Ach, Šamióne, namaž!

13.01.2010 05:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Po dvou mimořádně svěžích deskách pro nejširší posluchačské spektrum připravil Kašpárek v rohlíku dlouhohrající vánoční singl. Ten dostal jméno "Ježíšku panáčkuj!", je nápaditě zabalený v trojobalu, bejbypankově poctivý a dětsky upřímný. A k tomu se ještě stihl Kašpárek zamilovat do svý mámy.
8/10

Kašpárek v rohlíku - Ježíšku panáčkuj!

Skladby: Dopis Ježíškovi, Dopis Ježíškovi, Dopis Ježíškovi, Dopis Ježíškovi, Dopis Ježíškovi, Dopis Ježíškovi, Dopis Ježíškovi, Dopis Ježíškovi, Dopis Ježíškovi, Dopis Ježíškovi, Dopis Ježíškovi, Dopis Ježíškovi, Zamiloval jsem se do svý mámy, Šamión
Vydáno: 13.12.2009
Celkový čas: 50:04
Vydavatel: Bejbypank o.s.
Kašpárek v rohlíku je tu zas a tradičně jde do všeho po svém. Novátorsky, přirozeně a s velkou dávkou nadhledu. Ani k Vánocům nepřistupuje jinak. Není nepřirozeně rozjuchaný, nerozsvěcí bejbypankové lucerničky ani si neoblíká obleček Santa Clause. Prostě k tomu nejdůležitějšímu období v roce každého dítěte nepřistupuje ani dnešním spotřebním způsobem, ani přehnaně tradičně, ale pěkně po svém. Ježíška vidí jako mimino, které je schopné věci poplést, a omylem nadělí pod stromeček akustickou kytaru namísto elektrické. Rok nato ale svůj omyl napravuje, a malý muzikant (Milan Cais) dostává vysněnou opravdickou kytaru na elektriku.

Kašpárek umí dětsky otevřít své emoce radosti a děkuje tím nejpřímějším způsobem. Když zpívá: "Takovou kytaru jsem chtěl, no, ty seš démon," odkrývá v tom celý úspěch bejbypanku jako takového. Odbourávání se od klasických klišé, dětské uvažování, obrana před poučováním dospělých. Kašpárek v rohlíku nezapomněl být dítětem, uvažuje stejně, a tak je přirozeně jedním z nich.

Kromě toho má i čuch na pošahané coververze. "Dune Buggy", ústřední melodii filmu "Jestli se rozlobíme, budeme zlí", převedl do - zase - dětsky naivně a čistě upřímného vyznání lásky k rodičům "Zamiloval jsem se do svý mámy".

Písničky Kašpárka v rohlíku mají své kouzlo. Jsou jiné než ostatní, a to tím správným směrem. Navíc neobyčejně chytlavé. Schválně - zkuste pustit tento dlouhohrající singl svému malému bejbypankáči a než dohraje, bude mít minimálně "Dopis Ježíškovi" už natrvalo zarytý hluboko pod kůží.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY