shop.musicserver.cz
Kurtizány z 25. Avenue, Imodium, Palác Akropolis, Praha, 19.11.2009

Lesk a bída živých Kurtizán

Vydáno: 22.11.2009 08:13 v sekci Naživo - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

O Kurtizánách z 25. Avenue nebylo dlouhá léta ani vidu, ani slechu. Letos, tři roky po odchodu zpěváka Simona, se však legendární banda kolem Tomáše Varteckého vrátila na pódia a v nejbližších dnech se navíc očekává vydání jejich nové desky. Kromě křtu novinky čekal obměněnou čtveřici zejména křest ohněm.

Live: Kurtizány z 25. Avenue

support: Imodium
místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 19. listopadu 2009

Imodium, Incheba Aréna, Praha, 21.10.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
"Já jsem od Varťáka," pronesl chlapík kolem třicítky a zvědavě nakoukl do guestlistu. Zahlásil svoje jméno a okamžitě dodal: "Měl bych tam mít ještě plus pět." Při pohledu na neuvěřitelně obsáhlý seznam hostů, VIP a novinářů se rozhodně nezdálo, že by se na Kurtizány z 25. Avenue za ta léta zapomnělo. Razítka však ve velkém cvakala i na hřbety dlaní platících návštěvníků. Těžko říct, jestli je do Paláce Akropole přivedla zvědavost, nostalgie nebo se jim zkrátka v předstihu líbila novinka "Teorie morfické rezonance". Řekl bych, že ta nostalgie.

Ať už diváky přivábilo cokoliv, předskakující Imodium je nenechali ani sundat kabáty a dojít pro drink a poslali do Akropole svoji rockovou nálož. Tuhle trojici, pardon, čtveřici se zájmem pozoruji již od jejich vzniku a musím uznat, že se zlepšují každým rokem. Pravda, když skupinu slyšíte za poslední dva tři roky naživo už po x-té, sotva vás něčím překvapí (maximálně tak basák Radouš, běhající po pódiu bosky), avšak parta z Broumova dává do každého koncertu tolik energie a šťávy, že vás zkrátka nenechá stát na místě. Jenže diváci v žižkovském klubu se strhnout nenechali a jenom potvrdili smutný fakt, že na předkapelu se v Česku povětšinou nepaří, jakkoliv dobře zahraje.

Kurtizány z 25. Avenue
© fotoaparat.cz
Ti, kteří byli přítomni na tomtéž místě před čtyřmi lety na křtu zatím poslední placky "Chemie", toho chlapíka jistě poznali. Tenkrát plival na na pódiu oheň a zuřivě vykřikoval, tentokrát se ujal přednášky na téma teorie morfické rezonance, tedy vysvětlení, co název novinky vlastně znamená. Fajn nápad, ale mizerné zpracování. Navíc se po této přednášce ještě řešily nějaké technické záležitosti - celé to působilo nepřipraveně. To už se ovšem na pódium nakráčela čtveřice Kurtizán. Vartecký s kytarou přišel doprostřed k mikrofonu, po jeho levici zaujal flek namísto Jirky Tilleho nový baskytarista Janík Rupprich Jr. a po pravici Varteckého synovec Kany. Jediným přeživším velkého třesku a všech změn tak zůstal pouze bubeník Viking. Pro člověka postihlého starými Kurtizánami smutný to pohled a začátek osmdesátiminutového rozpolcení.

Jak praví české přísloví: Když se kácí les, létají třísky. Výměna poloviny členů sice nemusí být vždy nutně změnou negativní a ani v případě K25A to není hlavní problém. Jenže Tomáš Vartecký zkrátka za mikrofon nepatří. Hlavně proto, že mu jeho nová role ubírá na dřívější výbušnosti. S kytarou sice v nezpívaných partech čaroval jako kdysi (nejčastěji zády k lidem, nebo v kleče), ale už to zkrátka nebylo ono. Tím nemyslím divokou dobu začátkem devadesátých, kdy Kurtizány válcovaly pražské rockové kluby a lidem utrženým ze řetězu náhlou svobodou pouštěly do žil další a další dávky téměř anarchistických nálad. Vždyť neméně působivá vystoupení předváděly čtyři děvky i několik let zpátky. Jenže i při toleranci nižší hodnoty energie a agrese (Simon zkrátka chybí) tu je významnější problém - Vartecký je sice skvělý kytarista, avšak mizerný zpěvák. Ne tedy, že by Simon byl bůhvíjaký slavík, novému frontmanovi Kurtizán ovšem chybí dva základní atributy - dostatečná síla hlasu a přesvědčivý přednes. Zpěvákovi sice pomáhali svými vokály oba noví členové, avšak "Maso", "Isthwan" nebo "Strach" už zdaleka nedokázaly vyvolat to, co kdysi.

Kurtizány z 25. Avenue
© Petr Adámek / musicserver.cz
S mnohem lepším dojmem jistě odcházeli fanoušci, kteří na původní sestavu a jejich prezentaci nejsou až tak fixovaní. Kapela přehrála většinu skladeb z nové desky a velkým pozitivem budiž fakt, že stále znějí dostatečně kurtizánsky. Varteckého rukopis je zkrátka stále dobře znát. Skvěle fungují třeba "Strážná věž" a "Eva a Vašek jedou na rivieru" a kupodivu i singl "Ubiquity 5", jenž při domácí reprodukci může vyznít trochu vyměkle. Zajímavý je ovšem fakt, že na rozdíl od Imodia, jimž druhý kytarista skutečně prospěl, (zvuk je hutnější a melodie barvitější) nenastal v případě K25A nijak výrazný posun. Všechen ten bordel a hlukové psychedelické plochy zvládal před lety Vartecký bez potíží i sám, ačkoli si v současnosti nad volbou druhé kytary velmi chrochtá.

Možná se to poddá, třeba si na Kurtizány z 25. Avenue ve verzi 2009 nakonec zvyknou i nejzarytější fanoušci staré formace. Jen to asi bude trvat a nová čtveřice se bude muset hodně snažit. Na každý pád je zmrtvýchvstání téhle skoro již oplakané bandy dobrou zprávou.

NÁZORY
  • Simon nechybí pane redaktore ! (Sombréro, 23.11.2009 11:58) Reagovat

    Tak by mě zajímalo podle jakýho hudebního vzdělání pan Adámek poznal, že T.V. za mikrofon nepatří ? Sdílím naprosto opačnej názor - výrazově, nesrovnatelně lepší než předchůdce, dokonce teď už se dá říct, že K25A maj zpěváka ! Holt pan redaktor je zářným příkladem čecháčkovství - že každá změna vede k horšímu, NE však v tomhle případě, Varťák zmáknul svoji novou roli naprosto dokonale !!! Pro mě osobně je to obdivuhodný vzkříšení K25A, a přestože jsem zaživší starý kurtizánský party, před počinem 2009 a panem Varteckým hluboce smekám. Konzík byl z mýho pohledu maximálně povedenej.
    P.S. jen mizerný redaktor může použít větu jako vy - " ačkoli si v současnosti nad volbou druhé kytary velmi chrochtá "

  • Přikláním se k názoru, že Simon nechyběl (Romana, 24.11.2009 10:31) Reagovat

    Chtěla bych jen potvrdit, že se pan redaktor nemá pravdu, že pan Vartecký za mikrofon nepatří. Pokud někdo sleduje K25A , nemůže si nevšimnout jaký kus cesty pan Vartecký ušel. Možná před rokem by se mohl zdát jeho zpěv poněkud rozpačítý, což bylo zapříčeněno hlavně tím, že zpíval písně psané pro Simona, který má samozřejmě jiný rozsah. Nové písně však již znějí podstatně jinak. Kdo jiný zazpívá text přesvědčivěji, než jeho autor. navíc je znát, že Tomáš na sobě ve zpěvu tvrdě zapracoval.
    Myslím, že to, že se nová deska líbí, bylo znát z reakcí publika, které reagovalo na nové písně stejně, ne-li bouřlivěji, než na věci staré a známé. Podle atmosféry v sále bylo znát, že nová sestava nezklamala, ale naopak příjemně překvapila i zavilé příznivce starých Kurtizán. Další kytara je rozhodně znát a veliké plus patří také vokálům.Takže lesk Kurtizán, bída hudebního redaktora.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci (26.03.2024 09:00)
- Video: Imodium přitvrdili... a jsou z nich "Tuláci" (18.01.2024 16:02)
- Imodium mění sestavu - novým bubeníkem je Adam Jánošík (19.12.2023 10:28)
- Video: Comeback Imodium svítí jako "Lampy" (22.11.2023 13:58)
- Krucipüsk a Kurtizány z 25. Avenue vyrážejí na společné turné (13.10.2023 12:15)
- Audio: Anna K. rekapituluje léta vzletů a pádů silným singlem "Údolí včel" s Tomášem Varteckým (29.06.2023 14:32)
- Imodium ohlásili velký comeback. Bude deska, velký koncert, prostě všechno (05.06.2023 16:51)
- Naživo: Na vánočním večírku Wanastowejch Vjecý zpíval Robert Kodym koledy i "Modlitbu pro Martu" (23.12.2022 15:45)
- Audio: Imodium přichází po třech letech pauzy s novinkou "Střepy Tepy!". S kapelou ji nazpívala Žanet. (02.11.2022 14:47)
- Video: Podle Anny K. je láska vzácnější než sůl. Klip "O Tobě i o mně" vychází z jejího příběhu (19.09.2022 17:44)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu