shop.musicserver.cz
Rihanna - Rated R

Už žádná holčička z Barbadosu

Vydáno: 27.11.2009 12:00 v sekci Recenze - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Písně z nového Rihannina alba asi nebudou dominovat žebříčkům - už to totiž není to instantní líbivé r'n'b. "Rated R" je temná deska plná silných textů pramenících hlavně z nepovedených milostných vztahů. Rihanna nazpívala album o sobě a rozmanitou hudební produkci přizpůsobila svému smutnému příběhu.

8/10

Rihanna - Rated R

Vydáno: 23.11.2009
Celkový čas: 51:48

Skladby: Mad House, Wait Your Turn, Hard feat. Young Jeezy, Stupid In Love, Rockstar 101 feat. Slash, Russian Roulette, Fire Bomb, Rude Boy, Photographs feat. will.i.am, G4L, Te Amo, Cold Case Love, The Last Song

Vydavatel: Universal

Zapomeňte na hravé popové hity a diskotékové evergreeny. Na desce "Rated R" nic takového nenajdete. Málokdo si v hudebním průmyslu dovolí nepokračovat v tom, co komerčně fungovalo. Rihanna to dokázala. Udělala si album po svém. A úplně jinak, než asi všichni čekali. Nebo snad někdo předpokládal, že princezna z Barbadosu sáhne po dubstepových producentech nebo kytaristovi Guns N' Roses?

Rihanna je na scéně teprve pátým rokem, a za tu dobu toho stihla opravdu hodně. "Rated R" je její čtvrté studiové album a i když přichází s "velkým" odstupem dvou let po předchozím "Good Girl Gone Bad", díky reedici "Good Girl Gone Bad: Reloaded" vlastně její hity posloucháme nepřetržitě už od roku 2005. Nechci spekulovat, ale je možné, že žádná píseň z "Rated R" se nedostane na vrchol amerického singlového žebříčku tak jako třeba "Umbrella" nebo "Disturbia". Nová nahrávka je temnější, pochmurnější, ale výborné je, že se ten hudební posun dá zpěvačce věřit.

Ta si totiž prožila opravdu náročný rok: kauza s (doufejme už bývalým) přítelem Chrisem Brownem ji v jednadvaceti letech určitě přivedla na jiné myšlenky. Už nezpívá: "Please don't stop the music," ale: "Any motherfucker wanna disrespect, playing with fire finna get you wet." Texty jsou o vypořádávání se s partnery, o zklamání v lásce, o lítosti, zradě, pomstě, zlobě. Název alba nebyl takto vybrán jen pro nic za nic. Rihanna prostě přišla o nevinnost a její emoce a příběh se do hudby přenesly.

Intro "Mad House" začíná temnými synťáky od dua Chase & Status, chytlavý zvuk okamžitě navnadí na poslech celého alba. "Rated R" se otevírá hodně zostra, na následující skvělé "Wait Your Turn" Rihanna zpívá velmi agresivním tónem, jde si i pro sprosté slovo. Nepolevuje ani v hodně hiphopově znějící "Hard" s Young Jeezym. "Stupid In Love" je pomalá píseň s klavírem podobná "Unfaithful", avšak s obráceným textem: tentokrát je podváděna ona.

Rihanna a její tým se na nové desce nebáli použít ani kytary. Asi nejvíce to je znát u "Rockstar 101", kde kytarista Slash dělá skvělý podklad pro Rihannina suverénní slova. Nasamplovaná kytara je i ve "Fire Bomb", která je svým popovějším aranžmá vhodná spíše pro takovou Kelly Clarkson, i když text o vraždě přítele vybuchnutím auta by asi pop-idolka nezvládla. Rihanna prostě už nezpívá na tanečním parketu, nýbrž na štěrku. V "Rated R" představuje pózu drsné holky.

Will.i.am má tendenci jím produkované skladby ukrást pro sebe, ve "Photographs" ho ale zpěvačka dlouho drží na uzdě a vlastně spolu vytvářejí duet. Pak se ale Will rozjede do rapu za svého elektrického zvuku a původní intimní nálada je ztracena. Přesto je to tak zajímavý přechod, že na celkově značně hudebně různorodém albu to vlastně nevadí. V "Te Amo" RiRi zase přidává trochu španělského feelingu a konkuruje Nelly Furtado. Justin Timberlake písně psát umí a na "Cold Case Love" se svým produkčním týmem The Y's odvedl výbornou práci. Šestiminutová píseň se postupně rozjíždí až do skvělého konce se smyčci, klavírem, beatboxem a kytarami. Justin tak ukázal, že balady umí tvořit i bez Timbalanda, který ho to naučil třeba u "What Goes Around.../... Comes Around".

Zbývá si položit jednu otázku: je tohle všechno skvělá marketingová bouda, nebo Rihanna opravdu vytvořila dílo, které díky textům bude vzorem pro ženskou sílu a odhodlání? Já budu věřit, že "Rated R" je opravdu zpěvaččin neklidný portrét. Skladby rozhodně nejsou takové bomby jak z minulé desky, přesto jsou hudebně (na popovou interpretku) neskutečně zajímavé. Navíc, což ještě nebylo zmíněno, Rihanna zpívá skvěle. Možná se "Rated R" stane evoluční deskou. Možná revoluční. A možná nedoceněnou.

NÁZORY
  • vyborna deska (chocobo, 27.11.2009 12:57) Reagovat

    Skvela recenze, souhlasim se vsim, i s hodnocenim.

    Kdyz sem poprvy slysel Russian Roulette, tak sem si rikal, ze snad pujde do trip-hopu, protoze ten catek na me pusobil jak nejznamejsi pisnicka od Massive Attack. Pak vydala buzz single Wait your turn a ja sem si rikal, ze ona to snad mysli vazne s tou svoji promenou. Obe pisnicky pusobily zcela cizorode v te zaplave monster-hitu, co ma Rihanna za sebou. A kdyz sem dostal do rukou celou desku, nestacil jsem se divit.

    Moc se mi libi vsechny ty kytary, ktere jsou v celem albu zastoupeny celkem hojne, libi se mi snad vsechny balady, co jsou na albu (a to je co rict, udelat dneska originalni baladu je podle me velka alchymie) a treba takova Cold Case Love mi pri prvnim poslechu vyrazila dech. Uzasna gradace, skvely zpev, citlivy text.

    Musim rict, ze ackoliv sem k nove desce pristupoval se strachem, ze to bude prusvih a nakonec se z toho stala pro me jedna z nejlepsich popovych desek roku a rozhodne moje nejoblibenejsi deska od Rihanny.

    Bojim se jedineho - deska propadne a Rihanna se vrati k Umbrellackym skladbam (ktere mam taky rad, nerikam, ze ne), ale takhle vazne a vyrazne desky uz se jen tak nedokcame. Ale treba lidi (predevsim v Americe) ukazi nejaky vkus a desku si koupi a oblibi. Uvidime :)

    • Re: vyborna deska (chocobo, 27.11.2009 13:00) Reagovat

      *zacatek (ne catek :) ) + ve vete "usim rict, ze ackoliv sem k nove desce pristupoval se strachem, ze to bude prusvih a nakonec se z toho stala pro me jedna z nejlepsich popovych desek roku a rozhodne moje nejoblibenejsi deska od Rihanny." sem chtel napsat TAK, misto A... detail, ale ta veta bez toho TAK zni dost divne :)

      kez by mel musicserver registracni system a s nim spojenou moznost editace vlastnich prispevku .)

    • Re: vyborna deska (Doupik, 27.11.2009 17:42) Reagovat

      (autor článku) Děkuji za pěkný komentář. Fakt jsem byl z desky překvapen, je hrozně zajímavá. Jsem zvědav na výsledky prodeje, sejdeme se ve čtvrtek u komentáře amerických žebříčků.

    • Re: vyborna deska (zvonicekt, 11.02.2010 20:44) Reagovat

      Přesně tak. Písnička Russian Rullete se mi celkem líbila, tak jsem si řekl, že si pořídím Rated R. Když jsem ho doposlouchal, nestačil jsem se sám sobě divit. Rihannu jsem nikdy moc nemusel, takže jsem byl k tomu albu dost skeptický. Ale Rated R mě naprosto nadchlo. Ten neuvěřitelně temný rytmus alba je prostě úžasný. Líbí se mi úplně všechny písničky...

      Souhlasím, Rated R je v této době naprostý unikát. V době, kdy jsou všechny písnička téměř stejné, Rated R přináší něco nového, neokoukaného.

      Bohužel, ale Rated R moc úspěšné není. Zatím se ho prodalo jen něco přes milion a půl, což v porovnání se sedmimilionovým Good Girl Gone Bad, je dosti slabé. Pevně doufám, že se Rihanna nenechá odradit a nevrátí se k písním typu Umbrella..

  • Rihanna se lepší .....i když málo (DJ Volder, 27.11.2009 18:10) Reagovat

    Po Good Girl Gone Bad už mohlo přijít jen něco horšího a to podle mě i přišlo. Myšlenka byla dobrá, temnější Riri je lepší než ta z diskoték. Písničky ale mají nulovou chytlavost.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Bear McCreary chystá velkolepé rockové album se Slashem či Serjem Tankianem (23.03.2024 12:11)
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Justin Timberlake ukazuje v klipu "No Angels" svou temnou stránku (17.03.2024 19:06)
- Video: Ryan Gosling a Mark Ronson předvedli "I'm Just Ken" živě na Oscarech. Pomohl jim i Slash (13.03.2024 16:29)
- Video: Slash, Brian Johnson z AC/DC a Steven Tyler z Aerosmith si střihli klasiku "Killing Floor". Láká na bluesovou desku (09.03.2024 08:34)
- Video: Justin Timberlake v show SNL odpremiéroval druhý song z chystané desky (29.01.2024 09:44)
- Video: Sobecký Justin Timberlake je zpět! V klipu "Selfish" nahlíží sám na sebe (26.01.2024 09:31)
- Audio: Singl "The General" od Guns N’ Roses je sice velkolepý, ale ne zrovna povedený (11.12.2023 15:00)
- Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators přijedou v dubnu 2024 do Brna (17.10.2023 16:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu