Už žádná holčička z Barbadosu

27.11.2009 12:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Písně z nového Rihannina alba asi nebudou dominovat žebříčkům - už to totiž není to instantní líbivé r'n'b. "Rated R" je temná deska plná silných textů pramenících hlavně z nepovedených milostných vztahů. Rihanna nazpívala album o sobě a rozmanitou hudební produkci přizpůsobila svému smutnému příběhu.
8/10

Rihanna - Rated R

Skladby: Mad House, Wait Your Turn, Hard feat. Young Jeezy, Stupid In Love, Rockstar 101 feat. Slash, Russian Roulette, Fire Bomb, Rude Boy, Photographs feat. will.i.am, G4L, Te Amo, Cold Case Love, The Last Song
Vydáno: 23.11.2009
Celkový čas: 51:48
Vydavatel: Universal
Zapomeňte na hravé popové hity a diskotékové evergreeny. Na desce "Rated R" nic takového nenajdete. Málokdo si v hudebním průmyslu dovolí nepokračovat v tom, co komerčně fungovalo. Rihanna to dokázala. Udělala si album po svém. A úplně jinak, než asi všichni čekali. Nebo snad někdo předpokládal, že princezna z Barbadosu sáhne po dubstepových producentech nebo kytaristovi Guns N' Roses?

Rihanna je na scéně teprve pátým rokem, a za tu dobu toho stihla opravdu hodně. "Rated R" je její čtvrté studiové album a i když přichází s "velkým" odstupem dvou let po předchozím "Good Girl Gone Bad", díky reedici "Good Girl Gone Bad: Reloaded" vlastně její hity posloucháme nepřetržitě už od roku 2005. Nechci spekulovat, ale je možné, že žádná píseň z "Rated R" se nedostane na vrchol amerického singlového žebříčku tak jako třeba "Umbrella" nebo "Disturbia". Nová nahrávka je temnější, pochmurnější, ale výborné je, že se ten hudební posun dá zpěvačce věřit.

Ta si totiž prožila opravdu náročný rok: kauza s (doufejme už bývalým) přítelem Chrisem Brownem ji v jednadvaceti letech určitě přivedla na jiné myšlenky. Už nezpívá: "Please don't stop the music," ale: "Any motherfucker wanna disrespect, playing with fire finna get you wet." Texty jsou o vypořádávání se s partnery, o zklamání v lásce, o lítosti, zradě, pomstě, zlobě. Název alba nebyl takto vybrán jen pro nic za nic. Rihanna prostě přišla o nevinnost a její emoce a příběh se do hudby přenesly.

Intro "Mad House" začíná temnými synťáky od dua Chase & Status, chytlavý zvuk okamžitě navnadí na poslech celého alba. "Rated R" se otevírá hodně zostra, na následující skvělé "Wait Your Turn" Rihanna zpívá velmi agresivním tónem, jde si i pro sprosté slovo. Nepolevuje ani v hodně hiphopově znějící "Hard" s Young Jeezym. "Stupid In Love" je pomalá píseň s klavírem podobná "Unfaithful", avšak s obráceným textem: tentokrát je podváděna ona.

Rihanna a její tým se na nové desce nebáli použít ani kytary. Asi nejvíce to je znát u "Rockstar 101", kde kytarista Slash dělá skvělý podklad pro Rihannina suverénní slova. Nasamplovaná kytara je i ve "Fire Bomb", která je svým popovějším aranžmá vhodná spíše pro takovou Kelly Clarkson, i když text o vraždě přítele vybuchnutím auta by asi pop-idolka nezvládla. Rihanna prostě už nezpívá na tanečním parketu, nýbrž na štěrku. V "Rated R" představuje pózu drsné holky.

Will.i.am má tendenci jím produkované skladby ukrást pro sebe, ve "Photographs" ho ale zpěvačka dlouho drží na uzdě a vlastně spolu vytvářejí duet. Pak se ale Will rozjede do rapu za svého elektrického zvuku a původní intimní nálada je ztracena. Přesto je to tak zajímavý přechod, že na celkově značně hudebně různorodém albu to vlastně nevadí. V "Te Amo" RiRi zase přidává trochu španělského feelingu a konkuruje Nelly Furtado. Justin Timberlake písně psát umí a na "Cold Case Love" se svým produkčním týmem The Y's odvedl výbornou práci. Šestiminutová píseň se postupně rozjíždí až do skvělého konce se smyčci, klavírem, beatboxem a kytarami. Justin tak ukázal, že balady umí tvořit i bez Timbalanda, který ho to naučil třeba u "What Goes Around.../... Comes Around".

Zbývá si položit jednu otázku: je tohle všechno skvělá marketingová bouda, nebo Rihanna opravdu vytvořila dílo, které díky textům bude vzorem pro ženskou sílu a odhodlání? Já budu věřit, že "Rated R" je opravdu zpěvaččin neklidný portrét. Skladby rozhodně nejsou takové bomby jak z minulé desky, přesto jsou hudebně (na popovou interpretku) neskutečně zajímavé. Navíc, což ještě nebylo zmíněno, Rihanna zpívá skvěle. Možná se "Rated R" stane evoluční deskou. Možná revoluční. A možná nedoceněnou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY