shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Hlavního uzávěru splínu" Tomáše Kluse

Makrorecenze "Hlavního uzávěru splínu" Tomáše Kluse

Vydáno: 16.11.2009 11:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Tomáš Klus vletěl mezi vrchní příčky hitparád jako střela hned zkraje loňského roku. Úspěšný debut následovaly úspěšné singly a překvapené hlasy kritiků konstatující velký talent. Jak se vzorek redakce musicserveru vyjádřil o Klusově druhé desce "Hlavní uzávěr splínu"? Nebudeme napínat - pochvalně.

Tomáš Klus - Hlavní uzávěr splínu
© facebook interpreta
Honza Balušek označil v hlavní recenzi na album "Hlavní uzávěr splínu" jeho autora Tomáše Kluse za muzikanta tří tváří - vtipálka, romantika a písničkáře zároveň - a neváhal jeho snažení ocenit známkou osm. Na vysoká hodnocení musí být Klus ostatně zvyklý, vesměs kladného přijetí jak fanoušků a fanynek, tak kritiky se mu totiž dostává už od loňského roku, kdy vyšel jeho debut "Cesta do záhu(d)by". Druhá deska potvrzuje/vyvracuje kvality, je staré známé klišé, a tak jsme ho uplatnili i na dvojku tohoto Třinečana. Pětice našich redaktorů a redaktorek byla nadšená více i méně, osmdesátiprocentní hodnocení ale deska obhájila.


Michal Koch - Básníci ještě nevymřeli (9/10)
Vztah k interpretovi: Po první desce nevěřícný údiv, po druhé pak neskrývaný obdiv.

Už jsem myslel, že na ně nikdo nenaváže. Už jsem se bál, že po Ebenovi, Navarové, Plíhalovi, Krylovi či Nohavicovi zůstane prázdné místo, které se marně snaží zaplnit jak ti, kteří na dobrý text rezignují, neb ho napsat neumějí, tak ti, kteří si sami o sobě myslí, že dobré texty píší, ale také to neumějí. A pak se zjevil Tomáš Klus. Na druhém albu potvrzuje to, čemu jsem nechtěl věřit po prvním. Nápadů má tolik, že jimi doslova plýtvá, cit pro češtinu převeliký a melodie sype z rukávu se záviděníhodnou samozřejmostí. "Hlavní uzávěr splínu" dojímá, baví, nutí přemýšlet, ale ani na jediný okamžik nepřináší splín či nudu. Písním sluší jednoduchý kytarový doprovod stejně jako bohatší aranže, zejména ty klavírní. Tomáš v rozhovoru říká, že se mu příčí vylaďovat své písně. Kdyby sem tam malinko něco přece jen vyladil (škobrtnutí ve stavbě verše, ne úplně znělý akord), dal bych absolutní hodnocení. I tak se ale jedná o vynikající nahrávku! A já věřím, že přijdou další, protože takový (zejména) autor se tu již dlouho neobjevil.

Honza Kulig - Třetí Slezan do party (9/10)
Vztah k interpretovi: Nejdřív zatracen, poté milován.

Po zamilované a místy kýčovité "Cestě do záhu(d)by" se Tomáš Klus naplno otevřel na své dvojce "Hlavní uzávěr splínu". Jinak než jako upřímná zpověď mladého muže na prahu dospělosti se tahle placka nazvat nedá. Klus si vkusně vypůjčuje od barda Nohavici, avšak nedělá to nijak vypočítavě, spíše tím oslavuje jeden ze svých vzorů a učitelů. Při "VeSmíru" a "Nenávratné" vám koncepce skladby a textu evokuje křehkou poetiku Richarda Krajča, a Tomáš Klus se tak stává třetím Slezanem do party. Celé album je poctou jeho vzorům, Krylovi, Nohavicovi, Fialovi, Plíhalovi, možná i Krajčovi a zároveň ukázkou, kam sám Klus míří. Barevnost češtiny, slovní hříčky, odkazy, dvojsmysly, toho všeho je album plné a každý se v něm tak trochu/hodně najde. Kýčovité poemy o lásce Klus neopustil, avšak oproti debutu je zaobalil do jiného hávu, tak nějak vkusnějšího a méně ohraného. Vymezil se oproti svým konkurentům a hodně zprudka šlápl na plyn.

Dan Hájek - Když Nohavica posílá sms za Kryla (8/10)
Vztah k interpretovi: "Cesta do záhu(d)by" byla bránou do jeho upovídaného světa plného hrátek s češtinou.

Tomáš Klus
© Sony Music
Ve "Psáno u zpráv" Tomáš Klus zpívá, že patří do bezejmenné generace. Když si však odkryjete "Hlavní uzávěr splínu", najdete vyzrazená poděkování jeho vzorům. Stačí poslouchat a podchytit folkové vlivy, ale i cit pro nadsázku a humor. Oproti debutu je možná Klusova neovlivnitelná ukecanost zkrocena, vynahradí vám to ale sehranost s Jirkou Kučerovským. Je to jedna z pralinek v pověstné bonboniéře Forresta Gumpa. Každé cukrátko z otevřené krabičky je totiž nakouknutím do jiného světa, v němž hrají prim Klusovy postřehy a bonmoty. Jako milovník češtiny si zde opět libuje ve formulování slovních hříček, mezi nimi mu v kontrastu fungují přesahy do obou poloh - radosti i smutku. "Hlavní uzávěr splínu" není přeplácaný nebo zbytečně ironický a už vůbec ne tragikomický (jako románová předloha o Gumpovi), jsou to uvěřitelné příběhy nejen o lásce, o které Tomáš tak s oblibou zpívá. Karel Kryl by možná rád poslal sms s díky - právě jemu je tady totiž věnováno nejvíce odkazů. Sám hlavní aktér nakonec pojmenování pro vlastní generaci našel, a to se počítá.

Katka Guziurová - Mezi Krajčem a Nohavicou (7/10)
Vztah k interpretovi: Očarovaná debutem, zklamaná koncerty.

Všimli jste si, kolik se za poslední rok urodilo na naší scéně mladých muzikantů? A s trochou odvahy tvrdím, že Tomáš Klus je z nich nejnadějnější a možná i nejlepší. Kombinuje v sobě dvě silné osobnosti, kvůli kterým mám pro jeho tvorbu slabost. Na jednu stranu je tady zaláskovaný a vážný Tomáš Klus, kterému není cizí psát osobní smutné texty ("Chybíš mi", "Z deníku"), a pak veselý chlapec, který vtipkuje na účet druhých, nevyjímaje sebe sama ("AsiJatka", "LeHomole"). Kdybych měla k dispozici novácký koláč sledovanosti a mohla ho rozdělit podle toho, jak vidím druhou Klusovu desku, vyšrafovala bych deset procent s názvem: "Slyším tam Wohnouty," pak čtyřicet procent, kde by stálo: "Píše podobně jímavé texty jako Krajčo," a rovnou půlku desky tam slyším jeho slezského kolegu Jarka Nohavicu. Vtip, jednoduchá melodie a žádné vědátorství, to je asi hlavní Klusova devíza. A tohle přesně podle mne si lidé od něj přejí: natáhnout nohy a poslouchat desku, která nedávkuje přemíru patosu ani trapnosti. Prostě je tak akorát.

Honza Průša - Zloděj zatím nenapsaných písniček 7/10
Vztah k interpretovi: Z té škatulky "nových" písničkářů mi vždy přišel jako ten nejmíň výrazný.

Je to zvláštní. Od prvního poslechu druhé desky (tu první jsem dodnes neslyšel) Tomáše Kluse přemýšlím, co si o něm mám myslet, a pořád nemám vyhraněný názor. Jeho písničky se mi z více než dvou třetin líbí. A to hodně. Jeho deska je pro mě v poslední době jedna z nejposlouchanějších. Přesto stále nevím, kdo to sakra je. Jedno je jisté. Tomáš Klus krade svým proslulejším a mnohem známějším písničkářům skladby, které nikdy nenapsali. Skladby, které by ale patřily k jejich nejlepším kouskům. Nejde však o nějakou hloupou parodii nebo kopírování. Ty písničky jsou totiž opravdu silné a jsou nové. Klus má dokonale odposlouchané harmonie, tempa i frázování svých kolegů. Umí vedle sebe dávat slova podobně umně jako Nohavica, Krajčo, Kryl, Xindl X, Burian, Plíhal a další. Myslí totožně jako oni. Jen nemá žádnou tvář pro sebe. A to mi přijde škoda. Byl bych fakt zvědavý, jaký Tomáš Klus opravdu je. O svých idolech už mi totiž řekl všechno.


Album: Tomáš Klus - Hlavní uzávěr splínu
Průměrné hodnocení: 8/10
Celkový čas: 48:54
Skladby: Neklid, DA.MUklův meč, VeSmíru, Psáno u zpráv, Nenávratná, AsiJat a Eva, Lenka, Z deníku (Grušence), LeHomoLe, Přičichnutí alergikovo, Markétce, 17B, Sentiment na tři doby; bonusy Chybíš mi, Malčik, Navěky

NÁZORY
  • ... (Mia , 16.11.2009 17:35) Reagovat

    Dlouho jsem mu, aniž bych jeho tvorbu blíž znala, nedávala šanci, ale posledních pár týdnů jsem na tom albu závislá...To se mi v případě současných českých interpretů opravdu nestává často.
    Jsem mile překvapena nebývale pochvalnou a výstižnou makrorecenzí:OD Abych dala bod i musicserveru...

    • Re: ... (anemones100, 18.11.2009 11:47) Reagovat

      Souhlasím s tím, že Klus je mimořádně talentovaný textař. Ale dovolím si též tvrdit, že stejně silnou stránkou je i jeho herecké podání písní, komunikací s publikem dokáže navodit vynikající atmosféru. Byla jsem na vyprodaném koncertě v Brně a musím přiznat, že tak nadšená reakce posluchačů různých věkových skupin se u nás vidí opravdu málokdy.

  • nic mi to neříká... (eagle-eye, 19.11.2009 08:47) Reagovat

    je to nuda, bez šťávy... asi nějakej protěžovanej protekční mazánek a leštič klik, soudě už jen dle ksiftu...

    • Re: nic mi to neříká... (rantl, 20.11.2009 12:48) Reagovat

      hm... "soudě už jen dle ksiftu"... tomu říkám věcná kritika...

  • Xindl X (Martin, 03.01.2010 14:52) Reagovat

    Polilo mě horko když jsem viděl Xindla X ve společném řádku s Karlem Krylem ...Copak mají něco společného ?"Jsem anděl co tě dostal na povel (120x) ..." to je text,nebo legrace ?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- Naživo: Tomáš Klus v Divadle Kalich spíše mluvil, než zpíval (22.12.2023 17:22)
- Video: Tomáš Klus a Sima Magušinová v pohádkové skladbě "Vesmír má" zpívají velmi mile o naději (09.10.2023 10:58)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Festival Hrady CZ oznamuje kompletní program ve velkém stylu, na dvou pódiích zahrají Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name či Tomáš Klus (24.05.2023 14:46)
- Video: Tomáš Klus přináší ve vánoční písni "Zvonova zpověď" naději (24.12.2022 09:00)
- Video: Tomáš Klus v klipu "Mariím" vzdává hold všem ženám a matkám (07.12.2022 16:52)
- Veselské pískovny v sobotu rozezpívá Tomáš Klus (24.08.2022 17:15)
- Video: Tomáš Klus jde neplánovaně za "Štěstím" (12.07.2022 08:46)
- Tomáš Klus se stal hlavní hvězdou muzikálu "Branický zázrak" (31.05.2022 18:51)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Taylor Swift Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu