shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Liebe Ist Für Alle Da" Rammstein

Makrorecenze "Liebe Ist Für Alle Da" Rammstein

Vydáno: 01.12.2009 05:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Šestá studiová nahrávka "Liebe Ist Für Alle Da" německých provokatérů Rammstein vzbudila kontroverzní reakce. Jako ostatně každá předchozí. Stojí ten povyk okolo ní ale tentokrát opravdu za to? Mají R+ ještě pořád co říct, nebo se noří do žumpy zvané showbusiness čím dál hlouběji? Napoví makrorecenze.

Rammstein - Liebe Ist Für Alle Da
© facebook interpreta
O videoklipu k singlu "Pussy", pilotu k šesté desce berlínských Rammstein, musel slyšet každý, kdo ví, co jsou internet, rádio a televize. Nedalo se tomu uniknout, vášnivá debata na téma Hranice slušnosti se ostatně strhla i na našem serveru. Provokativní obal, ještě provokativnější tracklist a ještě provokativnější limitovaná edice desky dávají jasný vzkaz: Rammstein umějí šokovat. Umějí ale dělat i kvalitní muziku? Petr Adámek je ke komedii, která vydání novinky provází, skeptický a střízliovst projevil i v hlavní recenzi na ni - udělil známku sedm. Stejného honocení se v naší makrorecenzi album dočkalo ze tří pětin, v jednom případě bylo nadšení vyšší, v jednom naopak nižší, průměr se ale nevychýlil.


Lukáš Benda - Mehr! Víc! Jen houšť! (8/10)
Vztah ke kapele: "Herzeleid" - 10/10, "Sehnsucht" - 9/10, "Mutter" - 8/10, "Reise, Reise" - 7/10, "Rosenrot" - 6/10

R+ na nové desce překvapují syrovostí a hravostí, jako by materiál k "Liebe Ist Für Alle Da" vytáhli ze stejného šuplíku, z jakého pochází dnes už kultovní "Sehnsucht". "Rammlied" se po textové stránce podobá "Rammstein", "Ich Tu Dir Weh" po té kompoziční "Zwitteru". "Haifisch" je se synťáky v zádech žralokem se žaberními štěrbinami ve tvaru DM a "Pussy"? Jednoduše geniální singl. Deska "Liebe Ist Für Alle Da" bude za pár let stejně legendární, jako jsou první tři počiny Rammsteinů. Spojnicí mezi nimi je totiž různorodost a s tím související možnost prozkoumání jednotlivých písní z různých úhlů pohledu. Někdo rád holky, jinej vdolky, ale všichni společně Rammstein. Nejlepší moment desky? Strhující křik ve "Waidmanns Heil". Škoda jen patosu "Rotter Sand" a "Frühling In Paris". Lindemann to bez hřmících kytar neumí podat dostatečně zajímavě (fígly jak na to, by mohl odkoukat třeba od Hájíčka nebo Špalka, kteří jsou v tomto ohledu bez nadsázky nejlepší na světě). Tak i tak se zrodila třetí nejlepší deska R+ v historii, což je po těch všech "Amerikách" a "Benzínech" malý zázrak.

Petr Doupal - Stále dobrá německá mašina (7/10)
Vztah ke kapele: "Sonne" jsem, myslím, slyšel + viděl jako úplně první, ostatní hity z "Mutter" ze mě pak udělaly fanouška.

"Reise Reise" bylo prvním albem, které vyšlo, když už jsem byl fanouškem Rammsteinů, a mám ho velmi rád. "Rosenrot" jsem ale kvůli nevýrazným singlům ani neslyšel, a tak jsem byl na novinku zvědav. Existuje výraznější singl než "Pussy"? Je okamžitě chytlavý. A neberu názor, že klip "je už moc". Rammsteini se s tím nikdy nes*ali a video je dobrá sranda a skvělá reklama. Třinácté místo v puritánské USA v prvním týdnu je fantazie. Jen škoda že "Pussy" je kvůli používání angličtiny a němčiny skoro parodie sebe sama, připomíná mi "Bernardína" Slížů. "Liebe Ist Für Alle Da" obsahuje hodně přímočaré songy, a i když Rammsteini zakomponovali mnoho nových zvuků, nápadů, motivů, tak mám problém najít dalšího adepta na singl. Že by chlapi vsadili na líbivou baladu "Frühling In Paris"? Mým oblíbencem je otvírák "Rammlied". Celkově je celá jedenáctka (klasické číslo pro R+) písní pak pouze dobrá, ne výborná.

Katka Guziurová - Láska jen pro vyvolené (7/10)
Vztah ke kapele: Jako k masu. Libové sním bez problémů, tučné jen jednou za čas.

Rammstein
© facebook interpreta
Má dobrá kamarádka se mě nedávno zeptala: "Tak o čem teď píšeš? Rammstein, to jsou ti satanisti?" Můj otec zase při rozjímání nad novou deskou a slovy, které naťukám do klávesnice, jen opáčil, že mi toleruje všechno, co poslouchám, ale blití do mikrofonu bych si mohla odpustit. Ale jaképak blití? Má někdo vůbec zájem dolouskat se k tomu, o čem jsou texty Rammsteinů? Ano, tihle Berlíňani jsou šálek silného kafe, ale mě překračování hranice vkusu u nich někdy nevadí. Nejen proto mě až jímal děs ze songu "Wiener Blut". O Josefu Fritzlovi nejde napsat jiná než realistická písnička, a kdo jiný než tihle bardi by ji měl natočit? A o tom to je: Rammstein jsou realisti. Zpívají i o lásce, třeba "Frühling In Paris", a i přestože je song docela verliebt, tak pořád rammsteinovsky. Protože i v naoko křehkých písních je všechno dobře spočítané a věřím, že i sám Till Lindemann ke své hudební poezii přidává i obrovský kus teatrálnosti a společně s kumpány se baví nad tím, jak jeho banda rozděluje národy na dvě skupiny. No a "Pussy"? To je důkaz, že Rammstein pořád umějí udělat z hovna zlaté kuličky.

Martin Višňa - Pořád na sebe umějí upoutat (7/10)
Vztah ke kapele: Kdysi nejoblíbenější zahraniční kapela, dnes je náš vztah spíše "čímsi ze setrvačnosti".

Po desce "Rosenrot", kterou jsem si poslechl ze zvědavosti - singl "Benzin" byl nemastný neslaný a jedinou pro mě zajímavou písní byla "Te Quiero Puta!" -, by mě ani nenapadlo, že čtyři roky nato budu z ještě větší zvědavosti poslouchat další album Rammsteinů. Singl "Pussy" mě opět nezaujal, nepomohl mu ani provokativní klip. Ale zpráva, že k desce budou přibalené odlité penisy členů kapely, to už bylo moc. Po prvním poslechu jsem byl docela nadšen, tento pocit časem lehce zeslábl, nicméně oproti předchozímu kousku Rammstein daleko lépe využili své léta budované know-how. V rychlejších písních deska tepe velice slušně, v pomalejších zase někdy až nahání husí kůži, odkazy k vážné hudbě a nejrůznější samply na pozadí řízných kytar to jen umocňují. K mým favoritům patří úvodní "Rammlied", kauzou násilníka Josefa Fritzla inspirovaná "Wiener Blut", titulní "Liebe Ist Für Alle Da" nebo nakopnutá "Waidmanns Heil". Co však nemůžu snést, je singl "Pussy", průměrná šeď, ale zároveň pověstná výjimka potvrzující pravidlo, že Rammstein na sebe pořád umějí upoutat.

Eva Vlachová - Nafouklá bublina cílené provokace (6/10)
Vztah ke kapele: Jedna z kapel, které se zásadně podílely na rozšíření mojí německé slovní zásoby o neslušné výrazy.

Informace o tom, že germánští zlobiči Rammstein vydali nové album, díky mediálnímu humbuku kolem prvoplánově kontroverzního singlu "Pussy" unikla jen málokomu. Německá hudba je taková moje provinilá radost, a tak není divu, že i tato deska upoutala moji pozornost. Po prvním poslechu jsem byla mírně rozčarovaná, po druhém už trošku méně - jsou to přece "jen" Rammstein a od těch se složité kompozice ani očekávat nedají. Fanoušci jistě zklamáni nebudou - nechybí monstrózní otvírák ve stylu "Poslouchejte, jsme zase zpátky!", stadionové halekačky s chytlavým refrénem, trocha experimentů a samozřejmě pořádná dávka velmi nekorektních textů na hraně i za ní (skladbu "Ich Tu Dir Weh", otevřeně popisující brutální násilí, dokonce v Německu museli z alba dodatečně odstranit). Tihle pánové každopádně vědí, jak na sebe strhnout pozornost - přece jen platí, že sex/death sells... Uvidíme se na koncertě, milí Rammstein. Tenhle cirkus si totiž i tak rozhodně nenechám ujít.


Album: Rammstein - Liebe Ist Für Alle Da
Průměrné hodnocení: 7/10
Celkový čas: 46:03
Skladby: Rammlied, Ich Tu Dir Weh, Waidmanns Heil, Haifisch, B********, Fruhling In Paris, Wiener Blut, Pussy, Liebe Ist Für Alle Da, Mehr, Roter Sand

NÁZORY
  • eva na to kápla... (yoyo, 01.12.2009 09:37) Reagovat

    ...pánové nemají koule si to sami sobě přiznat a bojí se reakcí naštvaných fanoušků...

    • Re: eva na to kápla... (a, 01.12.2009 10:39) Reagovat

      moc na to nekápla když tomu dala o tři až čtyři body víc než kolik si to zaslouží :)

  • Ta poslední, (gloglo, 01.12.2009 11:24) Reagovat

    s ní souhlasím, jen nevím, proč tomu paní dala 6, nebál bych se dát tom klidně 3. "Provokovat" pornem v roce 2009 je směšné a jen to potvrzuje ztrátu nápadů (tedy pokud nějaké někdy měli, kromě kopčení Laibach, že..) :)

    • Re: Ta poslední, (Zero, 01.12.2009 16:12) Reagovat

      Můj bože! Oni se nesnaží šokovat s pornem. Ta píseň je parodie na porno.
      Pokud nechápeš, o čem Pussy je, tak nehodnoť.

      • Re: Ta poslední, (a, 01.12.2009 17:54) Reagovat

        rammstein je především už od počátku parodie na hudbu a v tom spočívá jejich jediná provokace

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Till Lindemann v "Entre Dos Tierras" zmateně putuje po Mexiku (23.01.2024 12:47)
- Video: "Sportovci lépe š...jí," zpívá Till Lindemann v klipu k songu "Sport Frei" (28.10.2023 14:00)
- Rammstein v Praze přidávají druhý koncert (18.10.2023 12:11)
- Rammstein v květnu 2024 opět obsadí Letňany (11.10.2023 11:01)
- Till Lindemann ohlásil nové album "Zunge". K titulní písni natočil video plné krve (12.09.2023 11:16)
- Audio: Provokatéři Laibach předělali hit "Amerika" provokatérů Rammstein. A je z toho country (18.08.2023 09:45)
- Chystá se albová pocta skupině Rammstein. Její skladby předělali Front Line Assembly, Laibach nebo The 69 Eyes (08.07.2023 15:39)
- Rammstein vydali k reedici alba "Sehnsucht" i vlastní kolekci známek (13.06.2023 15:44)
- Rammstein připomenou desku "Sehnsucht" nabušenou výroční reedicí (23.04.2023 12:11)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (20-11) (26.01.2023 20:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu