shop.musicserver.cz
Česko Slovenská SuperStar - Velké finále, 20.12.2009

První Česko Slovenská SuperStar? Martin Chodúr!

Vydáno: 21.12.2009 00:48 v sekci Naživo - Tomáš Parkan a Honza Průša | foto: nova.cz

Téměř čtyři měsíce jsme mohli sledovat, jak z několika tisíc více či méně nadaných mladých zpěváků krystalizuje první Česko Slovenská SuperStar. Tou se stal Martin Chodúr. Jenže ještě předtím musel svést souboj s Miroslavem Šmajdou. Jak celý večer vypadal, naleznete v našem posledním komentáři.

Live: Česko Slovenská SuperStar

kolo: Velké finále
datum: 20. prosince 2009
Předchozí kolo

Česko Slovenská SuperStar
© superstar.tv
Poslední finálové kolo Česko Slovenské SuperStar alias Velké finále alias Grand finále nebo taky Super Finále (vyberte si) se neslo ve vánočním duchu. Na pódiu stromečky, umělý sníh, divný holky a tak dále. Atmosféru měla navnadit i společná píseň všech dvanácti finalistů "Do They Know It's Christmas?" původně od uskupení Band Aid pro nadaci Feed The World. Nutno poznamenat, že se moc nepovedla. V první řadě se nějak nezadařilo poskládat jednotlivé hlasy, ale především snad ani jeden finalista nebyl schopen se trefit do playbacku, takže z toho byla ve výsledku spíš fraška. Naštěstí, sólově zbývající dva finalisté v podobných výkonech nepokračovali.

V prvním sledu se zpívaly oblíbené písničky finalistů, které ale ještě v SuperStar letos nezazněly, a první z nich byl Miro Šmajda s poměrně neznámou "Watch Over You" kapely Alter Bridge. Nebyl to nijak dobrý výběr - nevýrazný song, který zaujal snad jen tím, že ji hrál Miro na kytaru, a hlavně s výškami, jež tedy rodák z Košic vůbec nezvládl. Po dlouhé době těžce neintonoval.

To Martin Chodúr si vybral naprosto skvostně - "Heard It Through The Grapevine", kterou proslavil Marvin Gaye. Možná tak i trošku nevědomky vstoupil do vod vracejícího se a momentálně populárního motownského soulu. A ten mu sedl naprosto dokonale. Tenhle hit má výbornou dynamiku a rytmiku, která Martina ukázala v trošku jiném světle. Snad jedinou výtkou může být, že Marvin Gaye dával písničce ještě o něco víc poloh, nicméně srovnávat Martina Chodúra s Princem Soulu by bylo už trošku nemístné. Tak jako tak, po prvním kole vedl Martin Chodúr nad Mirem Šmajdou 1:0.

Druhým kolem byla vánoční písnička. Volbou Miro Šmajdy byla notoricky známá "Last Christmas" od Wham!. Problémem téhle písničky je, že stojí do velké míry na zpěvu George Michaela, jinak může vyznívat dost nevýrazně, což se stalo právě slovenskému zpěvákovi. Ačkoli ji nezazpíval vůbec špatně, výsledek byl spíš nuda, nuda, šeď, šeď.

Martin Chodúr měl opět při výběru šťastnější ruku. Navíc původně nahlášenou "White Christmas" Binga Cosbyho nejdřív spustil v českém znění, tedy v té známé verzi od Karla Gotta, teprve potom navázal originálem. Ta první část byla taková komornější, zpívaná akusticky pouze s piánem, proto na někoho mohla působit míň výrazně, ale já si naopak její atmosféru velmi užíval - příjemné vánoční rozjímání. Druhá část se naopak rozezněla ve swingové podobě, která seděla českému zástupci neméně dobře. Už po druhém kole bylo za stavu 2:0 pro Martina jasné, že souboj na body vyhrál právě on.

Miro Šmajda mohl tento výsledek už pouze korigovat, a to se mu ve třetím kole nazvané interně best of i povedlo. Ani ne tak Gottovou "C'est La Vie", která v jeho podání vyzněla překvapivě dobře, i když tentokrát si v ní nebyl tak jistý, ale především skvělým přechodem do jeho opravdového best of, a sice do "Welcome To The Jungle" Guns N' Roses. Tím na závěr možná nebezpečně zamíchal preferencemi. Po prvních dvou kolech byl totiž ve stínu za Chodúrem.

Martin Chodúr se pokoušel kontrovat pomocí "Supreme" Robbieho Williamse, kterou zazářil v divadle, a po vzoru Šmajdy přidal ještě Elvisovu "Blue Suede Shoes", ale takového efektu nedosáhl, i když se snažil v "Supreme" i "zarapovat". Má to hned dva důvody - za prvé mu chybí určitá klackovitost Robbieho Williamse a písničku tak bral moc vážně. Za druhé daleko povedenější Elvisova písnička v jeho podání byla "A Little Less Conversation". Finálový souboj tedy nakonec skončil 1:2 v neprospěch domácího zpěváka.

Nicméně to byl souboj na body, ještě tu stále byla možnost, že Martina Chodúra skolí diváci - fanoušci Miro Šmajdy ultimativním K.O. Ale ještě před konečným verdiktem jsme si mohli vyslechnout tipy poroty. Až na vyhýbavou odpověď Marty Jandové, zbytek potvrdil bodový výsledek. Ten nakonec potvrdili i hlasující. První Česko Slovenskou SuperStar se stal Martin Chodúr, který byl od prvních chvil favoritem.

Jak to viděl Honza Průša

Když před týdny začínalo první semifinále Česko Slovenské SuperStar, daly holky klukům jednoznačně na frak. To, že se do finále nakonec dostali dva kluci, je více než nespravedlivé, napadlo mě při úvodní "Do They Know It's Christmas?". Při té mě totiž nejvíc bavily právě Leona Šenková, Paulína Ištvancová a hlavně Dominika Stará.

Miro Šmajda začal nešťastně. "Watch Over You" mu nesedla. Vejšky byly hodně mimo a tím, že při zpěvu seděl, nevytáhl ani žádnou přidanou zábavou. Velké finále tak začalo velmi rozpačitě. Kdyby takhle zpíval v některém z předchozích kol, mluvila by porota zcela jistě jinak, ale teď byli všichni velmi shovívaví. Martin Chodúr v "Heard It Through The Grapevine" nemohl být lepší. Energie, skvělý zpěv, jiskra, atmosféra. V jeho podání bylo vše, co bylo potřeba. Prostě ten Martin Chodúr, jak ho mám zafixovaného z prvních kol a k němuž měl během finále často problém se sám přiblížit.

Při vánoční výměně Miro povyrostl. "Last Christmas" zazpíval bez chyb, ale ve svém důsledku to byla jen nudná a přesladká vánoční šaškárna. Na Mirovi bylo ale vidět, že ho ten showbusiness prostě baví. Nevadí mu být součástí kýče a umí si užít každou píseň. Což je ve svém důsledku pozitivní zjištění. U Martina to bylo o stupeň lepší, i když - Vánoce v SuperStar prostě nemůžou dopadnout jinak, než jako kýč jako bič. On do toho šel ale trochu kultivovaněji a i v druhé výměně mě bavil víc, hlavně proto, že ve "White Christmas" dokázal podstatně lépe pracovat s dynamikou.

To, že si Miro vybral jako nejlepší věc "C'est La Vie", mě překvapilo. Ne, že by ji zazpíval špatně, naopak ho v dílu s Karlem Gottem vrátila zpět do hry. Ale přece jen jsem si myslel, že dá nějakou rockovou vypalovačku. Tak jsem uvažoval až do chvíle, než odhodil košili a přešel v nevšední medley "C'est La Vie / Welcome To The Jungle". Geniální gradace a vyvrcholení hodné finále. A tak Mirův dnešní výkon symbolicky znázorňoval i způsob, jakým prošel celou soutěž. Martin na to šel úplně stejně a také naoko nechtěl předvést svůj největší trumf. Ohlášená "Supreme" nevyzněla špatně a taneční bonbónek "Blue Suede Shoes" bylo přesně to, na co všichni čekali. Přesto musím souhlasit s Tomášem, že Šmajdovo finále bylo zábavnější a mnohem víc strhující.

Už v bigbandovém kole jsem velkohubě prohlašoval, že zvítězit musí Martin Chodúr. Během následujících nedělních večerů už jsem jej ale jako jasného favorita tolik neviděl. Z finálové dvojice bych sice volil také jeho, ale pokud bych si měl vybrat z celé finálové dvanáctky, zvolil bych jako SuperStar Dominiku Starou.

Máme za sebou další sérii kolotoče jménem SuperStar. Dá se konstatovat, že se jednalo o velmi povedený ročník, že spojení zpěváků z obou národů přineslo zajímavé, leč mladé objevy hlasově i stylově rozdílné. Stačí se vzpomenout na celou finálovou dvanáctku, ale i na některé, kteří nepostoupili ze semifinále - velmi pestrá squadra. Kéž by se z ní dlouhodobě prosadila alespoň desetina. Nechme se překvapit. A my můžeme tak už akorát spekulovat, co nás čeká za pár měsíců. Druhá Česko Slovenská SuperStar nebo První Česko Slovenský X Factor?

NÁZORY
  • :) (chocobo, 21.12.2009 01:02) Reagovat

    od momentu, co vypadala vetsina holek sem to prestal sledovat. ti kluci byli do jednoho nudni, nezajimavi.. ale tento nazor je z me strany tak vyhrany kvuli tomu, ze muzske vokaly posloucham zcela vyjimecne.

    co se tyce otazky na zaver, co nas ceka nyni, tak bych si tipl Česko má talent nebo tak nejak by to mohli prelozit. Proste to, co v Americe vyhrala Bianca Ryan a v UK Paul Potts. Aspon prvni rocniky tak dopadly :)

  • Tak nakonec... (Shelly, 21.12.2009 15:11) Reagovat

    .. celá ČS Superstar nedopadla tak tragicky, jak jsem si na začátku myslela. Finále mě bavilo, i když Miro nezpíval tak úžasně jako v minulých kolech. Měla jsem dojem, že není úplně ve své kůži, ale to byl možná jenom můj pocit.
    Navíc, jak mě dřív Martin zoufale nebavil, tak jsem si včera jeho vystoupení i užila a netrhá mi srdce, že vyhrál zrovna on (i když jsem to osobně přála Šmajdovi). Zpíval z všech opravdu nejlíp.
    Teď jsem jenom zvědavá, jak se poperou oba finalisté s další kariérou. O Mira Šmajdu ani tak strach nemám, na Slovensku by ho lidi mohli přijmout (protože slovenská muzika funguje naprosto rozdílně než ta naše a nové talenty se můžou prosadit). Ale co martin Chodúr, to je v rukou božích. Snad nezapadne a neskončí v kapele Tom Jones revival. Byla by ho škoda...

  • Druhá Česko Slovenská SuperStar ? Snad toho budeme ušetřeni! (DJ Volder, 21.12.2009 16:12) Reagovat

    Chodúr sice vyhrál ale dávám mu životnost maximálně půl roku. Nahraje desku, natočí klip a udělá pápá. Jeho zpěv je nudný, bez energie.
    Další kolo snad nebudu. Slováci by mohli zůstam tam kde být mají.

    • Re: Druhá Česko Slovenská SuperStar ? Snad toho budeme ušetřeni! (jirina, 21.12.2009 17:38) Reagovat

      Tolik zla se v tobe skryva? ..snad ne!?.. )

      • Re: Druhá Česko Slovenská SuperStar ? Snad toho budeme ušetřeni! (DJ Volder, 21.12.2009 17:48) Reagovat

        Proč zla? Možná to je jen zdravý rozum.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: "Dobré časy" přicházejí. Martin Král' a Martin Chodúr natočili potenciální svatební hit (08.11.2023 15:29)
- Video: "Mění se čas". Martin Chodúr a Story překvapují povedenou zádumčivou novinkou (03.11.2023 13:26)
- Video: Martin Král' a Martin Chodúr svou Shakespearem inspirovanou "Půlnoční sonátou" pohladí duši i uši (11.10.2022 14:23)
- Naživo: Velký hlas vzdal "Poctu velkým hlasům". Martin Chodúr zazářil na budějovických Múzách na vodě (09.07.2022 16:58)
- Audio: Martin Chodúr ve smutném songu "Kyjev" soucítí s dětmi trpícími kvůli válce (04.03.2022 09:47)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2021 podle musicserveru (10-6) (27.01.2022 19:05)
- Naživo: Martin Chodúr v pražské Malostranské besedě přesvědčivě provedl světem "Tisíce a jedné noci" (14.11.2021 13:55)
- Recenze: Na albu "Tisíc a jedna noc" rozkvétá autorský talent Martina Chodúra naplno (03.11.2021 08:00)
- Rozhovory: Martin Chodúr - Umělec často neví, co vlastně vytvořil. Dává pouze návod, jak myšlenky číst (29.10.2021 13:15)
- Nové desky 39/2021 - od Brandi Carlile přes Asking Alexandria po Ministry (06.10.2021 13:15)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu