Bona z U2 Stéphane Sednaoui (Pařížan usídlený v New Yorku), jehož snahou bylo podchytit snovou, případně přízrakovou sekvenci pasující k písničce. Část exteriérů se natáčela na slavné silnici Route 66 (tedy na matce amerického dálničního systému). O Route 66 vznikla i stejnojmenná skladba, kterou napsal Bobby Troup. Depešáci ji po svém předělali, verzi naleznete na singlovce "Behind The Wheel" jako b-stranu, dokonce ji i spojili do megamixu s touto písní. Stéphane je nadšenec do barev, odstínů, palet atmosfér a světelných efektů, má taktéž cit pro detail; to vše se odrazilo i v tomto snímku.


8. Strangelove (1987)

Depeche Mode - Strangelove
© facebook interpreta
Pecka "Strangelove" se dočkala dvou videoklipů. První z nich vznikl pod Corbijnovou taktovkou a prim hrály dvě pózující modelky. Finální verze snímku ale musela být na přání MTV přestříhána (došlo na odstranění některých choulostivých aktů) a doplněna o záběry členů kapely a ampliónu (loga desky "Music For The Masses"). Druhý klip pak režíroval dřívější spolupracovník Depeche Mode Martyn Atkins, jehož celkem obyčejné dílko můžete spatřit na tomto místě. Jinak původní singlová verze písně podle Daniela Millera, šéfa labelu Mute, nezapadala do potemnělé stylizace "Music For The Masses", a na albu je tak upravená a drobet pomalejší variace. Ta po masivním úspěchu desky v Americe vyšla jako singl pod označením "Strangelove '88" jen pro tamní trh.


7. Walking In My Shoes (1993)

Depeche Mode - Walking In My Shoes
© facebook interpreta
"Songs Of Faith And Devotion" přineslo zvrat v kariéře skupiny - ve svém finále (na konci turné čítajícího 162 koncertů) však měla tato éra zcela destruktivní účinky na Gahanovo zdraví. Alan Wilder, sedící během Devotional Tour za bicími, následně odešel. Obsahuje však hudební proměny od pošpiněného zvuku až po hybnou a organickou poetiku. "Walking In My Shoes" byla druhým singlem, který potvrdil úspěch předchozí "I Feel You" v žebříčcích. Melodramatické video režíroval opět Anton Corbijn a nechal se inspirovat italskou klasikou "Božská komedie" (Dante Alighieri ji dokončil těsně před svou smrtí v roce 1321 a psal epos třináct let). Samotný song posléze natočila jako cover kanadská kapela Finger Eleven a najdete ji na desce "The Greyest Of Blue Skies".


6. Personal Jesus (1989)

Depeche Mode - Personal Jesus
© facebook interpreta
V komentované diskografii jsme již přiblížili telefonickou reklamní kampaň na hit "Personal Jesus". Tento song má však i další privilegium: vznikly k němu jako k prvnímu remixy od přizvaných DJů (dříve si alternativní a prodloužené verze dělali sami DM). Na "Personal Jesus" se nejvíce vyřádil François Kevorkian, který se pohyboval i okolo produkce alba "Violator". Anton Corbijn po sérii černobílých klipů pohyblivé obrazy prvně zahalil do barev a se svým štábem na několik dní obsadil ranč v oblasti pouště Tabernas (Almería, Španělsko), kde bylo natočeno i několik westernů. "Personal Jesus" je dalším snímkem, do kterého zasáhlo MTV a nechalo vystřihnout lehce erotickou scénu s Martinem Gorem. Martin měl v tomto pech, dříve se řešila i jeho sexuální orientace a například v "A Question Of Lust" dokonce poskakoval v rouše Adamově.


5. Home (1997)

Depeche Mode - Home
© facebook interpreta
Když už jsme se dopracovali k Martinovi, ještě chvilku u něj zůstaneme. Singlů, na kterých je jeho nepřeslechnutelný vokál tím hlavním, moc není. Celkem to jsou tři, kromě již zmíněné "A Question Of Lust" do party ještě patří "Somebody" (vyšlo jako double A singl s "Blasphemous Rumours") a právě "Home" z nadčasové desky "Ultra", ta je asi i zároveň tou nejtemnější. Mezi fanoušky tento song figuruje mezi nejoblíbenějšími, pro svou atmosféru a sklíčené téma. "Ultra" je prosáknuto nejenom Gahanovým znovuzrozením, zvukovým experimentem Tima Simenona, ale i hlubokými Martinovými depkami v textech. "Home" je jediné video, které v tomto období netočil Anton. Steve Green se chopil tohoto klipu velmi citlivě a zachycuje mimozemšťana s lidskou tváří, který pozoruje osudy lidí žijící ve stísněném prostředí.


4. I Feel You (1993)

Depeche Mode - I Feel You
© facebook interpreta
U "Songs Of Faith And Devotion" už jsme se jednou zastavili... Všimli jste si například toho, že tato deska má jako jediná na obalu fotku členů Depeche Mode? Stejný rébus nabídly i symboly na coveru singlu "I Feel You". Každý z nich totiž prezentuje jednoho ze čtveřice, k rozluštění vám mohou pomoci čísla nebo identické obrazce z obalu alba. Příchod této písně a videa vyděsil mnoho fandů, Dave Gahan zhubl a proměnil se v rockového rebela. Corbijn toho využil i v klipu, v kterém úlohu svůdnice hraje herečka Lysette Anthony. "I Feel You" nabízí i několik zajímavostí - mezi ně třeba patří použitá rytmika, kromě rovného 4/4 beatu je k slyšení i variace v tempu 6/8 hraná na kytaru. Fragmenty z remixů na tento song jsou použity na "Songs Of Faith And Devotion" jako mezihry.


3. Barrel Of A Gun (1997)

Depeche Mode - Barrel Of A Gun
© facebook interpreta
"Barrel Of A Gun" se vyjímá v mnoha aspektech. Raketově po vydání zamířila k vrcholu britské hitparády, i když skončila na čtvrtém místě, bylo z toho rázem nejvyšší pořadí pro Depeche Mode (společně takto zabodovaly i "People Are People" a "Precious"). Chmurná kompozice o vzestupu z drogového propadliště mrazivě působí i v klipu. Anton se do této tématiky naplno ponořil, nápad namalovaných očí na Gahanových zavřených víčkách přinesl další rovinu vnímání "Barrel Of A Gun". Světélkující kabát a další detaily byly nasnímány v Maroku. Nejdepresivnější song funguje i po letech a je plný odkazů. V té době to bylo jakési uzavření, vyrovnání se s jednou nepříliš veselou kapitolou života kapely.


2. Wrong (2009)

Depeche Mode - Wrong
© facebook interpreta
Další odvážné a provokující video k naléhavé "Wrong" má v prstech Patrick Daughters (věnovali jsme se mu i v tomto článku). Skladba pochází ze zatím poslední "Sounds Of The Universe", ke které 9. ledna začala poslední část turné. Mnohem více pozornosti si však zaslouží samotný klip. Ten vznikal v ulicích Los Angeles, v nichž auto Ford Crown Victoria jede pozpátku s jediným pasažérem, který má přes obličej natáhnutou masku podobnou té, v níž strašil a vraždil Michael Myers (fiktivní postava ze série filmů "Halloween"). To, co se během těch tří minut děje, bere dech. Přesto singl skoro propadl a bylo z toho nejhorší umístění v britské hitparádě od dob "Dreaming Of Me".


1. Enjoy The Silence (1990)

Depeche Mode - Enjoy The Silence
© facebook interpreta
Na závěr klasika největší. Námět vzešel z inspirace příběhem "Malého prince" a Dave se na několik hodin proměnil v krále, který brouzdá se svými myšlenkami přírodou Nového Zélandu s rozkládacím lehátkem v rukou. Závěrečné sekvence vznikly na sněhem pokrytých švýcarských Alpách. Antonův nápad se nakonec zalíbil nejenom samotným Depeche Mode a podobný útržek se pak následně objevil i ve videu "In Your Room", ale jako tribut se tímto nechali nadchnout Coldplay, kteří natočili v podobném duchu jeden z videoklipů k hitu "Viva La Vida" (režíroval opět Corbijn). Stejný kostým měl na právě skončeném turné Pet Shop Boys (ti se netají svou oblibou alba "Violator") na sobě Neil Tennant během coveru této písně Coldplay.

ANKETA
Který klip Depeche Mode se vám líbí nejvíc?










Podívat se na výsledky


NÁZORY
  • prodám 1 vstupenku na sezení I.kateg. na DM (pavel, 12.01.2010 10:37) Reagovat

    prodám 1 vstupenku na sezení I.kateg. na DM

    • Re: prodám 1 vstupenku na sezení I.kateg. na DM (Jan Kroužel, 12.01.2010 18:59) Reagovat

      beru - za kolik?

    • Re: prodám 1 vstupenku na sezení I.kateg. na DM (wendy, 13.01.2010 16:21) Reagovat

      tam se přece nesedí...to se nedá:-D

  • Dm (tom, 13.01.2010 12:48) Reagovat

    Chýba mi tu depešácka klasika Never let me down again

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: "Dancing Star" Pet Shop Boys je poctou všem talentovaným a odvážným (07.04.2024 15:15)
- Video: Depeche Mode se loučí s érou desky "Memento Mori". V "People Are Good" hledají to dobré v nás (06.04.2024 08:00)
- Pet Shop Boys se v novém singlu vrhnou do víru tance (22.03.2024 12:41)
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Naživo: Depeche Mode v Praze skvěle zahráli, svou show ale neoslnili (23.02.2024 14:13)
- Fotogalerie: Depeche Mode odehráli ve čtvrtek v O2 areně koncert, na který se bude ještě dlouho vzpomínat (23.02.2024 08:35)
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Pet Shop Boys se v klipu "Loneliness" ohlížejí za mladistvou nerozvážností (01.02.2024 15:30)
- Pet Shop Boys se vracejí s novým albem "Nonetheless" (31.01.2024 11:04)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu