shop.musicserver.cz
Vzpomínky na Lucii

Vzpomínky na Lucii

Vydáno: 18.11.2009 05:00 v sekci Komentované diskografie - Martin Višňa | foto: facebook interpreta

Srdce fanouška na chvíli zaplesalo - tento týden totiž vyšla nová, větší výběrovka kapely, která po celá devadesátá léta panovala české populární hudbě a od které se mnohé další bandy učily. Jenže Lucie (ne)ví svý. A fanoušci naopak vědí, že žádný výběr nenahradí návrat na trůn v té nejsilnější sestavě.

Lucie
© Universal
Vzpomínání na Lucii, na čtveřici David Koller, Robert Kodym, Petr Chovanec alias P.B.Ch. a Michal Dvořák, musíme kupodivu začít u Michala Penka. To on zpíval v původní kapele, kterou Kodym s Chovancem založili v druhé polovině osmdesátých let. Jako stálý host tehdy spolupracoval i Michal Dvořák. Netrvalo dlouho a Penka si k sobě přetáhl Ladislav Štaidl a Lucie na čas utichla. Až v létě 1987 se u Dvořákovy babičky zadělalo na nejpopulárnější českou kapelu jedné dekády. Sestava tehdy byla ještě širší, brzy však vykrystalizovala do slavné čtveřice a rozjela se po kulturácích a letních parketech. Nejprve nesmělá, stále více ale svá. Z prvního singlu "Pár fíglů" (dnes "Šrouby do hlavy") se stal hit, stejně tak z dalších, pak přišel převrat a téměř záhy i první studiovka nového fenoménu...


Lucie (1990)

Hodnocení: 9/10
Palba alba: Oheň, Troubit na trumpety, Dotknu se ohně

Lucie - Lucie
© facebook interpreta
"Už se nechcem nikdy vracet, tam, kde nám bylo mizerně..." Tato slova, ještě umocněná euforií z pádu totality a nově nabyté svobody, otevírají jeden z nejsilnějších debutů české porevoluční popmusic. Zlatá mládež (pánové se nechali na booklet vyfotit jako zlaté sousoší) na čtyřicetiminutové elpíčko s pomocí producentského dua Petr a Pavel ORM nacpali sice jen deset písní, z dnešního pohledu téměř archaického zvuku, zato ale hit vedle hitu, které udělaly Lucii nekorunovanou královnou domácí hudební scény. Kdo by dnes neznal singly jako "Troubit na trumpety by se nám líbilo", "Šrouby do hlavy" nebo baladu "Dotknu se ohně" - na singlech tehdy vyšla polovina desky, dnes věc nevídaná, stejně jako 130 tisíc prodaných desek a euforie, se kterou se dnešní ječení patnáctek po hvězdičkách ze SuperStar nedá srovnávat.

Looky - zpěvák a baskytarista Letů mimo

Looky Lety Mimo
Od Lucie mám nejraději asi jejich první desku. Ale je to spíš kvůli mým subjektivním důvodům. Bylo nám tehdy čtrnáct, založili jsme si Lety mimo, všechno bylo poprvé. A do toho hrála tahle podivná hudba. Možná to byl tady první crossover popu a rocku, kterému se dalo opravdu věřit.


In The Sky (1991)

Hodnocení: 7/10
Palba alba: Černí andělé, Rouháš se bohům, Zkamenělý dítě

Lucie - In the sky
© facebook interpreta
Druhé album vzala kapela do svých rukou. Sami sobě producenty, sami sobě vydavateli. Přesto "In The Sky" vznikalo v ostravském studiu C za nepříliš veselých podmínek - do kapely se dostavila během nekonečného koncertování ponorka. Výsledek natáčení kritikové přijali rozpačitě, tohle je ta Lucie, co nám vytřela debutem zrak? Oproti prvotině má "In The Sky" uhlazenější, popovější zvuk, není na první poslech postavené na hitových písní. Takovou "Mary'n'Jane" (hádejte, o čem asi může být) asi ani fanoušci neposlouchají zrovna denně. Přesto si album nakonec získalo sympatie hudební akademie a kapela za něj dostala pět cen Grammy, jak se tehdy nazývala dnešní anketa Anděl. Pozice Lucie byla definitivně utvrzena, klip k "Černým andělům" pobuřoval (dnes je to spíš milé rozptýlení v záplavě jakýchsi barevných hudebních snímků), ovšem ve skupině houstly vztahy. Domluvila si konečnou na 28. duben 1992. Ten den byl v narvané pražské Lucerně pořízen záznam koncertu, který později vyšel jako dvojalbum "Live!". Lucie jako by skončila na vrcholu.

Michal Dvořák - exklávesák Lucie

Michal Dvořák
Mám rád všechna naše alba, ale asi nejraději vzpomínám na první nahrávku "In The Sky". To byla doba, kdy kapela velmi rychle stoupala nahoru. Všichni jsme měli skvělou náladu a pocit, že společně dokážeme úplně všechno. Byla to fakt krásná doba.


Černý kočky, mokrý žáby (1994)

Hodnocení: 10/10
Palba alba: Vona říká jo, Laura, Šťastnej chlap, Štotymenjagovoriš, Amerika

Lucie - Černý kočky, mokrý žáby
© facebook interpreta
Netrvalo však dlouho a Lucie se znovu sešla, bylo to na sklonku roku 1993. P.B.Ch. se ale rozhodl věnovat své sólové desce, novým basákem se stal Marek Minárik, přezdívaný Marta, protože pánové prý chtěli za basou ženu. Ve zkušebně začal vznikat nejtvrdší materiál, produkční směr mu dal Ivan Kral, Čech, jenž je spojen se jmény jako Iggy Pop nebo Patti Smith, u mikrofonu se objevila i mladičká Lenka Dusilová, tehdy zpěvačka nadějného Sluníčka. Zároveň se Lucie podílela i na soundtracku k filmu "Amerika" podle Kafkova nedokončeného románu "Nezvěstný", titulní píseň se objevila i na nové desce. Třináctka písní, tvrdý, světový zvuk, mezi ostřejšími kusy ("Krev a r'n'r", "Vona říká jo", "Až tě potkám") pak perly jako "L'aura". Není divu, že Lucie napřesrok opět ovládla předávání cen Akademie populární hudby a v srpnu předskakovala z pozice nejlepší české skupiny legendárním Rolling Stones (což ale odnesla špatným zvukem). Přitom první seznámení s novou Lucií veřejnost šokoval a mnohé znechutil. Ono taky, kdo by se chtěl dívat v televizi na oškubaná kuřata bez hlav (klip "Vona říká jo")?

Lenka Dusilová - zpěvačka

Lenka Dusilová
Z nostalgie nedám dopustit na album "Černý kočky, mokrý žáby". Události kolem něj mi tak trochu změnily život. Díky nim jsem zažila největší vrchol svýho rock'n'rollovýho života. Hudebně u mě ale vyhrává nejsilnější a nejcitlivější album "Větší než malé množství lásky", i když v době aktuálnosti desky byl pro mě její poslech bolestný. V té době někde ve mně ten rock'n'roll začal umírat.


Pohyby (1996)

Hodnocení: 5/10
Palba alba: Pohyby, Holčička, Lucíja

Lucie - Pohyby
© facebook interpreta
Po ve všech směrech parádních "Černých kočkách" přišly poněkud slabší "Pohyby", které lze klidně označit jako šuplíkové album. Kromě bravurní, tanečně tepající titulní skladby tu najdeme přebytky právě z "Černých koček" ("Pitva" nebo "Všechno ti dávám"), covery ("Lucíja" nebo "Klobouk ve křoví"), samocovery ("Fofrtrumpety" nebo "Holčička"), staré, dosud nevydané kousky ("Je to zlý" a "Tajný čísla") a na závěr raritu z koncertu na pražské Štvanici - táborákovou "Seděla u vody" v rock'n'rollovém kabátě. I přes tuto roztříštěnost materiálu ale deska působí poměrně kompaktně a příjemně v uších ubíhá. Úplné odsouzení si nezaslouží, ale z řadových alb je bezesporu nejslabší.


Větší než malé množství lásky (1998)

Hodnocení: 9/10
Palba alba: Jeden tvůj dotek, Iveta, Balada o kocourovi a bylině, Medvídek

Lucie - Větší než malé množství lásky
© facebook interpreta
Zkraje roku 1998 se Lucie vydala do Thajska načerpat síly na oslavy deseti let existence a také inspirace na novou desku. K výročí vyšla reedice dvojalba "Live", DVD se záznamem pražského koncertu Pohyby Tour a dokument "Obrazohled aneb Daleká cesta". To vše je ale jen předehrou vydání nové studiovky "Větší než malé množství lásky". Parafráze textu protidrogového zákona a pilotní singl "Svítání" sice ještě Lucii na trůn české populární hudby nevrátily, vánoční hit "Medvídek" se ale později stal nejen Písní roku, ale dokonce obsadil i druhé místo v anketě o největší český hit 20. století (hned za slavnou Vejvodovou polkou "Škoda lásky"). A to nemluvě o Renčově klipu, který byl kvůli závadnosti stažen z vysílání. Koller později na předávání cen Akademie populární hudby vzkázal pánům Železnému a Rösslerovi z Novy, ať si trhnou nohou, když nechtějí hrát jejich klipy (na obrazovku nesměl ani klip k "Panicovi"). Album s dvěma těhotnými ženami na obalu a prohlášením k čínské okupaci Tibetu v bookletu však nejsou jen "Medvídek" a "Panic", na desce nenacházím špatného momentu a je jedno, jestli se budeme bavit o úvodní zvonivé "Kengi", rozjeté "Lovec, střelec, doktor a vědec" nebo "Tvůj Lucifer" hrané na cemballo. Lucii se podařilo umně skloubit asijskou atmosféru s moderním rockem, a album tak patří ve stupnici hodnocení pozice těsně za "Černými kočkami" a vedle debutu.


Slunečnice (2000)

Hodnocení: 7/10
Palba alba: Pojď se mnou do chrámu ticha, Noc, Vůně, Hvězda

lucie - slunecnice
© facebook interpreta
Po vydání "Větší než malé množství lásky" se do Lucie vrátil P.B.Ch., publicista Honza Dědek sepsal o kapele knihu "Šrouby do hlavy", vyšla kompilace "Vše nejlepší 88-[99)" s remixy starých hitů "Šrouby do hlavy" a "Mít tě sám", parta se usadila na první příčce v Českém slavíkovi a na konec roku 2000 připravila své nejexperimentálnější, nejbarevnější a nejpestřejší album. Na trhu byla "Slunečnice" za přemrštěnou cenu, ohlašoval ji Latinskou Amerikou protknutý singl "Ona ví". Dodnes si pamatuji, jak jsem ho slyšel prvně v rádiu a byl jsem zklamán, že tohle není ta Lucie, co znám. Dlouho jsem si nemohl zvyknout. Úvodní "Pojď se mnou do chrámu ticha" zapadá do klasického repertoáru skupiny asi nejvíc, oslovily mne maximálně ještě tak Kodymovy kousky "Vůně" a "Mohu tě jenom milovat", rychlé, rybářské "Karibi" s Ivanem Mládkem dodnes řadím k největším úletům. Nebavila mě ani "Hvězda", nyní bych si ji klidně na CD s vlastním výběrem pecek připálil.

Skleník - basák SPS

Skleník SPS
Možná to je poněkud překvapivé, ale mým oblíbencem je "Slunečnice". Od Lucie mám všechny desky naposlouchaný, "Slunečnice" mi přijde nejvíce nedoceněná, přitom má výborný zvuk a je na ní pro mě nejlepší věc, kterou skupina natočila a která ale přesto nebyla singlem, a to "Vůně".


Dobrá kočzka, která nemlsá (2002)

Hodnocení: 9/10
Palba alba: Horkej den, Zloději pocitů, Kukačka, Fakír

Lucie - Dobrá kočzka, která nemlsá
© facebook interpreta
Experimenty Lucii tenkrát nesežralo více lidí než pouze já, z návratu k rockových polohám na "Dobré kočzce" jsem jen jásal. Stál jsem před hudebninami a poslouchal "Vyčůrat, pomodlit, spát" nebo "Horkej den", které prodavačka tenkrát v obchodě obehrávala. Rádiová "Daniela" zdaleka nebyla to nej, navíc byla v éteru dlouho před vydáním, takže se slušně zprotivila. Zato kousky jako "Fakír", titulní kodymovina "Dobrá kočzka, která nemlsá", Francií vonící "Vendémiairé" na verše G. Apollinaira nebo jemná a řízná zároveň "Kukačka" byly v tehdejším podzimu milým větříkem. Poslouchám-li "Kočzku" dnes, přeskakuji akorát punkovější "Neviditelnou lež" a "Kamení a smích", které mi připadají bez nápadu, trochu mi k celku nesedí zmíněná "Daniela", jinak jde o další přesvědčivý studiový zářez do historie české popmusic, byť poslední.


Wanastowi Vjecy, Pusa a další

Členové Lucie platili a stále platí za jedny z nejlepších muzikantů a skladatelů v Česku. Svůj um kromě mateřské kapely zhmotňovali po dobu existence kapely také v mnoha projektech, ať už vzešly z jejich popudu či někoho jiného. David Koller je v tomto ohledu asi nejaktivnější, v minulosti tloukl třeba za Pražský výběr, jeho bicí lze slyšet také na jediném albu už téměř zapomenutého hvězdného projektu Alias, s Lenkou Dusilovou dali dohromady Pusu, později Lence pomáhal s první sólovou, sám svoji bezejmennou prvotinu vydal už v roce 1993 a právě z ní pochází hit "Chci zas v tobě spát", kterou někteří mylně hledají na řadových albech Lucie. S Michalem Dvořákem se Koller podílel na několika soundtracích, nejznámější z nich je zmíněná "Amerika", Michal pak stojí také za další filmovou či reklamní hudbou. Nejúspěšnější bokovkou Lucie jsou ale Wanastowi Vjecy, o jejich diskografii si můžete počíst zde. S podivem je, že zatímco P.B.Ch. má na svém kontě ještě také sólovou desku, tak Robert Kodym jen zahostoval na albech J.A.R. nebo Kurtizán z 25. Avenue.

Lucie (archivni foto z alba In the Sky)
© Lucie
Jak příběh nejoblíbenější české kapely pokračoval, je asi ještě v živé paměti. Krátce po vydání "Dobré kočzky" Lucie vystoupila v akustickém hávu ve Státní opeře, z koncertu později vzešlo nejen dvojalbum "Lucie v Opeře", ale také stejnojmenné DVD. Na jarní turné k patnácti letům vyjel coby nový člen Tomáš Vartecký, tehdy jen kytarista Kurtizán z 25. Avenue a Kodymův parťák z koncertů Wanastowích Vjecý. Druhá kytara tak nahradila Michala Dvořáka, se kterým trojice Koller, Kodym a Chovanec ukončila spolupráci. K opernímu albu rok na to Lucie odjela turné se symfoniky, poslední koncert legendy se uskutečnil 1. října 2004 v Londýně, od té doby web pouze odpočítává trvání umělecké pauzy, během které se ale rozkmotřili David Koller a dvojice Robert Kodym a P.B.Ch.. A tak Lucie zatím přežívá jen v srdcích fanoušků a v jejich přehrávačích...

Víš svý, Lucie, pár zásahů už máš, víš svý, Lucie, co s tímhle naděláš?

NÁZORY
  • Díky (Martin, 18.11.2009 10:57) Reagovat

    za skvělou diskografii, neznám nikoho kdo vyrůstal v 90. letech a nemiloval Lucii. Ať už Depešáci, Nirvánisti nebo komerčáci co ujížděli na danceflooru, všichni jsme se dokázali shodnout na jedné kapele. To už dnes málokdo dokáže. Pro mě je jednoznačně nejlepší album Černý kočky mokrý žáby - 6 singů, 6 hitů, který se dodnes hrají, každá písnička jiná, každá skvělá. Nejlepší song - Černí andělé... vzpomínka na dětství, kdy tohle byl někde v 6. třídě na ZŠ ultimátní hit, který znali a uměli zazpívat všichni.

  • Jó, ty volé, Tvůj Lucifer... (Lukáš Benda, 18.11.2009 12:45) Reagovat

    U mě jednoznačně vede "Větší než malé množství lásky", protože 'Iveta', 'Balada o kocourovi a bylině' a 'Lucifer' jsou IMHO to nejlepší, co kdy Lucie stvořila... 11/10

  • Nostalgie (Monthy, 18.11.2009 14:01) Reagovat

    Na Lucii jsem vyrůstal, bylo to tehda fajn, u nás doma furt hrála Lucie a Oasis a já byl čerstvě školou povinný...

  • Skvělá kapela (nicky, 18.11.2009 19:26) Reagovat

    Kéž by se dali zase dohromady.Pro mě to bude vždycky nejlepší česká kapela co kdy vznikla.Lucie Forever♥

  • NEJHORŠÍ............. (Marián, 19.11.2009 22:51) Reagovat

    LUCIE-NEJHORŠÍ KAPELA V HISTIRII ČESKOSLOVENSKÉ POPULÁRNÍ HUDBY.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- David Koller má před sebou poslední část turné k albu "LP XXIII", které má dvě nominace na Anděla. Láká na něj novým živým videem (17.03.2024 08:17)
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Nejvíce šancí na Anděly mají Viktor Sheen, Calin, Anna K., J.A.R. nebo Jelen (01.02.2024 10:21)
- Fotogalerie: Lucie se vrátila zpět do devadesátek. A spolu s ní i vyprodaná O2 arena (08.12.2023 08:32)
- Lucie slaví výročí 30 let desky "Černý kočky mokrý žáby", celé album živě přehraje při exkluzivních koncertech už od 28. listopadu (23.11.2023 19:21)
- Video: J.A.R. bijí na poplach jako "Poslední rváč" (09.11.2023 11:19)
- Video: Lenka Dusilová se v krásném singlu "Maria" vrací k hravému písničkářství (04.11.2023 09:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu