shop.musicserver.cz
Hudson Mohawke - Génius, po němž touží i Rihanna

Hudson Mohawke - Génius, po němž touží i Rihanna

Vydáno: 12.11.2009 05:00 v sekci Publicistika - Tomáš Bláha | foto: facebook interpreta

Bylo by asi fér na úvod říct, že je tohle spíš než radar profil. Profil třiadvacetiletého Skota, který umí být zábavný, a vy zároveň budete obdivovat jeho zatraceně šikovné ruce a schopnost všechny ty zvuky namíchat do tolika vrstev. Nejsvěžejší vítr fouká po delší době opět i z Glasgow.

Hudson Mohawke rychle

podobá se: Flying Lotus, Rustie
žánr: wonky
co: EP "Polyfolk Dance, debutové album "Butter" (vyšlo 26. října v UK)

Hudson Mohawke
© last.fm
Kdybyste se mě ptali, kde můžete najít nejinovativnější a nejzajímavější muziku současnosti, koupil bych vám lístek s destinacemi Los Angales a Glasgow. Na této zaoceánské trase máte možnost se seznámit se zvláštní skupinou umělců, co se do hiphopových konzerv nebojí natlačit ujetou elektroniku, trochu toho dubu a zmatenou rytmiku - jo, začalo se tomu řikat wonky. I když: "Wonky je dost ignorantskej termín, já teď spíš užívám označení turbo soul a na myspace stránkách mám třeba napsáno emotronic," vysvětluje jeden z nejdůležitějších představitelů Ross Birchard aka Hudson Mohawke.

A potenciálu téhle skupiny umělců si všimli i lidé kolem Stevena Becketta. Už je tomu nějakej pátek, co se dal label Warp považovat za vizionářské těleso, které určovalo trendy nadcházejícího období. Po několika hubených letech by právě tahle komunita kolem postav jako Flying Lotus nebo Hudson Mohawke měla Warp vrátit tam, kde byl v devadesátkách, tedy na vrchol.

Glasgow se tak po delší době může opět těšit z toho, že na jeho půdě vzniká něco jako důležitá hudební scéna a nebo že je její součástí. Celé to má na svědomí LuckyMe Collective, kteří jsou jakousi druhou stranou mince losangaleské komunity Brainfeeder. LuckyMe začali fungovat na jaře roku 2002, kdy spustili párty večery na glasgowské School Of Arts nebo v klubu Stereo. Během pěti let se z LuckeMe stal label, který kromě talentovaných hudebníků zastřešuje i řadu výtvarných umělců. Zmíním Dominica Flannigana, kterej je podepsanej pod coverem poslední kompilace od Mary Anne Hobbs, nebo Toma Scholfielda, ten zase pracoval na bookletech pro Hudsona Mohawka. A o toho v tomhle článku jde asi nejvíc.

Hudson Mohawke
© myspace.com/hudmo
Když si Ross Birchard ještě neříkal Hudson Mohawke (moc si bazíruje na tom, že tam to "e" na konci jeho pseudonymu bude), ale DJ Itchy, vstoupil do povědomí jako historicky nejmladší účastník finále UK DMC DJ Championship. Birchard tak dokonale zúročil svoje antisocializační sklony, kdy veškeré večery trávil u svých gramofonových talířů. Když mu bylo dvaadvacet, z DJe Itchyho se stal Hudson Mohawke, který z levného zvukového kýče přelomu 80. a 90. let udělal znovu módu. K tomhle kroku měl předpoklady, neboť ho jím už od mládí masíroval jeho otec, jenž v osmdesátých letech působil jako soulový a funky DJ v jednom z glasgowských rádií.

Teď je těch vlivů samozřejmě víc. Ať už se jedná o warpovské projekty jako Autechre, Squeerpusher nebo Perfuse 73, Hudson by se nebránil ani kolaboracím se jmény typu Jay Z, Busta Rhymes nebo Andre3000 z OutKast. Jeho tvorba je charakteristická tím, že se spíš než na našlapané basy soustředí na chytlavé melodie. "Nikdy jsem nechtěl hecovat dav na kraji podia a sledovat jejich reakce. Raději sedím ve stínu se svými sluchátky." Zvuky, které užívá, se nebojí nahrát na svůj mobil nebo digitální kameru, protože se "pokouším vytvořit zvuk, který by nebyl tak důvěrně známý."

Hudson Mohawke
© myspace.com/hudmo
První deskou, kterou u Warpu vydal, bylo letoší EP "Polyfolk Dance".To zahrnovalo materiál a nápady z prací za poslední tři roky. Nadšené ódy vyvolával jak Flying Lotus, tak lidé kolem Rihanny (ta stále usiluje o spolupráci). Mix ujetých beatů a abstraktního hip hopu, kterej jako by sem zavál ze západního pobřeží Spojených států, dal lidem z Warpu jasnou zprávu o tom, že podpis tohodle mladíka byl sakra výhodnej. Navíc ani Hudson si vůbec nestěžuje: "Myslim, že je Warp pro mě ideálním domovem. Je to jediné místo, kde mam naprostou tvůrčí svobodu a zároveň vím, že mě lidé z labelu podporujou."

Vzájemná idyla byla dobrým předpokladem k Hudsonovo prvnímu LP, které nazval "Butter". Bylo to kvůli tónům, jež by se měly do ušní soustavy dostávat stejně snadno a měkce, jako nůž projíždějící máslem. Jo a taky to je částečně proto, že má vážně rád máslový keksy. "Butter" je plný dětinského rozmaru, mnohovrstvých funk-popových melodií a glitch-hopových úletů. Recenzi si můžete přečíst tady.

NÁZORY
  • .. (jarecek, 12.11.2009 06:51) Reagovat

    squarepusher

    • Re: .. (Bláha, 12.11.2009 08:26) Reagovat

      jop - sorry

  • .. (o., 14.11.2009 11:29) Reagovat

    Prefuse 73

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Beyoncé chtěla ve Varšavě ohromit dokonalostí. Projela se na obrněném transportéru a létala vzduchem (02.07.2023 08:44)
- Audio: Jay-Z představil novou verzi hitu "Empire State of Mind". Bohužel není tak nostalgická jako ta původní (19.04.2023 18:12)
- Video: Podívejte se, jak Lady Gaga a Rihanna zaválely na Oscarech (20.03.2023 15:41)
- Video: Extreme mají opět nabroušeno: "Rise" je jejich prvním singlem po patnácti letech (07.03.2023 13:44)
- Video: Podívejte se na Rihannu (a její těhotenské bříško) na Super Bowlu (13.02.2023 12:30)
- Rihanna žhaví fanoušky na své vystoupení na Super Bowlu krátkou ukázkou (14.01.2023 18:04)
- Video: Rihanna zase zpívá! V klipu ke generické baladě "Lift Me Up" se prochází po pláži (31.10.2022 13:14)
- V poločase Super Bowlu 2023 zazpívá Rihanna. Taylor Swift nabídku odmítla (26.09.2022 12:56)
- Rihanna a A$AP Rocky mají syna (20.05.2022 12:39)
- Rihanna je těhotná (01.02.2022 11:54)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Sia Queen U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu