Kde jsi byl, Ivane?

11.01.2010 00:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Loňské album roku v kategorii underground má na svém kontě jeho letitý vládce - Ivan Martin Jirous. Na desce "Magorova Summa" zrealizoval projekt zhudebnění své stejnojmenné sbírky. Nahrávka podobně jako samotné básně drásá svou syrovostí, upřímností a slovy těžko popsatelnou autentickou atmosférou.
8/10

Agon Orchestra & Ivan M. Jirous - Magorova Summa

Skladby: Jednorožec/Na poli lilií, Na rukách měla rukavičky černé, Fantasmagoratorium, Magor, Magorigami
Vydáno: 20.11.2009
Celkový čas: 49:11
Vydavatel: Guerilla Records
Nekorunovaný vládce tuzemské poezie J. H. Krchovský před časem založil kapelu Krch-Off, aby napravil reputaci svých básní, neb se mu příliš nezamlouvala podoba, jakou jim přisoudili jiní hudebníci, kteří je hojně využívali. O zhudebnění "Magorovy Summy" se ještě nikdo nikdy nepokusil, není tedy s čím výsledný produkt porovnávat. Do rukou se nám tak dostává unikátní umělecké dílo.

Společně s Magorem se na projektu podílel i známý soubor Agon Orchestra, který během své bezmála třicetileté existence spolupracoval mimo jiné s Einstürzende Neubauten, Zajíčkovými DG307, PPU nebo s Filipem Topolem ze Psích vojáků. Dvanáctičlenná sestava v režii dirigenta Petra Kofroně na nahrávce vykouzlila působivé melancholické melodie, které svým zasněným zpěvem podpořila Jana Vébrová.

Magor

Ivan Martin Jirous
... se narodil 23. září 1944 v Humpolci. Vlastním jménem Ivan Martin Jirous. Je bývalým manažerem The Plastic People Of The Universe, básníkem, publicistou, výtvarným kritikem, pamětníkem, chartistou a svébytným vládcem tuzemského undergroundu. V době normalizace byl několikrát vězněn. V roce 2006 obdržel literární cenu Jaroslava Seiferta za celoživotní básnické dílo a ceny Toma Stopparda za "Magorovy labutí písně", které napsal (respektive si zapamatoval) ve valdickém vězení. Nahrávka "Magorova Summa" vychází ze třinácti básnických sbírek, které před dvanácti lety Jirous vydal pod stejnojmenným názvem v uceleném svazku. Obdržel za ně literární cenu "Kniha roku 1998". Na hudebním nosiči je navíc obsažen i bonus v podobě desetiminutového videoklipu vyprávějícího o Magorově cestě do Kolína nad Rýnem.

"Současná vážná hudba si s poezií velice dobře rozumí," uvedl Magorovu nahrávku jeho dlouholetý přítel Lábus, který se svým labelem Guerilla Records stojí za většinou současných nahrávek českého undergroundu. Kromě vážné hudby a dosti netradičně recitované poezie se na "Summě" dočkáme i samplů, minimalismu a bigbítu. Tedy všeho, po čem současné alternativní publikum tolik touží.

První dvě písně jsou v režii již zmíněné Jany Vébrové. Šansonem provoněný jemný zpěv této protagonistky je příjemným prologem k hlavní písni celého projektu, kterou je "Fantasmagoratorium". Hypnotický refrén: "Teď už víš - doma seš tam - kde se oběsíš," způsobuje díky sugestivnímu melodramatickému přednesu existenciální katarzi. Melodrama tak nabírá na obrátkách a po patnáctiminutové koláži "Magor" dochází usmíření ve formě závěrečné "Magorigami" s ústředním výkřikem: "Kde jsi byl, Ivane?!" Další kapitola kroniky tuzemského androše tak byla dopsána a podepsal se pod ni sám Praotec Magor.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY