shop.musicserver.cz
Julian Casablancas - Phrazes For The Young

Do pekla! V kožené bundě, s kytarou a synťákama

Vydáno: 19.11.2009 05:00 v sekci Recenze - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Ústřední postava nejdůležitější kytarovky končící dekády to zkusila sólo. Ale opravdu jen zkusila. Julian Casablancas se totiž na albu "Phrazes For The Young" sice vrací do osmdesátek, což je momentálně in, ale doplácí na to, že z nich chtěl citovat snad úplně všechno.

5/10

Julian Casablancas - Phrazes For The Young

Vydáno: 2.11.2009
Celkový čas: 39:49

Skladby: Out Of The Blue, Left & Right In The Dark, 11th Dimension, 4 Chords Of The Apocalypse, Ludlow St., River Of Brakelights, Glass, Tourist

Vydavatel: Sony Music

Věci se mění, ale symboly zůstávají. Julian Casablancas, jedna z nejdůležitějších hudebních osobností první dekády jednadvacátého století, budiž toho důkazem. New York a vlny Atlantického oceánu na čas vyměnil za prosluněnou Kalifornii a koupání v Pacifiku, skromnou produkci domovských The Strokes za velkolepý (-hubý) mix kytar a synťáků své sólo tvorby, ale stále chodí ve staré dobré kožené bundě. A soudě podle písničky "Out Of The Blue", která jeho sólovku "Phrazes For The Young" otevírá, svůj outfit jen tak změnit nehodlá: "I know I'm going to hell in a leather jacket!"

The Strokes trvalo téměř osm let, než dali dohromady tři řadovky. Od v roce 2006 ohlášené pauzy se toho ale z jejich tábora během necelých tří let vysypalo hafo - Albert Hammond, Jr. vydal už dvě sólová alba, Fabrizio Moretti loni představil svou bokovku Little Joy a Nikolai Fraiture debutoval s projektem Nickel Eye letos v lednu. Největší ego skupiny (a největší talent zároveň) tak nemohlo zůstat pozadu. Ze všech bokovek strouksů má ale ta Casablancasova překvapivě nejblíže k průseru. Snad proto, že byl až natolik svázán touhou nakopat zbytku zadek, snad i proto, že se jednoduše tak moc chtěl odlišit od tvorby své domovské skupiny, že pokud byste hledali jediné slovo, které album vystihuje nejlépe, pak nabubřelost je terno jak plivanec pro štěstí od báby Tutovky.

Je téměř nemožné "Phrazes For The Young" nesrovnávat s tvorbou The Strokes. Ano, už na první poslech sice zní jinak, ale Casablancasův přímočarý songwriting, specifický vokál i jeho melodické postupy jsou v jednotlivých písničkách natolik známé, že kdyby těch osm tracků zahrál na akustiku v jednom setu s tvorbou Strouks, tak ani nepozdvihnete obočí. Na druhou stranu je ale obdivuhodné, že člověk, který svého času diktátorsky vymýšlel i party pro ostatní členy kapely, je schopný se natolik posunout od svého mladšího hudebního já alespoň v otázce zvuku. Tam, kde na "Is This It" byl schopný hledat zvuk jediného úderu na činel klidně půl dne, je najednou více nad věcí a nechává zvuky mizet v hlukovém oparu a jen dotvářet atmosféru. Bohužel je to vše ale jen ke škodě věci.

Asi nejakceptovatelnější změnou tak zůstává samotná výpověď desky. Její texty. Zatímco u The Strokes byl Casablancas vždy hlasem generace, vůdce davu, který říkal to, co chtěli říct ti, které slyšet nešlo, na "Phrazes For The Young" se mění ve vůdce jiného střihu. V (českého) politika. Už nemluví za ně, ale naopak promlouvá k nim. Nesnaží se vykřičet jejich myšlenky a názory do světa, ale prodává jim sám sebe jako řešení. A proti tomu zase žádná, může si to dovolit. Na rozdíl od Alexe Turnera má totiž aspoň třicítku už za sebou, že...

"Chci dělat hudbu, u které si lidi pomyslí: sakra, je cool dělat takovéhle věci zrovna teď," prohlásil v rozhovoru pro Pitchfork Julian a jedním dechem je nutno dodat, že zpátky v roce 2001 to byl on, kdo vytvářel nové trendy na (kytarové) scéně. Casablancas ve verzi 2009 utíká do proudu, kde mu cestu vyšlapali jiní. Už nevymýšlí, nemaká, ale fláká se. Sice si plní své představy a cíle, ale nechává se u toho vést za ruku, což je v jeho případě - a s laťkou, jakou sám sobě v první polovině dekády nastavil - ležérnost až hanba. A snad právě i z nudy pramení jeho snaha nacpat do každého tracku úplně všechno.

Přesto Casablancasova sólovka může za jistých okolností fungovat. Potěší například jako stylový welcome drink u vstupu na party. V tomto případě na křest čtvrté desky The Strokes. Něco lehkého na rozehřátí, nakopnutí. Něco, na co zapomenete s prvním lokem, soustem nebo tónem hlavního chodu večera. A možná ještě dříve.

NÁZORY
  • Osobny nazor (poundhound, 19.11.2009 13:59) Reagovat

    I keď recenzia uvedená vyššie je kvalitná, nesúhlasim s ňou. Julian natočil veľmi krásny a príjemný album, ktorý zostáva v mojej hlave odo dňa vydania! A myslím si, že aj dlho ostane. Nehovorím, že 10/10, ale 8/10 s kľudom dávam ja.
    Každý má svoj názor, toto je môj.

  • nesouhlas (skipi, 19.11.2009 20:21) Reagovat

    Podle mě je album dost povedený. Souhlasím s předchozím názorem, že na 10/10 to není, ale 9/10 či 8/10 v pohodě. V podstatě se mi všechny písničky líbí a album poslouchám tak tři neděle furt dokola. Je jasný, že až čas prověří, ale momentálně bych řekl, že se jedná o bezesporu nejpovedenější solový projekt někoho ze Strokes, a to Little Joy se mi líbí dost. Mám pocit, že pan recenzent psal toliko po pár posleších, neboť vyjadřuje moje pocity po prvním nebo druhým poslechu. No nic. Každý má právo na názor. Jen doufám, že se pletu, pokud si myslím, že recenze je psaná po letmém poslechu alba, protože by to byla škoda (i pro pisatele recenze)

    • Re: nesouhlas (Miroslav Bohm (autor), 20.11.2009 09:07) Reagovat

      Nebojte, na desku jsem se opravdu tesil dostecne na to, abych ji nezarizl po letmem seznameni. Nejde o odflaknute soudy... V kazdem pripade jde ale pochopitelne jen o muj nazor a i za Juliana jsem rad, ze vam se deska libi. Vzdyt o fanousky jde predevsim. Diky za nazor, mejte se.

  • frehtzkrlzsg (kofolka, 23.11.2009 17:50) Reagovat

    hudební kritici jsou lidé nejhoršího druhu. milují hudbu ale nemají tolik talentu a seberealizace aby se zmohli neco vytvořit, a proto píší takove debilni clanky. tenhle je obzvlast debilni. vsichni kdo jste tady. vubec ten clanek nectete (boze co to je? rock pop?) - chcete byt zajimavy? ... jestli jde o osobni nazory, tak nevim proc nekdo neco nekde cte. jde o hudbu. predevsim ... vim ze je to lepsi job nez rozdavani letaku ale delejte to seriozne.

    • Re: frehtzkrlzsg (Miroslav Böhm (autor), 24.11.2009 06:32) Reagovat

      o))))))))))))) Bez jakehokoli chvastani si troufam rict, ze tahle recka obsahuje o deset tisic procent vice talentu a seberealizace nez to, co jste vy "vyzvracel" do nazoru. Prectete si dva nesouhlasne komentare nad tim vasim. Ty psali lide hodni respektu. Mate se od nich hodne co ucit.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 25/2023 - od Kelly Clarkson přes Marka Ztraceného po Portugal. The Man (28.06.2023 20:00)
- Video: Albert Hammond Jr ve videoklipu "Memo Of Hate" ukazuje svůj poker face (13.06.2023 09:47)
- Albert Hammond Jr z The Strokes vydá v červnu pátou sólovku (06.04.2023 09:31)
- Audio: The Strokes se s fanoušky podělili o ranou verzi písně "The Modern Age" z chystaného box setu (17.01.2023 18:53)
- The Strokes chystají na únor výběr singlů a b-stran (12.12.2022 13:06)
- Recenze: The Strokes prožívají na "The New Abnormal" další znovuzrození (22.04.2020 08:30)
- Nové desky 14/2020 - od Nightwish přes The Strokes po Joea Satrianiho (14.04.2020 08:00)
- Natalie Imbruglia tvoří nový materiál s Albertem Hammondem z The Strokes (21.02.2019 15:16)
- Recenze: Cesta časem na "Future Present Past" The Strokes je krátkým, ale vydařeným průsečíkem jejich tvorby (12.06.2016 16:00)
- The Strokes chystají EP "Future Present Past", zveřejnili ukázky (27.05.2016 10:41)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu