Hvězdy made in MTV

07.12.2009 05:00 - Dominika Jiroušková | foto: facebook interpreta

Zásluhu na úspěchu poppunkových Paramore mezi teen holkama a klukama má především televizní stanice MTV a singl do upírského fenoménu dneška "Stmívání". Na tom, že jejich třetí deska “Brand New Eyes“ není (znovu) průšvih, zase producent Rob Cavallo.
7/10

Paramore - Brand New Eyes

Skladby: Careful, Ignorance, Playing God, Brick by Boring Brick, Turn It Off, The Only Exception, Feeling Sorry, Looking Up, Where the Lines Overlap, Misguided Ghosts, All I Wanted
Vydáno: 29.9.2009
Celkový čas: 40:16
Vydavatel: Fueled By Ramen
Ohlédneme-li se o čtyři roky zpět, do roku 2005, ve kterém Paramore vydali svou prvotinu “All We Know Is Falling“, zjistíme, že ne vždycky byla rusovlasá Hayley Williams idolem generace snící o krasavci Robertu Pattinsonovi. Začátky pětice kamarádů ze střední z Tennessee spadají spíš do období, ve kterém americké děti objevily hardcore styly emo a screamo. V téhle komunitě tvořené většinou čistě pánským osazenstvem byla skupina s holkou od rány na postu zpěvačky příjemným zpestřením. A i když byl debut spíchnutý horkou jehlou doslova během pár dní, na výsledku to nebylo takřka poznat.

S druhým albem trochu nešťastně pojmenovaným "Riot!" (nešťastně proto, že samotná kapela na něm působí jako skupinka pudlů) přišel přerod v kapelu pro rádia a televizní hudební stanice. Promo akce a celebrity blogování, to vše made in MTV, přineslo komerční úspěch a zapsání do povědomí široké veřejnosti, ale (zcela očekávaně) i ztrátu tváře samotných Paramore.

Ne, že by se toho za dva roky tolik změnilo. Pop punk je to pořád a ujíždět si na tom budou hlavně holky a kluci pod dvacet orientující se podle nejznámější hudební televize. Změnu k lepšímu však přinesl Rob Cavallo, producent takových kousků, jako je “American Idiot“ od Green Day nebo “The Black Parade“ My Chemical Romance. Společnými jmenovateli dvou zástupců a Cavalla samotného je velkolepost, “Brand New Eyes“ není výjimkou.

Polovina tracklistu je tvořena silnými melodiemi a velkolepými rockovými refrény s ojedinělými momenty, které strhnou i většinu odpůrců téhle původně růžové cukrové vaty obarvené na cool černou. Paramore zařadili na desku i dva slaďáky, ve kterých to drhne nejvíc (zčásti i kvůli textům, jejichž chabé významy v pomalejších písních vyjdou víc najevo), ale díky charakteristickému hlasu slečny Williams si i tyto skladby dokážou udržet laťku. Ne, ani kvalitní producent nedokáže zázraky. Jestli se ale z “Brand New Eyes“ stane hit mezi omladinou, nevidím žádný problém.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY