shop.musicserver.cz

Škoda "veselých" songů

Vydáno: 11.11.2009 05:00 v sekci Recenze - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Druhá sólová deska Michala Hrůzy "Napořád", vydaná tentokrát i pod hlavičkou jeho doprovodné kapely, je velice nevyrovnanou kolekcí. Obsahuje nejlepší písně, jaké kdy Hrůza napsal, ale zároveň i ty bohužel nejhorší: vedle sebe tu stojí mrazivě krásná "Pasewalk" i primitivní "Hotel Morava".

6/10

Michal Hrůza a Kapela Hrůzy - Napořád

Vydáno: 26.10.2009
Celkový čas: 39:56

Skladby: Lunární partnerství, Katamarán, Napořád, Píseň labutí, Hotel Morava, Sofie z Moulina, Ještě to v sobě hledám, Žádost o přátelství, Motorka, Pravda o Spidermanovi, Pasewalk, Budu ti vyprávět

Vydavatel: Universal

Michal Hrůza je bezesporu jeden z nejcharismatičtějších lidí na české hudební scéně. Má něco z amerického Bruce Springsteena i našeho Davida Kollera, jeho autorský rukopis poznáte. Ať Hrůzovy písničky hraje jakákoliv kapela, mají vždy charakteristikou atmosféru, kytarový zvuk, zdvojený, jakoby zastřený zpěv. A také hitový potenciál. Michal Hrůza napsal Anetě Langerové skvělé písničky "Voda živá" nebo "Stačilo říct", na kontě má autorství charitativního singlu "Ty jsi jako já" a desítky songů své předchozí skupiny Ready Kirken. Před dvěma lety přišel s první sólovkou "Bílá velryba", na kterou dnes navazuje druhým samostatným počinem.

Album můžeme rozdělit na dvě zcela odlišné části. Tu první tvoří songy, které se zařadí do Hrůzova zlatého fondu a jsou možná tím nejlepším, co kdy bývalý frontman Ready Kirken napsal. Jde v prvé řadě o "Pasewalk", mrazivou exkurzi do severního Německa, jejíž text by obstál i samostatně jako poezie. Pokud se jím Hrůza trefil do vašeho vkusu, pak mohu jako doplňkovou literaturu doporučit tvorbu českého básníka Jonáše Hájka. "Pasewalk" je zároveň prvním ze dvou skladeb, jejichž starší sourozenec dělal společnost dva roky staré "Bílé velrybě". Zatímco tady jde o mladšího bráchu "Chemnitzu", na "Píseň kovbojskou" teď Hrůza navázal "Písní labutí". Opět jde o duet, ale na rozdíl od rozverného předchůdce je společná píseň s Katkou Knechtovou o tom, co je skutečně napořád. Tím se dostáváme ke stejnojmenné titulní skladbě, jež má silný tah na branku a přestože nepřináší nic nového, plusové body získává za taneční aranže.

Do první kategorie je třeba zahrnout i "Katamarán", song bilančního rázu: "I já mám svý malý tajemství. Kdybych mohl vrátit čas, udělám to samý ještě jednou, zas," zpívá Hrůza. Poslední dvojicí povedených skladeb je pak "Ještě to v sobě hledám" a "Pravda o Spidermanovi", kterými rodák z Turnova zdraví na dálku album "Krasohled", své zřejmě životní dílo. V těchto písních Michal Hrůza ukazuje, proč je jako autor stále vyhledávanější. Dokáže napsat písničku s naprosto charakteristickou atmosférou. V jeho písních je chlapský sentiment prostý patosu, touha nevzdávat věci po prvním neúspěchu, trocha nostalgie i téma smrti a lásky až za hrob. V této poloze to Hrůzovi svědčí nejvíc. Je nejsilnější tam, kde zpívá o chmurných emocích. Má dar je sdělovat s noblesou, jakou má na české hudební scéně málokdo.

Problém však nastane tehdy, když Hrůza ukáže svou rozvernou tvář. Lidsky lze chápat, že se člověk nechce utápět v šedivých problémech s nejistým řešením a stále hledat světlo na konci tunelu. Ale písničky jako "Žádost o přátelství", jež pracuje s motivem fenoménu Facebook, nebo "Hotel Morava", která je o tom, jak prostě muzikanta z Čech u baru opila holka z Moravy, jsou jenom nedotažené hudební pokusy. Nemluvě o "Motorce", v níž se mluví jenom za tím účelem, aby bylo mluveno. Tahle poloha prostě Hrůzovi nesedí a dá se říct, že jí i trochu devalvuje onu pochmurnou náladu, ve které se nesou ty dobré skladby. Ačkoliv nesou opravdu tíživá témata, Hrůzovi je o dvě písničky dál už hej. Takže vlastně asi o tak závažná témata nešlo. Nebo snad ano? To právě není úplně jasné. Proto udílím šestku, o bod méně, než "Bílé velrybě".

NÁZORY
  • Tohle album je nejlepší (I., 11.11.2009 06:12) Reagovat

    Já mám všechny Hrůzovy desky a musím říct, že tahle je nejlepší. Absolutně nesohlasím s autorem článku, který kritizuje skladby Motorka, Žádost o přátelství a Hotel Morava. Mě osobně se tyto skladby líbí moc, hlavně Motorka patří mezi mé hodně oblíbené. A Hotel Morava s Žádostí o přátelství jsou veselé a hodně rytmické písně. Kdyby na desce nebyly, nebylo by to ono. Je třeba, aby zpěvák měl na albu i veselé písně, nejenom melancholické. A na tomto albu se mi strašně líbí to, že obsahuje nejen písně melancholické, ale i veselé, že je taková pestrá. A tak to má být. A je správné, že uvedené písně jsou veselé. Já bych jenom chtěla slyšet, jaké písně by složil samotný autor článku. Věřím, že to by se nedalo poslouchat...

    • Re: Tohle album je nejlepší (Luďan, 11.11.2009 11:35) Reagovat

      Obědvam jen v Mcdonaldu, posloucham Hrůzu, v tv koukam jen na Superstar a celkově hlavně jen na Novu. Hodně posloucham rádio, abych byl v obraze jaký super kapely vydávaj cd. Jo a nakupuju v Tescu. Jo a taky tohle album naprosto žeru!

      • Re: Tohle album je nejlepší (Michal, 13.11.2009 20:56) Reagovat

        Neposmívej se, b.....u! To, že si někdo dá občas hambáč v Mekáči, ještě neznamená, že je to podčlověk. A mimochodem, rád bych věděl, kolikrát se ty koukáš na televizi NOVa, která ti tak leží v žaludku. Ale ono urážet tady malý holky je vlastě mnohem ctihodnější, viď?

    • Re: Tohle album je nejlepší (eagle-eye, 11.11.2009 12:30) Reagovat

      ...a nemám mokré kalhotky, když poslouchám Hrůzu.

      • Re: Tohle album je nejlepší (Pafli, 05.03.2010 23:34) Reagovat

        Tohle je nejlepší cd z naší hudební scény za poslední roky, jsou na ní nádherný písničky: katamarán, píseň labutí, sofie z moulina, pravda o spidermanovi a ostatní jsou taky super, žádná není špatná! Hrůza by si už zasložil třeba i slavíka, kde je třeba bez něj Ready Kirken..., je to génius na texty a melodie.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět (19.04.2024 08:00)
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- David Koller má před sebou poslední část turné k albu "LP XXIII", které má dvě nominace na Anděla. Láká na něj novým živým videem (17.03.2024 08:17)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Bruce Springsteen připravil na duben další výběrovku (06.03.2024 13:02)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Video: Katka Knechtová s Xindlem X zvou duetem "Si zabil, kámo" ke sledování seriálu "Policie Hvar" (13.02.2024 15:38)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu