Chuť na jazz, tedy na sex

09.02.2010 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Trio NTS na svém debutu vyučuje na Vysoké škole improvizace, obor Hudba, předmět Fúze zdánlivě neslučitelných žánrů. Není to žádné turbo-studium, nýbrž sedmdesát minut plných důkazů o tom, jak může být hudba originální. Nahrávka je dosti podobná sexu, ne nadarmo se také NTS prezentují jako "Libido Trip".
7/10

NTS - Libido Trip

Skladby: McCoy, Detune Me, Surreal Morning, Pygmies In Pig May, Apoli Calling, Verne Jam, Libido Trip, Home Of Libido, Diamond Prince
Vydáno: 20.11.2009
Celkový čas: 69:69
Vydavatel: Guerilla Records
Jak spojit soudobou vážnou hudbu, jazz a punk, aby z této výbušné směsi nevyšel úplný paskvil? Trio Nejtek-Tichý-Smetáček nalezlo jediné správné řešení - improvizovat. Na svém debutu "Libido Trip" přináší NTS neokoukaný materiál, z kterého nadevše čiší originalita.

NTS nejsou žádní nezdárci. Severočech Michal Nejtek působí v souboru Agon Orchestra a vyzkoušel si i spolupráci s Davidem Kollerem, basista Petr Tichý má zase co do činění s Floexem, Feng-Jün Song nebo Zapomenutým orchestrem Země Snivců a v neposlední řadě je tu hlavní hvězda superskupiny, bubeník Štěpán Smetáček, kterého oslovují ke spolupráci Wanastowi Vjecy, Lenka Dusilová, Airfare nebo třeba Aneta Langerová.

K pochopení tvorby NTS pak není potřeba žádný manuál, stačí jen pozorně naslouchat, ať již složitým melodicko-rytmickým strukturám nebo zdánlivé disharmonii. NTS navíc dokazují, že píseň může být klidně beze slov, a přesto může sdělovat košatá souvětí. Stačí totiž správná řeč jednotlivých nástrojů a um jejich obsluhovačů. V rámci sedmdesátiminutového setu nás NTS zavedou na pouť krajinou ambientu, free jazzu, funku, rock’n’rollu a punku. Melancholii nahrávky umocňuje střídání nálad nejen mezi jednotlivými stopami, ale i přímo v jejich nitru.

NTS nemají ambice dobývat rádiový éter, ve své tvorbě se jen snaží propojovat myšlenky a darovat je posluchačům. Jako správní avantgardní umělci se navíc snaží i provokovat, což se jim na poeticky silné nahrávce bez výhrad daří.

P. S.: Po poslechu křehkého "Libido Tripu" vřele doporučuji vystřízlivění v podobě Smetáčkova výtečného sólového projektu; k vidění a slyšení například zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY