Album roka česko-slovenského rapu

04.12.2009 12:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Rytmusovo suverénní prohlášení, že jeho "Kral" je album roku, se mohlo zdát nesmyslné. Nakonec jsem mu ale musel dát za pravdu. Potvrdil svou dominantní pozici na česko-slovenské scéně a přišel s opravdu silnou nahrávkou. Je však možné, že i fanoušci se při prvním poslechu budou chytat za hlavu.
8/10

Rytmus - Kral

Skladby: Prológ Sága pokračuje feat. Igor Kmeťo, Musíš mať nádej feat. Tina, Verejný nepriateľ, Zlatokopky, Na toto som čakal feat. Ego, Interlude. Čo bolo pred tebou, Kral, Nigdy sa nezavďačís, Daj mi ešte jednu šancu, Salalaj feat. Ego, Rázny básnik 2, Interlude. Stále dúfam, List otcovi feat. Igor Kmeťo, Jediný feat. DJ Premier, Všetko má svoj konec feat. Ego & Tina, Epilóg
Vydáno: 30.11.2009
Celkový čas: 56:25
Vydavatel: Parlophone
Není úspěšnějšího česko-slovenského rappera než Rytmuse. Vysoký prodej (nebo expedice na prodejny) však automaticky neznamená vysokou kvalitu. Značka Rytmus ale určitou kvalitu rozhodně zaručuje. Značka to je kontroverzní. Někteří Rytmuse zbožňují a smějí se u každé hlášky, co vypustí, některým jeho vychloubačný styl leze na nervy. Samotný piešťanský rapper své druhé sólo "Kral" označuje za "album roka".

Když se podíváme na releasy roku 2009, tak žádné opravdu významné jméno nic nevydalo. Až na Moji Reč - a jejich "Dual Shock" "Kral" překonává (WWW a Kapitán Láska jsou skvělí, ale žánrově jinde). Ten borec má sakra pravdu, samozřejmě pokud to "album roka" myslí pouze na domácí scéně. Kurzíva tam je, protože tento rok došlo k částečnému zpřetrhání vztahů obou republik, co se týče hiphopových spoluprací. Však na "Krali" jsou na hostovačkách pouze slovenští Tina, Ego a Igor Kmeťo.

Producentů si Rytmus vybral více. Do hudby je možná složité se napoprvé dostat, nakonec se však povedla na výbornou. Okamžitě chytlavé jsou Wichovky. "Nigdy se nezavďačís" (na coveru není háček nad S, tak nevím) už znáte z promo videa, track o srovnání pohledů na Rytmuse je zábavný a vtipný, Wich vykazuje prvotřídní formu. I jeho druhá věc "Musíš mať nádej" je pecka - hlavně pro ty, kdo neslyšeli soundtrack k "Ulovit miliardáře", kde se základní hudební motiv objevuje.

Mad Skill se projevil jako šikovný imitátor amerického soundu ("Všetko má svoj konec", "Salalaj") a na písni "Kral", která pojednává o Bohu, zas připomíná Wiche. Za zlé mu to ale nemám, je prostě všestranný. "Teplou" stránku desky obstarává Tomi Popovič, Slovák žijící v Chicagu. Jeho r'n'b produkce najdete na intru i outru, jedné ze dvou interlud a také na sladko-smutně romantické "Daj mi ešte jednu šancu" a "Listu otcovi", kde Patrik Vrbovský aka Rytmus docela uvěřitelně a upřímně adresuje svého otce, který ho jako malého opustil. Lze si však desku představit úplně bez Popovičových skladeb...

To integrální částí jsou tři tracky od Kortis Records, což je Jan Kortiš alias Johny Kortis, takže další americký Slovák. "Verejný nepriateľ" byl jako singl zvolen opravdu právem, jsem zvědav, jak do videoklipu za pět milionů promítnou nasraný beat a text. "Zlatokopky" baví refrénem "to že ste kurvy, každý to o vás ví; dôležité, že má love, nech je škaredý" atd. Obě skladby ještě o úroveň převyšují Mad Skilla, aktuální americký urban sound je na nich skvělý. Poslední Kortisovina "Na toto som čakal" sampluje "What About Love" Heart, jak už je známo z prvního promo videa.

A nakonec tu máme i pravého Američana a to rovnou legendárního DJe Premiera. Jeho podklad na "Jediný" je jednoduchý, ale úderný, skladbu pak doplňují výborné scratche a shouty. Rytmus je hláškář, takže i na "Krali" se budete chechat, co to zas vymyslel za hovadiny. Samozřejmě za předpokladu, že tohoto slovenského sprosťáka berete. Nahrávka se totiž nefanouškovi asi těžko může líbit. A fanouškovi zas dá čas, než si na nový počin zvykne. Mě nakonec Rytmus přesvědčil, je to opravdu "album roka".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY