shop.musicserver.cz
Třináct let s -123 min.

Třináct let s -123 min.

Vydáno: 06.01.2010 12:00 v sekci Komentované diskografie - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Vánoce jsou svátky klidu, takže málokdy dostanete nějaký zlomyslný dárek, leda by vám soused podstrčil kapra s titanovou kostí. Jenže rok 2009 dostal nechtěný dárek, když -123 min. ukončili svou činnost a na české jazzrockové scéně zůstala obrovská díra. Pojďme si nyní projít jejich odkaz hudebnímu světu.

-123 min.
© minus123min.com
Česká hudební scéna bývala poměrně konzervativní, takže jazz patřil do jazzových klubů a pokusy o nějakou fúzi a multižánrovost končily v propadlišti dějin. Jenže to nemohlo trvat věčně, a tak přišel intenzivní nápor v podobě pardubických -123 min.. Vše se točilo okolo dvojice Zdeněk Bína a Fredrik Janáček, kterou doplňoval vždy nějaký skvělý bubeník. Schopnosti muzikantů pak jen dávaly tušit, že se tvorba nezasekne v tuctovém jazzu, kterého najdeme přehršel v mnoha barech. Tady šlo o víc a hudební nohy, rozkročené přes mnoho žánrových hranic, kráčely vstříc řadě úspěchů. Chvíli to byl jazz, pak zase rock, funky, soul a nakonec i silně orientální hudba. A světe div se, ono to mělo úspěch a nemyslitelné se stalo skutečností. Veskrze středněproudě zaměřené publikum začalo chodit na náročnější hudbu a dokonce ji i vyhledávat. Minuty byly na festivalech, v klubech, nezřídka i v televizi... Bariéry hudební xenofobie se prolomily a hvězda mohla zazářit naplno. A zářila od debutu deset let, než v prosinci roku 2009 dobrovolně vyhasla.

Shooba Dooba (1999)

Hodnocení: 7/10
Palba alba: September
Bubeník: Václav Zima

-123 minut - Shooba Dooba
© facebook interpreta
Období před koncem tisíciletí patřilo v našich luzích a hájích podivným boybandům a girlbandům, které se snažily navázat na úspěchy obdobných zahraničních kapel. To byla ideální doba pro start jazzrockové rakety, která jedny upoutala zajímavou hudbou a druhé podivným názvem zdánlivě nedávajícím smysl. Perfekcionistická instrumentace a neodlidštěná skladba dávaly naději na velký objev hudební scény. A i když byl celý počin značně sužován některými hudebně-dětskými nemocemi, tak nezůstal zdaleka bez povšimnutí. Akademie populární hudby označila Minuty za Objev roku 1999 a stejné ocenění si odnesl i z časopisů Rock & Pop a Rock Report.

Zdeněk Bína

-123 min.
Hudební lídr kapely se světu ukázal trošku paradoxně v kapele, kde by ho čekal asi málokdo, ale na scéně vešel ve známost jako kytarista crossoverových Walk Choc Ice. To jej možná podnítilo i k multižánrové otevřenosti a rockovějšímu cítění hudby. A přitom si v dětství přál k Vánocům vzduchovku a z kytary byl poněkud rozladěn. To se naštěstí změnilo a kouzlu kytary, k libosti mnoha fanoušků, zcela propadl. A vzhledem k tomu, že se vykašlal na školu, aby se mohl starat o vážně nemocnou matku, měl mnoho času na objevování jejích tajů. Takže mu pomoc bližnímu přinesla nejen výrazné morální poselství, ale i prostor k seberealizaci. A nakonec, i když dle vlastních slov neumí jedinou stupnici, z něj vyrostla jedna z nejvýraznějších postav soudobého českého jazzového muzikantství.


Try (2001)

Hodnocení: 8/10
Palba alba: Mojo Bride
Bubeník: Emil Valach

-123 minut - Try
© facebook interpreta
Vzrušené debaty na adresu -123 min. rozvířené debutovou deskou byly smeteny druhým albem, které ukázalo jasný progres v hudebním směřování. Muzikantská chemie začala fungovat daleko intenzivněji a již nešlo o chladné profesionální přehrávání jazzových standardů, navíc svázaných předvídatelností. Bylo neustále co poslouchat, protože každým poslechem se vyrojil nový zajímavý motiv. Kapela nedala šanci nudit a zároveň poukazovala na další prostor k rozvoji. To potvrzoval i nový bubeník Emil Valach, který kapelu pozvedl o několik tříd nahoru, což nebyl rozhodně lehký úkol.


Home? (2002)

Hodnocení: 9/10
Palba alba: Seven Ways To Heaven
Bubeník: Emil Valach

-123 minut - Home?
© facebook interpreta
Známé lidové moudro praví, že všude je dobře, ale nejlepší je to doma. Tady to platí dvojnásob, protože "Home?" je bezesporu nejlepší deskou kapely. Ta tím pak jednoznačně potvrdila svou pozici nejlepšího domácího souboru v jazzrockovém ranku (jakkoli to nneí zrovna největší kolonka). Frontman si zde také začal poprvé výrazněji pohrávat s motivy, které ho přivedly až k sólové tvorbě. Je to výrazně orientálně směřovaná "Seven Ways To Heaven", která je nejen největším hitem desky, ale zároveň i dalším střípkem do jejich pestré hudební koláže.


Mom (2005)

Hodnocení: 8/10
Palba alba: Get Closer
Bubeník: Martin Vajgl

-123 minut - Mom
© facebook interpreta
Tříletá mezidesková pauza byla do vydání "Mom" naprosto nevídaná, a tak se páni muzikanti rozhodli fanouškům trošku zlepšit náladu vydáním živáku "XL Live", který udržel nastavenou laťku a ve výsledku ovlivnil i další album. To se neslo v energičtějším duchu a pozitivně působícími aranžemi, které lahodily uchu a byly stravitelné pro běžného posluchače. Veskrze přímočařejší a rockovější skladatelská práce pak hodně pročistila zvuk, který byl dříve zatěžkaný bluesovou naléhavostí, kterou bych měl možná nazvat feelingem. Jenže ten se u Zdeňka Bíny projevuje typickým rukopisem napříč žánry, s trochou snahy by se dal jistě vystopovat i u Walk Choc Ice. A když si uvědomíme, že za bicí soupravou seděl Martin Vajgl...


Dream (2009)

Hodnocení: 8/10
Palba alba: Sol
Bubeník: Miloš Dvořáček

-123 minut - Dream
© facebook interpreta
Minuty zmítané peripetiemi osudu poslaly světu svou poslední desku v nedávné době a ani ten nejzarytější pesimista by po jejím poslechu nečekal tak rychlý konec. Nahrávání bylo komplikovanější, protože bubeník Martin Vajgl ohlásil odchod v době, kdy byla polovina desky natočena a zbytek se rozhodl všechno smazat a začít znovu. Nová akvizice za bicí soupravou se jmenovala Miloš Dvořáček a svým úžasným groovem a feelingem jen podtrhla hudebního ducha tria. Nakolik je nahrávka ještě čerstvá, tak se jednoznačně ukázala jako to nejstravitelnější a posluchačsky nejotevřenější, co lze mezi pěticí alb najít. Jazzová hravost, rockový tah, popový smysl pro melodii a výrazné etno prvky, to jsou hlavní akvizice nahrávky, která nakonec uzavřela činnost jednoho z nejunikátnějších seskupení na domácí hudební scéně.

NÁZORY
  • nojono (jon, 06.01.2010 14:44) Reagovat

    Ano bylo to hezké. Jenomže jednou jsem je zažil v debatě mimo pódium a to mi vzalo všechny iluze. Zdeněk Bína je jistě skvělý muzikant, ale jako člověk trpí nesnesitelným egem - je to docela vidět na jeho sólovém vystupování, které je často na rozdíl od vyvážených a místy až geniálních Minut pouhou instrumentální onanií, rychlým běháním prstů po hmatníku beze smyslu. Moje teorie tedy je (osobně je neznám) že prostě už ostatní oba - kteří jsou tak špičkoví muzikanti, že můžou hrát prakticky s každým - členové toho měli plné zuby a dali to Zdeňku Bínovi najevo a on to neunesl a skupinu rozpustil. Je to škoda, protože tak dobrou skupinu už mít asi nikdy nebude.


    • Re: nojono (zdeno, 06.01.2010 18:22) Reagovat

      Osobně neznám nikoho z kapely a Bímovo sólové vystoupení jsem viděl jen jedenkrát, ale to bylo skvělé. Žádné běhání po hmatníku, ale promyšlené, nápadité a skvěle zahrané kousky. Bylo to živé televizní vystoupení v posledním dílu Noci s Andělem na Silvestra. Pravda, tohle už nemá s rockem příliš společného a je to zřejmě pro širší posluchačskou veřejnost příliš náročné. Ale je to síla!

    • Re: nojono (Dana, 09.01.2010 19:28) Reagovat

      jsi zakomplexovanej pseudochytrouš, kterej pravděpodobně umí hrát leda tak svý mámě na nervy. Zdeněk Bína je plachej, ryzí a upřímnej a o jeho muzikanství tady mluvit nebudu, je to génius, což uzná každej, kdo ho kdy viděl vystupovat, takže moje rada zní: otři si brejle, intouši!!

    • Re: nojono (Borivoj Šurdilovič, 12.01.2015 00:14) Reagovat

      Vystihl jsi to, potvrzuji. I přes to jsem rád že to s ním myslíme dobře. Je těžké to říct. A k tomu, kdyby Dana tak neprskala, nemusel bys tak často otírat brejle, sakra.

  • :-( (Pozůstalá, 07.01.2010 12:58) Reagovat

    Budou mi chybět, byli to borci a jejich koncerty byly vždycky zaručený hudební zážitek, nevím, na co budu chodit teď

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Martin Vajgl klipem "Když byla malý dítě" připomíná těžký úděl dnešních žen (28.12.2023 16:40)
- Video: Martín Vajgl z Olympiku připomíná klipem "Prorok" své druhé studiové album (19.10.2023 09:09)
- Rozhovory: Martin Vajgl (Olympic) - Stále poznávám a studuju svět (20.07.2023 08:30)
- Nové desky 23/2023 - od Nialla Horana přes Extreme po Janelle Monáe (14.06.2023 20:00)
- Exkluzivní premiéra: Bubeník a člen Olympicu Martin Vajgl prezentuje druhé sólové album klipem "Jedu autem" (11.06.2023 18:00)
- Hradecký slunovrat letos bude, koronavinu navzdory hned dvakrát! (25.05.2020 11:07)
- Video: -123 min. představují hravý klip ke skladbě "Komár" (24.02.2020 08:31)
- Koncert 30 let Indies nabídne oslavu nezávislé hudby (28.01.2020 18:11)
- Výročí sametové revoluce oslaví FOK s kapelou -123min. (18.11.2019 11:42)
- Recenze: "LES" je pro -123min. překročením vlastního stínu (02.11.2019 09:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu