Nové desky pro 46. týden

15.11.2009 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Hudební novinky na pultech obchodů budou mít tři hvězdy - lehce rockující Norah Jones a se svými druhými alby se vracející Leonu Lewis a Marka Ztraceného. Tuto trojici doplní kanadský objev Justin Bieber, americký rapper 50 Cent, zimní Ronan Keating, Katy Perry bez proudu a 'domácí' BraAgas a Ida Kelarová.
Pokud se v pondělí 16. listopadu vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Norah Jones - The Fall (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz / rock

Norah Jones - The Fall
Držitelka několika cen Grammy a majitelka sametového hlasu Norah Jones se rozhodla, že bude svým čtvrtým albem "The Fall" překvapovat. Obklopila se novými lidmi a po současném jazzu, country a bluegrassu se tentokrát pustila do jazz-rocku. Jejími spolupracovníky se stali muzikanti, kteří dříve hráli s Beckem, R.E.M., Elvisem Costellem nebo Johny Cashem a o produkci se postaral Jacquire King mající zkušenosti z nahrávek Kings Of Leon, Toma Waitse či Modest Mouse. Norah Jones k tomu přidala nejen svůj hlas, ale i skladatelský um. Všechny písničky složila sama, pouze v některých se nechala doplnit dalšími autory, jako byli Ryan Adams, Will Sheff z Okkervil River nebo Jesse Harris. Jak si tuto desku poslechnout celou, jsme vám již prozradili v tomto článku.


Marek Ztracený - Pohledy do duše (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop rock

Marek Ztracený - Pohledy do duše
Zlatá deska za prodej prvního alba, Objev roku v anketě Český slavík Mattoni 2008, nominace na Objev roku v anketě Anděl 2008, první místo za nejlepší píseň na mezinárodním hudebním festivalu v polském Rzešowě, hranost písní v rádiovém éteru, ale hlavně úspěšná vystoupení na festivalech i samostatných koncertech, kterých jen za letošní rok bylo přes sto, to je malá rekapitulace toho, co stihl Marek Ztracený dosáhnout od vydání svého debutu "Ztrácíš". Nyní, nedlouho po druhém CD svého souputníka Tomáše Kluse, i on přichází s pokračováním. Své písně na desce "Pohledy do duše” svěřil Marek Ztracený opět do rukou osvědčeného producenta Martina Ledviny a sám o něm říká: "Album je zase o písničkách, tak, jak to cítím. Oproti albu prvnímu je tam určitě posun v aranžích, zvuku, ale v podstatě písnička je základ, to je ten základní kámen, který pak s Martinem Ledvinou brousíme k naší spokojenosti.” Zda je to pravda, můžete už nyní ověřovat podle ukázek na webu Marka Ztraceného v kolonce 'Diskografie'.


Leona Lewis - Echo (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / r'n'b

Leona Lewis - Echo
Leona Lewis si po vítězství v britském X Factoru v roce 2006 podrobila svět albem “Spirit”, které ovládlo prodejní žebříčky singlových i albových hitparád po celém světě. Prodala více než šest milionů titulů, zlomila několik rekordů v Británii, obdržela nominace na prestižní ceny a v USA se stala jedním z nejúspěšnějších britských sólových umělců. Není proto divu, že jejímu druhému albu "Echo" byla věnována příkladná pozornost. Leona strávila většinu tohoto roku ve studiu, kde na její práci dozoroval jak Simon Cowell, tak i Clive Davis. Ve výčtu autorů a producentů pak naleznete snad všechny, kdo v současné hudbě něco znamenají a kdo jí udává směr. Nemůže chybět Ryan Tedder, dokonce jednou ve společnosti své kapely OneRepublic, Justin Timberlake, Mike Elizondo, John Shanks, Max Martin, Kevin Rudolf a dlouhá řada dalších. Leona Lewis zařadila na "Echo" i coververzi "Stop Crying Your Heart Out" od kapely Oasis. Desku ale reprezentuje první singl "Happy", který hraje na MySpace.com zpěvačky.


Justin Bieber - My World (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / r'n'b

Justin Bieber - My World
Justin Bieber je jméno, o kterém jste možná ještě neslyšeli, ale v následující době pravděpodobně hodně uslyšíte. Pochází z Kanady, je mu teprve patnáct, hlásí se k židovské víře a několik videí s coververzemi na YouTube.com mu vyneslo nejen uznání jejich původních interpretů, ale především nahrávací kontrakt s Usherem. Z toho vzešel debut "My World", na kterém se podíleli vedle Ushera i Justin Timberlake, The-Dream nebo Tricky Stewart. Jestli nevíte, co od Justina Biebera očekávat, poslechněte několik písniček na jeho stránkách, kde zjistíte, že si vypůjčil i "Lovefool" od The Cardigans a překřtil ji na "Love Me". Dodejme jen, že si ho všimla i Taylor Swift, která ho bere jako předskokana na své dva londýnské koncerty.


50 Cent - Before I Self Destruct (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rap / hip hop

50 Cent - Before I Self Destruct
Americký rapper 50 Cent se na nové desce nechal inspirovat minimálně dvěma velkými postavami v historii populární zábavy. Podle vzoru Eminema se rozhodl vydat letos dvě alba a obal jedné z těchto desek "Before I Self Destruct" nápadně připomíná image Terminátora. Co však vymyslel zcela sám, je koncept jeho eponymního filmu, který je s novinkou úzce spjatý. Ten 50 Cent sám napsal, produkoval a režíroval. Zpěvák čtvrtou desku avizoval již letos na jaře a od té doby stihl termín vydání dvakrát posunout. Čekání se ale vyplatilo - rapper k nahrávce přibalil i DVD s vizuální podobou alba. Deska čítá celkem šestnáct skladeb, které produkoval povětšinou Dr. Dre. Posluchači se mohou těšit i na čtyři hosty - Eminema, Lloyda Bankse, Ne-Ya a R. Kellyho. Klip k songu "Baby By Me" najdete společně filmovým trailerem a několika novými skladbami na rapperově MySpace.com profilu.


Katy Perry - MTV Unplugged (CD&DVD) (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: akustický pop

Katy Perry - MTV Unplugged
Jedno jediné, ale velmi úspěšné album přineslo americké zpěvačce Katy Perry možnost vystoupit ve slavném pořadu MTV Unplugged. Vystoupení se uskutečnilo na konci července a nyní vychází stejnojmenný záznam se dvěma disky - CD a DVD. Vedle všech hitů Katy Perry, samozřejmě v akustické podobě, přináší i dvě nové písničky - coververzi "Hackensack" od skupiny Fountains Of Wayne a doposud nevydanou "Brick By Brick", kterou napsala Katy Perry společně s Gregem Wellsem. DVD pak přinese ještě rozhovor s hlavní aktérkou. Ta vám i nový titul představí krátkým spotem na stránkách televize MTV.


Fall Out Boy - Believers Never Die: Greatest Hits (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop punk

Fall Out Boy - Believers Never Die: Greatest Hits
Kapela Fall Out Boy má za sebou osm let na hudební scéně a pět zářezů do diskografie. Nyní míří na pulty obchodů vůbec první výběr této poppunkové sebranky. Kolekce "Believers Never Die: Greatest Hits" přinese většinu skladeb vydaných dříve jako singly k řadovým deskám, dvě raritní nahrávky a také dva nové songy. Jedna z těchto novinek "Alpha God" se stala také pilotním singlem, který najdete k poslechu i na MySpace.com kapely. Muzikanti v čele s Patrickem Stumpem přidali do balíčku ještě DVD se svými komentáři.


Jason Mraz - Jason Mraz's Beautiful Mess: Live On Earth (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / surf pop

Jason Mraz - Jason Mraz's Beautiful Mess: Live On Earth
Americký písničkář Jason Mraz v současné době prožívá strmý vzestup popularity. V průběhu roku byl nominovaný na Grammy, American Music Award i na People Choice Award. Jeho oblíbenost jistě poskočí ještě o další kousek s živákem "Jason Mraz's Beautiful Mess: Live On Earth" zachycující na CD a DVD jeho srpnový koncert v Charter One Pavilion v Chicagu, kde zazpíval všechny hity i několik novinek. Speciálním hostem koncertu byla Colbie Caillat, která si s ním zazpívala jejich společný hit "Lucky". Na DVD naleznete i pohled do zákulisí koncertu. Krátký náhled na tento titul poskytne trailer na web Jasona Mraze.


Lucie - The Best Of (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

Lucie - Best Of
Blížící se Vánoce jakoby vybízely kapely k vydávání rekapitulačních kompilací a výběrů toho nejlepšího. S podobným nápadem přišel i vydavatel jedné z nejslavnějších kapel české populární scény Lucie. Ta se sice již rozpadla, nicméně je třeba tuto legendu připomenout. Nástupcem akustického kompilačního setu "Lucie v Opeře" je jednoduše nazvaný výběr "The Best Of", jenž vychází na dvou CD a DVD. Přinese celkem šestatřicet skladeb a čtyřiadvacet videoklipů. Ukázky všech písní a několik klipů najdete na stránkách vydavatelství Universal.


Ronan Keating - Winter Songs (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / folk / vánoční

Ronan Keating - Winter Songs
Není to tak dlouho, co nám Ronan Keating servíroval na albu "Song For My Mother" oblíbené písničky svojí matky, a po půl roce přichází s pokračováním, kde je tématem zima. "Winter Songs" je, jak je to v poslední době obvyklé, napůl vánočním a napůl zimní deskou, kde Ronan opět čerpal především z coververzí. K písničkám původně od Simona a Garfunkela, Joni Mitchell, Sary Bareilles, Boba Dylana, Sugarland a dalších přidal ale i tři tradicionály a dvě své zbrusu nové písničky. CD natočil opět se Stephenem Lipsonem a ve studiu mu vypomohl i jeho parťák z Boyzone, nedávno zemřelý Stephen Gately. Jak zní zima v podání Ronana Keatinga, zjistíte poslechem ukázek v internetovém obchodě Amazon.co.uk.


BraAgas - Tapas (Indies Scope)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk / world music

BraAgas - Tapas
Ačkoli je "Tapas" čtyřčlenné, čistě ženské kapely BraAgas již jejich třetí řadovým albem, je prvním, které vychází u velkého nakladatelství. Kapela se rekrutovala z rozpadnuvší se Psalterie s tím, že jednotlivé členky mají zkušenosti i z kapel jako Krless nebo Gothart. BraAgas je vítězem letošní Colours Talents. První dvě desky distribuované vlastním nákladem mající původ ve středověku ovšem nemají s "Tapas" až tolik společného, protože ten se nese především v duchu world music. Písně z celé Evropy s datem vzniku v rozpětí tisíce let podávají dámy na albu ve velmi moderních aranžích. Posluchači jsou servírovány ze zdrojů španělských, balkánských, nordických či italských. Vedle poměrně neznámých, ale nově přepracovaných písní si dámy dovolily přizpůsobit také pár "hitů", které posluchači žánru budou určitě znát. Přestože BraAgas hrají na etnické nástroje a historické repliky, došlo i na elektronické smyčky. "Tapas" můžete ochutnávat na stránkách vydavatelství Indies Scope.


Ida Kelarová a Dužda (Dežo) Desiderius a Jazz Famelija - Aven Bachtale (Indies Scope)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz / world music

Ida Kelarová a Dužda (Dežo) Desiderius a Jazz Famelija - Aven Bachtale
Ida Kelarová, jedna z nejrespektovanějších romských zpěvaček, vydala naposled řadové album v roce 2002 a její nová nahrávka je velmi očekávaná všemi, kteří mají rádi nejen romskou muziku, ale také jazz. "Aven Bachtale", která vznikla za pomoci jejího partnera Desideriuse Duždy a vynikajícího bandu Jazz Famelija, propojuje živelnou romskou hudbu a klasický jazz. Sešlo se na něm množství vynikajících muzikantů, ale je v pevné režii Idy Kelarové, která připravila směs skladeb od pomalých a smutných skladeb až k svižným čardášům. Desiderius Dužda napsal a složil více než polovinu skladeb z alba. Skladby jsou tak napsány Kelarové přímo "na tělo" a dávají vyniknout jejímu bohatému hlasu i jejímu umění emocionálně skladbu procítit. "Aven Bachtale" nahrané ve vídeňském studiu Dukatton si můžete v ukázkách poslechnout na stránkách vydavatelství Indies Scope.


Tim McGraw - Southern Voice (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: country

Tim McGraw - Southern Voice
Dva a půl roku si vzal Tim McGraw oddech, než představil další svoji desku "Southern Voice", která měla původně vyjít už loni. První vlaštovku vypustil manžel Faith Hill už v červnu v podobě singlu "It's A Business Doing Pleasure With You", který pro něj napsal ostřílený Brett James a Chad Kroeger z Nickelback. Jinak se na CD podepsala dlouhá řada dalších autorů, ale pouze jediný producent - Byron Gallimore, se kterým manželská dvojice spolupracuje už léta. V zámoří byla nová deska přijata poněkud chladněji. Recenze ji zatím bodují spíše průměrně a dokonce nedosáhla ani na vrchol americké albové hitparády. Proč tomu tak je, možná zjistíte na webu Tima McGrawa.


Queen - Absolute Greatest (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock

Queen - Absolute Greatest
Anglická skupina Queen vydává další kompilaci svých hitů, takže pokud ještě doma žádnou nemáte, ptejte se v obchodech po "Absolute Greatest". Přináší dvacet zbrusu nově zremasterovaných hitů této legendární skupiny, tedy ty, které ještě zpíval Freddie Mercury. Fanoušky by mohla zajímat tato kompilace pouze ve speciální dvoudiskové edici, kde jsou na druhém kotoučku všechny písničky s komentářem Briana Maye a Roger Taylora. "Absolute Greatest" vychází také digitálně, jako LP box set a v limitované "knižní" edici.


Sandra - The Platinum Collection (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / europop

Sandra - The Platinum Collection
Německá zpěvačka Sandra se již nějakou dobu snaží navázat na úspěch, který ji potkal v osmdesátých a devadesátých letech. Posledním pokusem je i její aktuální studiovka "Back To Life", která vyšla letos koncem března. Ke konci roku se tato diva rozhodla zrekapitulovat svou více než třicetiletou kariéru a připravila obsáhlý set "The Platinum Collection". Výběr přinese tři desky, na které zpěvačka umístila celkem jedenapadesát skladeb. Vybírala při tom ze všech svých studiových nahrávek včetně té poslední a každý song zremasterovala. Dodejme, že třetí disk obsahuje rozšířené verze jedenácti slavných kousků včetně dávného hitu "(I'll Never Be) Maria Magdalena". Titul by měl vyjít také v dvoudiskové podobě.


Will Young - The Hits (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop rock / dance-pop

Will Young - The Hits
Za ta léta, co probíhají soutěže typu Pop Idol, už známe desítky Idolů a SuperStars, nicméně jen jeden byl první. Tento titul nemůže nést nikdo jiný než třicetiletý Brit Will Young. Ten má na svém kontě již čtyři alba a i dostatek hitů na to, aby mohl vydat výběr jednoduše nazvaný "The Hits". Album obsahuje hitovky ze všech čtyř řadových alb a k tomu přidává i dvě novinky "Hopes & Fears" a "If It Hadn’t Been For Love". "The Hits" vychází na standardním CD a v limitované edici s bonusovým DVD, na kterém najdete všechny Willovy zásadní videoklipy. Web Willa Younga nabízí celé album k náslechu.


Dále vychází:

Band - 10 Great Songs (EMI)
Beach Boys - 10 Great Songs (EMI)
Bee Gees - The Ultimate Bee Gees (Warner Music)
Bee Gees - Ultimate Bee Gees: The 50th Anniversary Collection (Warner Music)
Billy Idol - 10 Great Songs (EMI)
Blondie - 10 Great Songs (EMI)
Crowded House - 10 Great Songs (EMI)
Dark Age - Acedia (Mystic Production)
Erasure - 10 Great Songs/Posetka (EMI)
Genesis - Movie Box 81 (EMI)
Green Day - 21st Century Breakdown (singl) (Warner Music)
Heart - 10 Great Songs (EMI)
Heavenly - Carpe Diem (Mystic Production)
Huey Lewis&News - 10 Great Songs (EMI)
James Morrison - Songs For You, Truths For Me - New Deluxe (Universal)
Jethro Tull - 10 Great Songs (EMI)
Jose Carreras - 10 Great Songs/Posetka (EMI)
Karel Kryl - Ostrava 1967 - 1969 (Supraphon)
Kenny Rogers - 10 Great Songs (EMI)
Mob Rules - Radical Peace (Mystic Production)
Nachtmystium - Doomsday Derelicts (Mystic Production)
Nigel Kennedy - 10 Great Songs (EMI)
Nostradameus - Illusion's Parade (Mystic Production)
Pat Benatar - 10 Great Songs (EMI)
Placido Domingo - 10 Great Songs (EMI)
Poison - 10 Great Songs (EMI)
Queensryche - 10 Great Songs (EMI)
Radiohead - 10 Great Songs (EMI)
Red Hot Chili Peppers - 10 Great Songs (EMI)
Rush - Working Men (International Version) (Warner Music)
Různí - Best Of Dance 4/2009 (Universal)
Různí - Hannah Montana X (EMI)
Různí - Taneční liga best dance 09 (Universal)
S + H - Jak se Hurvínek učil řeči zvířat (Supraphon)
Sentenced - The Coffin (EMI)
Stranglers - 10 Great Songs (EMI)
Talking Heads - Naked (EMI)
Tereza Kerndlová - 50 minut pro tebe (DVD) (Universal)
The Doors - Live In New York (Warner Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY