Když se pokazí, co se zkazit dá

26.11.2009 13:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Upland odsoudili desku "Milá má" k neúspěchu nejen výběrem dívky na obalu, ale i tím, že někdy nahrávku natočili a rozhodli se ji vydat. Kupní síla alba se bude nejspíše soustřeďovat na úzký rodinný kruh a pak také na pečovatelské domy pro senilní, hluché spoluobčany, kterým se zoufalých mladíků zželelo.
1/10

Upland - Milá má

Skladby: Cesta, Málem, Divnej chlap, Milá má, Podzim, Proč, Za jeden provaz, Prázdnej papír, Já to tak nevidím
Vydáno: 19.9.2009
Celkový čas: 29:34
Vydavatel: Cecek Records
To, že jsou Upland z Chotěboře, je neomlouvá. Nedávno jsem toto městečko nedaleko Havlíčkova Brodu shodou okolností navštívil a jsem přesvědčený, že se tam doba hluboko před rokem 1989 nezastavila. To je totiž dojem, který deska "Milá má" evokuje. Z Chotěboře navíc pocházejí talentovaní Defragment nebo neprávem podceňované Podobrazy, chyba tedy nebude ve městě, ale v lidech v něm. Hledáme-li konkrétního viníka, pak je chyba v pětici vedené Jirkou Drahošem.

Zpočátku celá ta legrace připomíná Glanc, jenže pohádka o olizování nožiček byla ve své době alespoň vtipná. "Ta banda pěti neznabohů je ještě tragičtější než Post-It před reinkarnací," okomentoval jsem jejich počin "Milá má" po prvním poslechu. Po druhém jsem se na dálku Czendovi & spol. omlouval, protože si podobné srovnání nezasloužili. Upland jsou Zmožkové tuzemského crossoveru. Přišli nikým nezváni a nechtějí odejít.

Kapela se chvílemi pokouší o nu-metal, jindy dělá Jirka Drahoš Zagorku a snaží se být Hájíčkem ("Milá má"). Poslech ale bolí. Ať vyberete kteroukoliv píseň, vždycky se jí protrpíte. Kluci chtějí být "hard", ve skutečnosti jsou ale "soft" jak pouťový bublifuk bez příměsi jaru. Rádobysofistikované pokusy o moudra jsou odpad. Vrcholem snažení budiž pak "Podzim", který byl na desku umístěn snad za trest. "Podzim je barevnej ráj, člověku stačí tak málo, aby se ten svět smál, a možná víc než je zdrávo! Jakej krásnej čas tohle období, jaký vůně má, skvělý libový."

V pokusu o harmonii a pocit usmíření v bluesové baladě "Proč" vydává frontman kapely prapodivné "bam-bam-bam-týdám-papidapo-papidapo-bam-bam-bam-papidapóóó" a ze všeho nejvíce připomíná "Mahnahmahnah!" ze "Sezame, otevři se". Celá deska nikdy neměla vzniknout a kdo mi nevěří, ať se přesvědčí koupí vynikajícího podšálku. Pro fajnšmekry doporučuji citový výlev "Co na srdci to na jazyku", který kapela uveřejnila na svých domovských stránkách.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY