Katka nevěřícím Tomášům

03.01.2010 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Taky jste si všimli, že na rozdíl od devadesátých let se už jen velmi sporadicky objevují desky s titulem "MTV Unplugged"? To by měla změnit jedna z vycházejících hvězd Katy Perry, která dostala za úkol znovu oživit zašlou slávu koncertů bez šťávy. Že vám to k ní nesedí? Ale kdepak...
7/10

Katy Perry - MTV Unplugged

Skladby: I Kissed A Girl, Ur So Gay, Hackensack, Thinking Of You, Lost, Waking Up In Vegas, Brick By Brick
Vydáno: 16.11.2009
Celkový čas: 29:31 + cca 45min.
Vydavatel: Parlophone
Katy Perry jsem si po prvním albu "One Of These Boys" zařadil do škatulky rozpustilá zpěvačka s velkým citem pro chytlavou melodii, která má dětinskou radost, že políbila holku. Když jsem se desky dost nabažil, začalo mi vrtat hlavou, jak by to všechno asi znělo naživo. Chvilička hledání na netu mi dala odpověď - největší hity z "One Of These Boys" se s veškerou show dají uzpívat jen těžko, Katy Perry navíc není taková zpěvačka, aby to zvládla. Výsledek? Zadýchávání lehce skřehotavého hlasu do melodie a rytmu.

Že ale tahle holka umí velmi slušně zpívat, dokazuje až na "MTV Unplugged". Katy Perry na ní drží tradici a podobu těch nejslavnějších unplugged alb. To se odráží především v charakteristickém zvuku, takřka neslučitelném s některými jejími hity. Proto zřejmě na albu nenajdete "Hot N' Cold" a taková "I Kissed A Girl" dostala zbrusu novou, velmi povedenou jazzovou podobu, která z ní dělá v podstatě jinou písničku. Kupodivu se podařilo velmi slušně do čistě akustické podoby převést i "Ur So Gay", kde se dechová sekce a klavír postaraly o všechny ty kudrlinky, a "Waking Up In Vegas", jež zase neztratila nic ze své rytmické rozvernosti. Uzpůsobit "Lost" a "Thinking Of You" už bylo oproti předchozím věcem v podstatě hračka...

Vedle už známých věcí se dostalo i na dvě novinky. První je "Brick By Brick", kterou Katy napsala pro Ashley Tisdale. Sice zapadá docela dobře do tématu unplugged, ale oproti zbytku není tak nějak moc povedená. Druhou je ale naopak nejlepší záležitost CD - "Hackensack" si zpěvačka vypůjčila od skupiny Fountains Of Wayne, což byl mistrovský tah, který ji samotnou ukazuje v trošku jiné podobě.

Velké pozitivum "MTV Unplugged" je i to, že vyšlo jako dvoudiskový set jak s audio, tak s video podobou. Ono koneckonců ani ne půl hodinový záznam doslova volá po nějakém doplnění. Video podoba je tedy o něco delší, nabízí vytříbený a nadprůměrně namíchaný zvuk 5.1 Dolby Surround a také bonus ve formě rozhovoru s Katy Perry.

"MTV Unplugged" Katy Perry se sice zřejmě nezařadí po bok úplně nejlepších koncertů bez šťávy v podání Erica Claptona, Nirvany nebo The Corrs, ale zcela jistě nejde ani o žádnou ostudu, naopak. Je třeba ocenit jednak odvahu, s jakou se interpretka nebála udělat něco, co by od ní po poslední studiovce čekal jen málokdo, jednak způsob, jakým se jí to povedlo zvládnout. Když se na kouknu kolem a kolem od jejího úplně prvního, gospelového alba, které natočila ještě pod jménem Katy Hudson, přes "One Of These Boys" až k této nahrávce, začínám Katy podezřívat, že je takový chameleón. A jsem už napnutý, jaké mimikry nahodí příště.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY