shop.musicserver.cz
Norah Jones - The Fall

Rock á la Norah Jones? Geniální

Vydáno: 16.11.2009 00:00 v sekci Recenze - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

V roce 2003 překvapila Evropu zpráva z předávání Grammy. Slavné ceny si podmanila Norah Jones. Všichni tehdy zjišťovali, kdo tato plachá dívenka vlastně je. Dnes už je jen málo lidí, kteří by ji neznali, ale Norah překvapuje stále. Albem "The Fall" obzvlášť - zpěvačka na něm totiž rockuje. Geniálně a po svém.

9/10

Norah Jones - The Fall

Vydáno: 16.11.2009
Celkový čas: 45:55

Skladby: Chasing Pirates, Even Though, Light As A Feather, Young Blood, I Wouldn't Need You, Waiting, It's Gonna Be, You've Ruined Me, Back To Manhattan, Stuck, December, Tell Yer Mama, Man Of The Hour

Vydavatel: Parlophone

Kdo by znal pouze debut "Come Away With Me", pravděpodobně by si musel začít klepat na čelo, co tu píšeme za hámotiny. Co může mít ta pop-jazzová křehotinka společného s rockem? Ale pro toho, kdo sleduje kariéru Norah Jones permanentně, to zase není takovým překvapením. Nikdy se nebránila experimentům a když se to tak vezme, ani žádná z jejích předchozích desek nebyla stejná. Tentokrát se prostě jen rozhodla zkusit trošku rocku. Pro to ale bylo potřeba několik, vlastně hodně změn.

Především ukončila spolupráci s Lee Alexanderem (včetně jejich vztahu) a skládání písniček je tak už plně v její režii. Jen u šesti z celkového počtu třinácti písniček přijala drobnou výpomoc od kolegů, mezi kterými najdete například Ryana Adamse, Jesse Harrise nebo Willa Sheffa, a je setsakra poznat, že Norah Jones nepotřebuje vodit za ruku. Dospěla ve výbornou autorku, jejíž rukopis nabral vlastní trademark.

Přesto daleko důležitější je výměna Lee Alexandera jakožto producenta. Právě s Jacquire Kingem přišla změna zvuku i stylu. Není se proč divit, tenhle chlápek dřív spolupracoval s Kings Of Leon, Tomem Waitsem nebo Modest Mouse. Poslední, ale taktéž dosti podstatné střídání se odehrálo na muzikantských postech. Tam se ocitli hudebníci, kteří dřív nahrávali s Beckem, R.E.M., Elvisem Costellem, Johnny Cashem nebo Joe Strummerem. Rockování Norah Jones tak mohlo začít.

Ono rockování si ale nemůžete představovat, jakože Norah opustila klavír a z ničeho nic se opřela do elektrický kytar a do ostrých riffů. Kytary sice výrazně převálcovaly její piano, ale ony samy zůstávají v zákrytu za bicími a baskytarovými linkami. Tohle CD je postavené především na rytmické sekci, což mu dává nádech ambientní a velmi syrové nahrávky. Ostatní nástroje, mezi nimiž uslyšíte i hodně postarší elektroniky jako Wurlitzer, spíš dotváří celkový obraz a jejich zvuk je často morfován, že musíte chvíli přemýšlet, jakým instrumentem toho dosáhli.

Na albu se střetávají dva velmi odlišné světy - jemné jazzování Norah Jones a rock. Ne však ten současný. Zpěvačka šla více do historie, někam ke klasickému rocku, art rocku a rock'n'rollu sedmdesátých let. Uslyšíte tu vliv Rolling Stones, Genesis nebo zmíněného Toma Waitse či Johnnyho Cashe. Dva světy tu sehrávají jakýsi duel, který nemá jasného vítěze, někdy vyhrává ten, jindy onen, a někdy se oba navzájem propletou natolik, že je velmi těžké je od sebe rozeznat. Právě v tom je "The Fall" respektive Norah Jones ojedinělá - opět přináší něco nového, i když je to v podstatě jen inspirace tím, co už tady bylo.

"The Fall" je sice zřejmě albem nejméně postaveným na zpěvu samotné zpěvačky, ale i při sebevětší snaze bude její sametový vokál barvený snad samotným Stvořitelem vždy tím, co budete vnímat nejintenzivněji. Fantastickým způsobem dokáže celý tento stylový i hudební hybrid překlenout a vtisknout do něj pečeť s krásně čitelným znakem Norah Jones.

Rock á la Norah Jones je jednoduše geniální. Je v něm cítit neuvěřitelné napětí, náboj a touha po experimentování se zvukem. Věřte, že ve chvíli, kdy se do "The Fall" zaposloucháte, vtáhne vás do svého světa, který drásá a hladí zároveň, a vy jej nebudete chtít opustit.

NÁZORY
  • souhlasim (chocobo, 16.11.2009 00:38) Reagovat

    recenze mi prijde dost vystizna a s jejim autorem se ztotoznuji. Tahle zmena me u Norah vazne bavi a tohle album je pro me stravitelnejsi nez to predchozi (ktere mam ovsem taky moc rad). Norah je proste bajecna .)

  • Wow (nicky, 16.11.2009 09:07) Reagovat

    Včera jsem cd poslouchala a musím říct,že je to fakt pecka.Uplně mě dostalo.Ten její hlas je skvělej.Udělali jste mi radost s recenzí.

  • The Fall (Filip, 16.11.2009 10:36) Reagovat

    S vydáním této recenze jsem si potvrdil, že ta deska je dokonalá. Díkx musicservere, díky NORAH, miluji tě!

  • voilá (Murdoc, 16.11.2009 22:12) Reagovat

    tak to vypadá, že se zas po nějaké době vrátím k Norah Jones... už mi její pohodičková hudba a sametový hlásek scházeli. nové album zní podmanivě už na první poslech.

  • bezva recenze (ted, 02.12.2009 19:59) Reagovat

    Norah pokracuje ve zmenach napric svymi alby, je to dobre, protoze tak vznika jedinecna, jeji, muzika.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- "Útok na lidskou kreativitu musí skončit," píší Billie Eilish, Pearl Jam i Robert Smith a bouří se proti AI (05.04.2024 10:48)
- Audio: Kings Of Leon si v úzkostlivé "Split Screen" pokládají otázky smyslu života (04.04.2024 13:39)
- Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai (29.03.2024 08:30)
- Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues (19.03.2024 09:00)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Keith Richards přidal k Reedově "I’m Waiting For My Man" své specifické charisma (05.03.2024 08:05)
- Video: Kings Of Leon ohlašují novou řadovku klipem k singlu "Mustang". Koukají v něm ze střechy (27.02.2024 08:08)
- Audio: The Black Keys se v coveru "I Forgot To Be Your Lover" noří do soulu (19.02.2024 09:49)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Norah Jones spí a sní, a přesto v klipu "Running" běží (20.01.2024 11:44)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu