shop.musicserver.cz
Lucie Bílá - Bang! Bang!

Velká předslavíkovská loupež

Vydáno: 21.11.2009 05:00 v sekci Recenze - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Deska "Bang! Bang!" Lucie Bílé je především nostalgická. Pro milovníky šedesátých let je pak buď pohlazením na duši, nebo noční můrou. Pro část posluchačů poslouží jako připomenutí kultovních hitů, pro ony ortodoxní je nepříjemné zjištění, že si někdo dovolil původní písně přezpívat do češtiny.

5/10

Lucie Bílá - Bang! Bang!

Vydáno: 6.11.2009
Celkový čas: 41:30

Skladby: Bang Bang, Život vypadal krásně, Lásko máš modrý stín, Saint Germain, Z deště pod okap, Už nikdy víc, Tygřice, Most přes rozbouřené vody, Martini dry, Zkus mi psát, Desatero (Hallelujah)

Vydavatel: Parlophone

Album "Hvězdy jako hvězdy" bylo v roce 1998 protkané hitovou nití a bylo to fajn, jenže svět je dnes o jedenáct let starší, a nazpívat české verze zahraničních hitů se tak již nejeví jako vrchol umělecké tvorby. Podobné aktivity náleží vesnickým zábavovkám, rozhodně však ne dlouhodobě nejúspěšnější zpěvačce v Česku. Jinými slovy, co bylo módou v dobách hluboké totality i v nevybouřených a rozbouřených devadesátých letech, se v současnosti jeví jako přežitek minulosti. Dříve originály nahrávek širší veřejnost neznala, snad i proto melodie často mylně připisovala na vrub českým interpretům. Dnes však původní znění písní lidé znají, a Lucie Bílá se jim tak zákonitě jeví jen jako komparzistka, která by si navzdory svému nedozírnému talentu zmínění svého jména v závěrečných titulcích po skončení dramatu "Bang! Bang!" neměla zasloužit.

Její aktuální počin rozhodně není špatným albem, jak by se mohlo po přečtení úvodních řádek zdát. Jen není albem Lucie Bílé, ale albem osvědčených melodií. Původní koncept desky vycházel ze šedesátých let, nakonec se ale v repertoáru objevila píseň "You Are My Destiny" (v podání Bílé "Saint Germain") od Paula Anky z roku 1958 i dvanáct let stará bondovka "Tommorow Never Dies" ("Martini Dry") v originále od Sheryl Crow.

Filmová tvorba dvojici Bílá-Soukup učarovala, na desce se totiž objevují i písně ze snímku "Kill Bill" nebo kultovního westernu "Butch Cassidy a Sundance Kid". Otextování většiny skladeb svěřila Bílá textařce Gabriele Osvaldové, což lze kvitovat s povděkem, protože Osvaldová odvedla kvalitní práci a nabídla z větší části výrazné texty. Škoda že mnohdy se k osvědčeným písním jednoduše nehodí. Kdyby byli Soukup s Bílou vybrali méně známé skladby, paradoxně by to albu "Bang! Bang!" jen prospělo, protože textově se zaběhnutým klišé nahrávka zdařile vyhýbá.

Čtyřměsíční snaha přesto nabízí jen průměrný materiál, z kterého pak vyloženě negativně vystupují dvě skladby. Tou první je "Tygřice", což je předělávka rockové vypalovačky "You Shook Me All Night Long" od AC/DC. Do celkové koncepce alba se absolutně nehodí a ostatně ani Bílé příliš nesedla. Neurvalý hlasový projev je přespříliš uječený a celá fraška by možná úspěšně posloužila jako alternativa k songům á la Když něco rozeberem, tak leda buldozerem. Do podobné kategorie se Bílá, pevně doufám, degradovat nechtěla.

Druhou písní, s kterou není od začátku něco v pořádku, je "Most přes rozbouřené vody" otextovaný Pavlem Vrbou. Právě patetický text způsobil Bílé křeč, která trvá až do posledního tónu skladby Paula Simona. Před třiceti lety si navíc stejnou píseň vystřihla na studiové nahrávce i Helena Vondráčková, takže jsme se nyní dočkali plagiátu plagiátu. Přestože je celé album nahrané živým orchestrem, ani sebelepší smyčce nezachrání trapnost, jaká ze zmíněných dvou stop na kilometry srší. "Bang! Bang!" je tedy jen průměrný počin nadprůměrné zpěvačky, což je poněkud málo.

Příběh příliš složitého singlu

S podivem jsem vstřebal informaci, že pilotním singlem k nové desce má být absolutně nevýrazná píseň "Život vypadal krásně", která se v konkurenci (nepatrně) silnějších skladeb jeví jako chudší příbuzná. Ještě větší údiv se dostavil po nahlédnutí do zákulisí výběru onoho singlu. Jak informoval server abradio.cz, "největší ambice měla dle Soukupa píseň 'Saint Germain', nicméně odborníky na rádia byl producent desky upozorněn, že název písně, který hraje roli i v textu, je pro průměrného českého posluchače příliš složitý a tím pádem ztrácí jako singl naději na úspěch. Nakonec tedy byla jako první singl vybraná neškodná skladba 'Život vypadal krásně'."

Nuže, život vypadá krásně při pomyšlení, že se hudba tvoří především pro tupá stáda, která ji navíc hojně kupují, o čemž svědčí pohled do aktuálních hitparád prodejnosti. Průměrné album si zaslouží průměrného posluchače. Bohužel průměrnosti je v naší společnosti stále nadprůměr... á propos, už jste poslali Lucce hlas do Českého Slavíka? Protože co kdyby to letos náhodou dopadlo všechno jinak?

NÁZORY
  • žádný slavík!!! (Jirka, 21.11.2009 09:12) Reagovat

    tato zpěvačka si nezaslouží letos žádného slavíka!!!! jediná, která si ho zaslouží je Aneta Langerová, za její vynikající album JSEM!

    • Re: žádný slavík!!! (Lukáš, 23.11.2009 10:59) Reagovat

      Přesně tak !!! Aneta si zaslouží po tomto roce návrat na místo,které jí patří.Letos bude na slavících kralovat Aneta....

      • Re: žádný slavík!!! (Ivo, 03.01.2010 15:29) Reagovat

        I kdyby písničky Anety byly vyjímečný, a to nejsou, tak se kvůli neuvěřitelnýmu šišlání nedá vůbec poslouchat. Aneta skončila ...

  • Co je originál?! (bkp, 21.11.2009 09:22) Reagovat

    Tak to dopadá, když někdo snad cokoli zpívaného anglicky považuje za originál a následně to považuje za cosi svatého.
    Třeba Bang Bang není filmová melodie, jen pro film Kill Bill byla použita jedna z mnoha (anglicky zpívaných) coververzí.
    Stejně tak All By Myself není až tak úplně původní, jen to "jen" do písňové podoby učesaná Rachmaninova skladba. Ale kdo ví, co "jen" upravil Rachmaninov...

    • Re: Co je originál?! (v, 21.11.2009 16:08) Reagovat

      no, tahle uprava je od nancy sinatra. ale jinak je skladba bang bang anglicky original, napsal to sonny pro mladickou cher...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Povedeným albem "Evolution" pokračuje Sheryl Crow s lehkostí na své cestě (07.04.2024 08:00)
- Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
- Album, které už nemělo být: Sheryl Crow se vrací s novinkou "Evolution" (20.03.2024 20:16)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Video: Slash, Brian Johnson z AC/DC a Steven Tyler z Aerosmith si střihli klasiku "Killing Floor". Láká na bluesovou desku (09.03.2024 08:34)
- 50 let AC/DC připomene limitovaná sada zlatých vinylů (25.02.2024 16:31)
- AC/DC ohlásili evropské turné, Praha ve výčtu (zatím) není, Bratislava ano (12.02.2024 11:15)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Český slavík odtajnil součty hlasů. Ewu Farnou a Lucii Bílou dělily jen stovky bodů (28.11.2023 19:00)
- Video: Lucie Bílá s Mariánem Čekovským v duetu "Bílá holubice" vyzývají, abychom na sebe byli hodní (28.11.2023 10:58)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Linkin Park Liam Gallagher Lady Gaga Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu