Nové desky pro 51.-52. týden

20.12.2009 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Tento týden vyzobáváme v hudebních novinkách už jen drobečky, které se zatoulaly do edičních plánů vydavatelství. Těmi většími jsou nové řadovky americké divy Mary J. Blige a hardrockových Mudvayne. Doplňují je Heavenly podobného ražení, čeští Al-Yaman a s reedicí posledního alba ještě přispěchá Eminem.
Pokud se v pondělí 21., respektive 28. prosince vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Mary J. Blige - Stronger withEach Tear (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: r'n'b / hip hop soul

Mary J. Blige - Stronger withEach Tear
S mírným zpožděním a lehce pozměněným názvem vychází deváté studiové album americké zpěvačky Mary J. Blige. Původně se mělo jmenovat pouze "Stronger" a na pultech obchodů jsme ho měli vidět už v listopadu. Nakonec "Stronger withEach Tear" vychází až těsně před Štědrým dnem. Mary J. Blige na něm podlehla vábení hip hopu a svůj tak kvalitní hlas nechává dokonce elektronicky modulovat. Svým způsobem za to může i rozsáhlý tým spolupracovníků, mezi nimiž nalezneme jména jako Rodney "Darkchild" Jerkins, Polow Da Don, Raphael Saadiq, Stargate, Bryan-Michael Cox a řada dalších. Hlavní slovo ale měla Mary J. Blige společně s Johntá Austinem, kterého známého například z "The Emancipation Of Mimi" Mariah Carey. Za mikrofon si pak pozvala Drakea, T.I. a Trey Songze. Všechny písničky z tohoto alba poslouchejte na MySpace.com Mary J. Blige.


Mudvayne - Mudvayne (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní metal / groove metal

Mudvayne - Mudvayne
Téměř čtyři miliony prodaných desek, tři zlaté desky v USA, dvě v Austrálii a první cena MTV pro metalovou skupinu - to je výčet úspěchů americké kapely Mudvayne, která těsně před Vánoci vydává své páté studiové album nazvané jednoduše "Mudvayne". Na něm se zvukově vrací k tvrdému rocku z jejich úspěšné druhé desce "The End Of All Things To Come". Kapela na této nahrávce poprvé spolupracovala s Jeremy Parkerem v roli producenta. Před tím, ale Parker mixoval čtyři roky starou "Lost And Found". Zajímavostí desky je pak její obal, kdy se pod UV světlem objeví kresba vytvořená Paulem Boothem - umělcem specializovaným na tetování. Z "Mudvayne" nabízí formace prozatím první tři ochutnávky a to na svém MySpace.com


Eminem - Relapse: Refill (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rap / hip hop

Eminem - Relapse: Refill
Není to tak dávno, co jsme vám představovali comebackové album amerického rappera Eminema a ten potěší své fanoušky před vánoci velmi milým dárkem - reedicí tohoto kousku. Navíc k tomu přihodí pěknou řádku bonusů. Deska bude k mání pod názvem "Relapse: Refill" a bude obsahovat celkem sedm písní navíc. Jedním z bonusů bude Eminemův zbrusu nový singl "Forever", který si již pomalinku šlape cestičku do rádií. Ve zmiňované skladbě ho doprovází i hvězdní hosté - Lil Wayne, Kanye West a Drake. Dalším bonusem reedice bude skladba "Taking My Ball", která byla doposud k nalezení pouze na videohře DJ Hero. Zmiňované dvě skladby doplní dalších pět kousků, které fanoušci doposud nikdy nemohli slyšet. "Relapse: Refill" navíc ladí fanoušky na "Relapse 2", které by mělo vyjít v příštím roce. Odpověď na otázku, proč radši nedal nové písně na plánovanou nahrávku, poskytl sám Eminem: "Vrátil jsem se do studia s Dr. Dre a několika dalšími producenty a vykouzlili jsme společně písně, které mají úplně jiný směr, než to, co jsme původně plánovali dát na "Relapse 2"." Eminomovo MySpace.com nabízí všechny nové skladby k poslechu.


Hans Zimmer - Sherlock Holmes (soundtrack) (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / r'n'b

Hans Zimmer - Sherlock Holmes (soundtrack)
Legendární detektiv Sherlock Holmes byl už několikrát ztvárněn ve filmu a tentokrát si ho vzal na mušku režisér Guy Ritchie ("Sbal prachy a vypadni", "Podfu(c)k") ve snímku nazvaném jednoduše "Sherlock Holmes". Titulní role se ujal v poslední době velmi populární Robert Downey Jr., jeho pomocníka Dr. Watsona ztvární neméně hvězdný Jude Law. Námět nevychází z žádné povídky Sira Arthura Conana Doylea, ale byl napsaný zcela nový příběh, který slavného detektiva staví před úkol zachránit celou zemi. "Sherlocka Holmese" sice uvidíme až 14. ledna příštího roku, ale už nyní si můžeme vychutnat soundtrack k filmu, kterou složil snad jeden z nejvýznamnějších skladatelů filmové hudby, Hans Zimmer. O to, že se jedná o velmi kvalitní dílo, může hovořit i nominace tohoto soundtracku na nejlepší hudbu v rámci cen Critic's Choice Movie Awards. Ukázky z něj si můžete poslechnout na webu filmu.


Heavenly - Carpe Diem (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: power metal

Heavenly - Carpe Diem
Pokud máte chuť na pořádnou porci energie, nadělte si pod stromeček nové album francouzského bandu Heavenly. Muzikanti vydávají totiž po třech letech novou nahrávku "Carpe Diem" s provokativním obalem a devítkou nových písní. Všechny složil a napsal frontman kapely Benjamin Sotto a jak se mu povedly, můžete sami ohodnotit na MySpace.com stránkách Heavenly, kde najdete ukázky tří z nových písní "Full Moon", "A Better Me" a "Save Our Souls". V poslední ze zmíněných písních si zahostoval i Oliver Hartmann, zakladatel formace At Vance.


Hradišťan a Filharmonie Brno a Kantiléna - Z hvězdy vyšlo slunce (Vlastní náklad - Indies)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: vánoční hudba / folk

Hradišťan a Filharmonie Brno a Kantiléna - Z hvězdy vyšlo slunce
Už před dvěma roky se uskutečnil v sále Besedního domu v Brně vánoční koncert, na kterém se spojila tři tělesa - Filharmonie Brno, Hradišťan a Kantiléna. Náplní koncertu byly adventní a vánoční skladby jak lidové a umělé, tak historické a současné. Umělecké spojení tří různě zaměřených souborů v atmosféře živého kontaktu s diváky bylo prý pro aktéry vzájemným obohacením a rozšířeným vnímáním této slavnostní i mystické tematiky. A vy si jej nyní můžete vychutnat díky záznamu tohoto koncertu, který vychází pod názvem "Z hvězdy vyšlo slunce".


Coronatus - Fabula Magna (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: symfonický gothic metal

Coronatus - Fabula Magna
Němečtí Coronatus mají na svém kontě již dvě řadové desky a nyní posílají do obchodu další nahrávku. Rok po vydání alba "Porta Obscura" má k fanouškům namířeno CD "Fabula Magna", na kterém chtěli muzikanti docílit energičtějšího zvuku. Ve skladbách nechybí klavír, flétna nebo dudy a posluchači se mohou těšit na svižné kousky i balady s náměty legend a mýtů. Ochutnávku v podobě dvou skladeb najdete na MySpace.com profilu kapely, kam Coronatus umístili dvě nové skladby "Tantalos" a "Kristallklares Wasser".


Al-Yaman - Insanyya (Indies Scope)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: world music

Al-Yaman - Insanyya
Pražská kapela Al-Yaman napínala své fanoušky poměrně dlouho. Od jejich debutu "Hurriya" uplynulo už pět let a konečně se vrací s novinkou "Insanyya". Na vině je především dvouletá pauza této formace, která patří do špičky tuzemské world music scény. Jejich hudba vychází z lidových a zlidovělých písní Jemenu a arabského světa. Zvuk kapely je fúzí akustických nástrojů a elektroniky a spojuje tradiční postupy s novými prvky taneční hudby. Arabský vliv zpěvačky Ashwaq Abdulla Kulaib z Adenu se tu mísí samply s tradičními kytarami, perkusemi, klávesami, bicími, a už méně tradičními nástroji jako je tabla nebo didgeridoo. Jak se za pět let Al-Yama změnili, můžete zjišťovat pomocí ukázek na stránkách formace.


Dále vychází:

Death Cab For Cutie - Meet Me On The Equinox (singl) (Warner Music)
Jason Derulo - Whatcha Say (singl) (Warner Music)
Jennifer Rostock - Es Tut Wieder Weh (singl) (Warner Music)
Max Mutzke - New Day (2-Track) (singl) (Warner Music)
Popstars - Du & Ich - Winner-Album (Warner Music)
Popstars - Du & Ich - Winner-Song (singl) (Warner Music)
Různí - Heartbreakers Vol.2. (Mystic Production)
Různí - Hip To Da Hop (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY