shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Jsem" Anety Langerové

Makrorecenze "Jsem" Anety Langerové

Vydáno: 03.12.2009 05:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

První česká SuperStar Aneta Langerová se svým třetím albem "Jsem" vstupuje opět do neprozkoumaných vod. Nebo se naopak vrací tam, kde to všechno začalo? Krok vpřed, nebo zpět? Záleží na úhlu pohledu. Jaké úhly zvolilo pět našich redaktorů, se dozvíte v naší další makrorecenzi.

Aneta Langerová - Jsem
© facebook interpreta
Aneta Langerová, zdá se, patří mezi ty zpěvačky, které nemají vyloženě antifanoušky. Zbývají tak dvě skupiny lidí - nadšení příznivci a neutrální ti, kteří si ji třeba sami neposlechnou, ale minimálně ji respektují za její přístup k muzice a k superstářímu původu. Langerová je zkrátka osobností, která s onou zatuchlostí české hudební scény skutečně něco dělá. A tyhle ambice ji neopustily ani na jejím třetím albu nazvaném "Jsem". Na něm dala sbohem experimentálnějším muchowinám a za pomoci producenta Martina Ledviny se vrátila k přímočařejším a rockovějším písním. Vaška Trávníčka v hlavní recenzi výsledek ohromil: desku nazval nejlepší zpěvaččinou nahrávkou a ocenil vysokou osmičkou. Vybraná pětice z redakce s ním ale souhlasí jen v jediném případě, ve všech ostatních jsou pocity ze "Jsem" horší, což v součtu z alba činí jen lehce nadprůměrný počin.


Michal Koch - Návrat velkého hlasu (8/10)
Vztah k interpretce: Dá se říci trochu osobní.

Do třetice všeho dobrého. Novinka "Jsem" má pro mne tři základní roviny, které je mi třeba hodnotit samostaně. První je návrat velkého hlasu. Aneta po malém vzbouření se tomu, co od ní publikum ponejvíce očekává, znovu ukazuje, co za drahé kovy všechno v hrdle má. Toť za prvé. Za druhé je to hudební stránka, která je vynikající, producent Martin Ledvina udělal pro Anetu stejně dobrou službu jako již dříve pro jiné. Navíc Anetin aktuální přístup nemusím si sama skládat úplně všechno spojený s výtečným čichem na dobré spolupracovníky a skladatele činí toto album velmi chutným hudebním pokrmem. Snad jen fakt, že pro producenta i Anetu samotnou je nástrojem číslo jedna kytara, způsobuje, že je možná ke škodě věci upozaděn klavír - takový "Den" by v čistě klavírní podobě byl ještě působivějším songem. A do třetice texty. Jsou zde výtečné kousky ("V bezvětří", "Jsem" nebo "Jedináček"), ale bohužel i slabší, s prohřešky proti rytmu veršů, bez nápadu. Nejlepším příkladem budiž "Stačilo říct", ve které text plný středoškolských, špatně a gramaticky se rýmujících banalit téměř úplně ubíjí velmi pěknou melodii. Jako celek je ale "Jsem" dobrá deska a hlavně znovu krok kupředu.

Petr Balada - Něco tomu chybí (7/10)
Vztah k interpretce: Láskyplný odstup s kritickým přístupem a naopak.

Už ze živé prezentace nových kousků na letních festivalech bylo znát, že Aneta Langerová vydá silné album. Stalo se. Jedenáct písniček utvořilo přehlednou kolekci hitů, které nelze příliš co vytknout. Vydařené hudební autorské záseky samotné zpěvačky naznačují velké věci do budoucna. Zejména "Amor" má výborně vystavěnou melodickou linku. Anetin sebejistý zpěv je samozřejmostí. Paleta pozvaných hostů se jí pak přesně trefila do výrazu, potažmo do nálady desky pečlivě producentsky vybroušené. Jediné sporné místo vidím v zařazení "Jedináčka" od Oskara Petra. I přes nesporné kvality skladby mi nabourává jinak celistvý dojem z alba. Povedly se texty. Některé by si sice zasloužily proškrtat ("Den"), ale některé jsou naopak geniální ve své repetitivní jednoduchosti ("Dokola"). "Jsem" je za letošní rok rozhodně nadprůměrné domácí album. Přesto na něm ale ještě něco chybí. Konkrétně to, co dělalo minulý "Dotyk" tak zajímavým počinem - odvaha riskovat.

Martin Višňa - Chybí více výraznějších momentů (6/10)
Vztah k interpretce: Nenápadný pozorovatel.

Aneta Langerová
© Martina Kaderková / Sony Music
Na rovinu: Aneta není mojí největší favoritkou mezi českými zpěvačkami, ovšem je mi velmi sympatické, jakou cestou se jako vítězka pračky na rychlotalenty vydala, aby dokázala, že žádným rychlotalentem není. Na "Spoustě andělů" tehdy nedostala kromě pěveckých partů více prostoru, dosyta si to ale vynahradila na komorním "Dotyku", až mnohé zaskočila - opět na rovinu - mne také: rockovější poloha z debutu mě oslovovala přece jen více. Novinka "Jsem" je opět jiná, ovšem v tom smyslu, že si bere to dobré z obou dvou alb a výsledkem je třeba parádní singl "V bezvětří". V "Pokušení" si najdu ty svoje kytary, "Jedináček" mi nepřijde zas tak složitě čitelný. Aneta pracuje s hlasem, zní to moc dobře, ovšem jeden problém by tu byl. Kromě zmíněných tří písní si bez poslechu vybavím ještě skladby "Jsem" a "Amor", ale pletou se mi, většina zbylých splývá, a kdybych je slyšel bez jakékoliv souvislosti někdy někde, s určitostí bych řekl jen, že je zpívá Langerová, ovšem, jestli je to "Den" nebo "Vzpomínka", to už ne. Příjemné album, ale zasloužilo by více výraznějších momentů.

Adam Eff - Milá recyklace s přívlastky? (5/10)
Vztah k interpretce: První kolečko podepsané, druhé i s DVDčkem, ale to třetí si nekoupím.

Na "Jsem" mě až podezřele mile potěšil její neanetovský pěvecký projev. Mazlivé a mocné výšky, něžné frázování, přestože někdy otevírá pusinku až zu viel (ců-fíl). Oproti předchozím nahrávkám obohatila i instrumentace. Smyčce a flétny, proč ne? Texty posunula neidentifikovatelně, jsou všelijaké, ale nechci je shazovat a psát, že jsou nudné (nesmyslné, pseudoumělecké a rádobypoetické), toto přece není povrchní bulvár... Mně nevadí, ba dokonce sympatizuji s jejich tajemnou obrazností. Jediná věc, kterou bych vytkl, je ten odpudivý a podprůměrný obal. Ty předchozí bývaly vizuálně alespoň téměř fikaně pantonové nebo nápadité. Opomenu-li tento (podle mě svým způsobem podstatný) aspekt ovlivňující můj pohled, nebudu se bát napsat, že Aneta, která "Je", předložila masám slušné album. Jejího žánru. A těm, kterým vyhovuje, se zavděčila. Subjektivně jsem čekal nějaký posun, kupříkladu směrem k Siobhán Donaghy nebo Imogen Heap, místy jemné electro podmazy a méně strachu experimentovat s hudební formou... Ale nechci křivdit a pokorně si zakáži použít pojmů jako "zklamání" nebo "recyklované selhání".

Honza Průša - Aneta otevřela ty nejméně zajímavé dveře (4/10)
Vztah ke zpěvačce: Mám ji rád, je mi sympatická a hodně jí držím palce.

Aneta Langerová byla v době SuperStar zajímavou osobností, která jako by do soutěže nepatřila. Osobností, která se nebude hrnout do estrád a muzikálů, tou co má šanci uspět jako zajímavá sólová zpěvačka, a přitom zůstat svá. Její třetí deska ale více než cokoliv jiného vyznívá jako obyčejná, středněproudá nahrávka. Chybí jiskra mládí, pocit svobody a životní energie, radost z riskování. Naproti tomu vše působí až příliš vyleštěně, vyhlazeně, přeprodukovaně. Jako by se Aneta bála vlastního stínu nebo výraznějšího neúspěchu a selhání. A tak vše musí vyznít dokonale a čistě. Jenže ve svém důsledku je nahrávka sterilní a nudná. Langerová je určitě pořád svá, věřím jí její upřímnost. Ale z alba nic takového neslyším. A nebýt jejího charismatického hlasu, nebylo by na desce nic, proč ji poslouchat. Aneta otevřela ty nejméně zajímavé dveře. Ty, co směřují do pokoje s nudným katalogovým a naprosto neosobním nábytkem. A i když je sama o sobě pořád velká osobnost, stejně nemá šanci zvrátit pocity, které takový pokoj vyvolává.


Album: Aneta Langerová - Jsem
Průměrné hodnocení: 6/10
Celkový čas: 46:46
Skladby: V bezvětří, Jsem, Amor, Jedináček, Pokušení, Už víš, Motýl, Stačilo říct, Dokola, Den, Vzpomínka

NÁZORY
  • 2 Marek Gabriel Hruška (ms, 03.12.2009 07:59) Reagovat

    Zrovna jsem si říkal, že už se dlouho na musicserveru neukázal exkluzivní blábol a hle! Díky za to, fakt jsem se pobavil...

    • Re: 2 Marek Gabriel Hruška (marek gabriel hruska, 21.12.2009 01:32) Reagovat

      Přestože netuším, s kým mám tu čest, musím poděkovat a uznat, že mám upřímnou radost. Věř/te mi, že si to ještě dnes napíšu do deníčku...

  • Kritik (ZUzka, 03.12.2009 11:12) Reagovat

    Docela by mě zajímalo podle čeho se vybírají CD do Makrorecenzí. Z českých byl za poslední dobu akorát Tomáš Klus. Pan Průša je obdivovatelem Evički Farne, tak se ani nenivím, že se mu toto CD nelíbí. Ale 4 body to si tedy fakt nezaslouží. To snad nedostává ani Michal David.Ale samozřejmě každému se líbí něco jiného

    • Re: Kritik (Honza Průša, 03.12.2009 15:04) Reagovat

      Ne, Evu Farnou neobdivuji. Anetu jo. Ale tahle deska se jí podle mého čistě subjektivního názoru (jsme v makrorecenzi, zde jsem záměrně co nejsubjektivnější) hodně nepovedla.

  • recenze (Jana, 03.12.2009 13:50) Reagovat

    Si tak říkám, zda si ti poslední 3 pánové nepustili uplně jiné CD:) Bodové hodnocení hodně mimo místu, když se rozhlédnu, co se na naší hudební scéně nabízí, tak je tohle CD je letos jedeo z mála povedených českých desek!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět (19.04.2024 08:00)
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Rozhovory: Aneta Langerová a Korben Dallas - Cílem bylo, aby to nepůsobilo jako bonboniéra, ale jako jedna tabulka čokolády (04.11.2023 19:00)
- Aneta Langerová a Korben Dallas vydávají vinyl "Nekonečně" a vyrážejí na společné turné (14.09.2023 15:39)
- Rozhovory: Tereza Balonová - U svých písní mám ráda dobrou špínu (13.09.2023 08:00)
- Video: Igor Orozovič zve duetem s Anetou Langerovou "Je to tak dávno" na letní koncert na Vyšehradě (06.06.2023 08:14)
- Audio: Aneta Langerová nazpívala skladbu pro bývalou první dámu. "Píseň pro Olgu" nese světlo dobré vůle (15.03.2023 14:15)
- Naživo: Nádherný zpěv, intimita a harmonie. "Dvě slunce" Anety Langerové zářila v pražském Studiu DVA (17.12.2022 18:36)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Sia Queen U2 Themroc Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu