shop.musicserver.cz
Rybičky 48 - Slezeš z pódia a s holkama to jde samo

Rybičky 48 - Slezeš z pódia a s holkama to jde samo

Vydáno: 10.12.2009 05:00 v sekci Rozhovory - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Rozhovor s Rybičkami 48 neproběhl v hospodě u piva, jak by se dalo předpokládat, nýbrž v luxusní kavárně jednoho pražského obchoďáku. Nemocného zpěváka Kubu nahradil manažér Martin Řehoř a trojice se statečně poprala se všemi rýpavými otázkami. Vždyť se mluvilo i o masturbaci...

Rybičky 48
© topzine.cz
Původně jsme se domlouvali, že se sejdeme na Kavčích horách, kde jste měli pro ČT24 točit nějaký pořad o kultuře. Proč z toho sešlo?

Petr: Měli jsme tam hrát, jenže Kuba je dost nachcípanej a neřekne ani slovo.
Martin: To je možná dobře. (smích)

Když jsme u té kultury, máte pocit, že vy osobně ji nějakým způsobem obohacujete?

Petr: To rozhodně ne!
Ondra: Počkej, naopak...
Martin: My ji minimálně rozšiřujeme o debaty, kde dostávají prostor všelijací mudrci. Ti kdyby neměli nás, tak můžou zvolit mnohem nebezpečnější formu, jak projevit to, co mají v sobě. Takže si myslím, že jsme taková klíčová kapela.

Tomu moc nerozumím...

Martin: Jsi mladý, neúspěšný a neuspokojený a máš toho v sobě strašně moc, co bys chtěl říct. A my jsme ta forma, jak to ten člověk může projevit. Bez nás by ten člověk mohl zvolit mnohem radikálnější cestu, jak ta moudra sdělit světu. Jsme vlastně takový katalyzátor.

V září vyšla vaše třetí deska "Viva la Revolución". Jaké jsou zatím reakce?

Petr: Zatím jsou kladný reakce a ještě kladnější reakce. U těch recenzí dost záleží na tom, kdo je píše. Když to píše člověk, který se dokáže vžít do toho, jak my tu muziku vnímáme, samozřejmě tu kritiku napíše tak, jak my očekáváme. Když to bude psát intelektuál, tak se na tom vyřádí a strhá nás, že to nemá sdělení, který on potřebuje. Kritik je člověk, který přesně zná cestu, ale neumí řídit auto. (smích)
Martin: Kdo má tenhle styl muziky rád, tak napíše odpovídající recenzi. Co se stane, když milovník fotbalu půjde komentovat synchronizované plavání? Asi pro to nebude mít úplné pochopení.
Petr: Od našich fanoušků jsou pochopitelně vesměs kladný, od kolegů z branže taky. Jak zvuk, tak texty, i nové hudební vychytávky. Sice jich tam moc není, ale bystrý posluchač je najde.
Martin: Kapela funguje nějakých sedm let. Ačkoliv jsem dlouhodobě uvnitř, mám možnost ji pozorovat trochu s nadhledem člověka o generaci staršího a musím říct, že se posouvá - muzikantsky a taky tím, že kluci prožívají jiné věci než v sedmnácti. Samozřejmě nevymýšlí, jak zachránit třetí svět a celou galaxii, zkrátka zpívají o tom, co se děje kolem nich.

Rybičky 48
© metropolislive.cz
Hned v první stejnojmenné skladbě si utahujete z náctiletých punks, kteří si v mekáči kupují lehkou kolu a dvojitý cheeseburger a přitom vymýšlí svoje pseudorevoluce. Vy jste snad byli v tomhle věku jiní?

Petr: Jelikož jsme se všichni muzice věnovali odmalička, tak jsme tyhle otázky - jestli to někdo dělá takhle nebo takhle, správně nebo dobře - neřešili. Já jsem třeba kdysi hrál s tátou country.
Martin: Je důležitý věnovat energii tomu, co děláš ty sám, než ji ztrácet komentováním ostatních.

Na druhou stranu, vy to taky nemáte úplně srovnaný. Ačkoliv neustále někde čtu, jak je vám vlastně všechno jedno, máte pak potřebu to těm klukům z McDonalds vracet...

Martin: Kapele samozřejmě nemůže být jedno to, co dělá, nemůžou jí být jedno její fanoušci atd. Druhá věc je, do jaké míry se pouštíš do diskuzí, které mají v podstatě jediný konec a to ten, že nekončí nikdy. Je unavující, když lidi ani pod tíhou argumentů neustoupí ze svého názoru.
Ondra: Zpíváme o tom, co prožíváme.

Napadá mě další věc - v jednom rozhovoru jsem si přečetl, cituji: "Na kritiky sereme." Jenže vy rozesíláte do redakcí cédečka, teď tu spolu sedíme a děláme rozhovor...

Petr: To jsem řekl asi já. Nemáme rádi, když je ta kritika zaujatá. Recenze musí být objektivní. Když je napsaná ve stylu: "Tohle super, tohle ne, tohle fajn, tady to skřípe, klukům bych doporučil tohle a tohle," je to super. Jakmile je z devadesáti procent subjektivní, tak to nemá smysl.
Martin: Pokud má ten recenzent nadhled a nepouští se do nějakých osobních výplodů, pak je to v pořádku i když není ta daná recenze zrovna pochvalná.

Rybičky 48...

Rybičky 48
...slýchávají slova chvály i opovržení už od roku 2002. Tehdy vznikla v Kutné Hoře kapela Banánový Rybičky tvořena Kubou Rybou (zpěv, baskytara), Petrem Lebedou (kytara) a Ondrou Štorkem (bicí). Sestava zůstala nezměněna dodnes, avšak po třech nahrávkách změnila trojice název na Rybičky 48. Jejich produkce je orientována zejména do řad teenagerů, fanoušky si získávají hlavně melodičností, živelnou energií na koncertech a zábavnými texty. Rybičky 48 zpívají o tom, co prožívají. Na druhou stranu to jsou trapné texty, jimiž znechucují své odpůrce. Důkazem rozporuplných reakcí budiž dvě fanouškovské a dvě nenávistné skupiny na Facebooku.

A jak je to tedy s tím pop punkem, nazvali jste se takhle sami nebo s tím přišli novináři?

Petr: Kdysi se nás jeden novinář ptal, co hrajeme, a nám přišlo výstižný označení pop punk. Až pak jsme zjistili, že tahle škatulka existuje i za mořem. Každopádně u nás jsme byli první, kdo se takhle označil. Po nás si tak začali říkat třeba Jaksi taksi.
Martin: Já myslím, že je to nepodstatné. Momentálně říkáme, že hrajeme hard pop.

Přiznáváte, že jste se novou deskou zase víc přiblížili popu, že stárnete... Dokážete předpovědět, jak bude vypadat vaše deska třeba za pět let?

Petr: Chtěl bych, aby zněla podobně, v tomhle duchu. Co chceš taky vymyslet nového na třech akordech... Snad jenom aby zase zněla trochu vyspěleji.

V jedné skladbě vcelku vtipně hostuje Michal David. Jak vás vůbec napadlo oslovit zrovna jeho a jak se s ním spolupracovalo?

Petr: Písnička "Viva la Revolución", ve které Michal účinkuje, vznikla přesně podle události, o které se tam zpívá. Když došlo na ten úryvek o Coca-Cole, hned nás napadnul právě Michal. Kontakt na něj nám dal Standa Hložek, zašli jsme za ním na koncert, kde jsme mu předali demo a on nám obratem odpověděl, že ho to baví a že do toho půjde.
Martin: Spolupráce s ním byla úžasná. Michal je to velkej profík a naprosto bezproblémovej člověk. Vzal to, udělal, poslal zpátky emailem a nic za to nechtěl.

Stejná otázka ohledně Báry Zemanové, která s Kubou zpívá duet "Zamilovaný/Nešťastná"...

Petr: Potřebovali jsme někoho pro duet a Báru jsme oslovili na jednom festivalu jednak proto, že úžasně zpívá, jednak proto, že jsme jí nikdo nedokázali přepít. (smích)
Rybičky 48
© jirkku.com
Martin: Chtěl bych k tomu říct, že mi přijde úsměvný, že fanoušci řeší, jak se tahle kapela nemá ráda s touhle, ale ve skutečnosti spolu na festivalu všichni sedíme svorně v backstage na baru a všichni jsou v pohodě. Nikdo neřeší, jestli hraješ metal nebo pop.

Říkáte, že zpíváte o tom, co prožíváte. Je to také případ skladby "Drogová", vyprávějící o ujížděním na perníku?

Ondra: Ne, to je o kamarádovi. Zpíváme o tom, co prožíváme nebo co prožívají lidi z našeho okolí.

Většinovým tématem textů jsou holky, vztahy a láska. Všechno obvykle berete s nadhledem. Opačným případem je skladba "Jediná" ("Vždycky to budeš ty, ta moje jediná, před kterou klečím na kolenou") To myslíte vážně?

Martin: To je ale naprosto autentická záležitost. To je přímo Kubův příběh, odehrávající se už pět let. Bydlel s holčinou v bytě, rozešli se... Víš, my spolu fungujeme jako rodina, jezdíme spolu sto koncertů za rok a není to jenom o tom někam přijet, odehrát šedesát minut, zkasírovat a odjet. Kluci spolu bydlí v jednom baráku a když se někomu něco podobného děje, řeší to s ostatníma jako to děláš ty s nejlepšíma kámošema. Téhle písničce můžeš věřit do posledního slova. Stejný je to v případě skladby "Tak to je", kterou kluci složili, když protagonistovi z našeho klipu "Oooou" zemřela máma na rakovinu. Proto je tam ten přívlastek "Jendova". A pak někdo napíše, že je to vyumělkovaný cajdák. Co na to říct!

Martine, ty jsi v showbusinessu poměrně velká ryba. Dáváš klukům prostor kecat do nehudebních věcí nebo u vás v tomhle panuje autokracie?

Petr: Celá naše spolupráce funguje od začátku na bázi kamarádství. Nemáme spolu ani smlouvu. Jakmile někdo z nás přijde s nápadem, většinou teda Martin, vždycky to řešíme všichni. Rozhodně u nás nefunguje nic ve smyslu: "Tak teď se kluci převlečete za banány."
Martin: Nějaké role samozřejmě fungují - kluci mi nemluví do toho, jakého třeba vybrat partnera pro turné, a já neříkám Ondrovi, jak má bubnovat.

Rybičky 48
© i-legalne.cz
Nedávno jsem slyšel názor, že žádná kapela nehraje jen tak pro radost z muziky. Vždycky je za tím něco jiného, peníze, chlastání a balení holek a tajná touha po slávě. U vás převládají ty holky, je to tak?

Petr: Tak samozřejmě ženský a chlast k tomu patří. Mě ale hlavně baví, že jsi pokaždé někde jinde. Jiný zvyky, jiný nářečí, jiný lidi.
Martin: Zkrátka každý víkend vyrazíš na párty s kámošema.
Ondra: Díky muzice poznáváš spoustu lidí z dalších kapel a objevuješ nový kámoše.

Když takhle doprovázíte holky domů, jak to sami nazýváte, nemáte občas podezření zeptat se na občanku?

Petr: Jo, někdy je to diskutabilní. Holka má dvojky-trojky, podpatky, je zmalovaná, vypadá na devatenáct a ona má přitom sotva teplej techničák. Na tohle si pozor dáváme, z toho se pak nevykroutíš.

Reaguju na jeden z několika příspěvků pod vaším článkem, kdy vás nejmenovaná slečna lowinkowala, byli jste pro ni néééj kapelka na světě...

Martin: Ono se to pěkně čte na tom diskusním fóru, jak jeden den miluje tohohle, druhej den jiného... Jenže s tímhle problém není, protože rodiče tyhle holky na koncert nepustí.
Ondra: Ony by za náma stejně nepřišly.
Petr: Obecně je pravda, že holky se kolem muziky točej. Já už mám za ta léta podezření, že holky mají v hlavě nejakej přepínač - když přijdeš do klubu, tak je naprosto nezajímáš, ale jakmile slezeš z pódia, tak na tebe hned hází úsměvy a jde to samo. Tohle je na tom to pěkný. (smích)

Ve vašich textech se často objevuje téma sexu, tentokrát jste neopomněli ani téma masturbace. Patří i tahle činnost k vaším oblíbeným?

Petr: Jo, ten text je můj námět. Víš jak, každej z nás si občas vyleští. (smích)

V klipu k singlu "Emily" byl k vidění Robert Rosenberg, váš velký fanoušek. Nechtěli byste vyměnit svoji práci za jeho?

Martin: On neumí hrát na kytaru.

V tomtéž klipu hrála hlavní hrdinku modelka Dominika Mesárošová. Chtěli byste takovouhle Emily domu?

Ondra: Já jo.
Petr: Tak samozřejmě jsme si jí do klipu vybrali, aby to fungovalo. A přes všechny ty kecy, co o ní hlásí Hanychová, je Dominika fajnová holka.

NÁZORY
  • Ble (Fleur, 10.12.2009 08:42) Reagovat

    SLezeš z podia a holky na Tebe letí??? brrr, bych chtěla vidět kdo na ty Vaše koncerty chodí. Fuj

  • OK (wabi, 10.12.2009 10:18) Reagovat

    a já je mam rád...

  • k logopedovi (pytel, 10.12.2009 10:29) Reagovat

    hlozek, david, vyborny kamosi. hele co kdybyste misto paktu s takovejma zrudama poslali rybu k logopedovi, aby se naucil aspon ty samohlasky vyslovovat?

  • :-) (Honza, 10.12.2009 12:53) Reagovat

    Nikdy jsem je neslyšel, ale ten rozhovor je velmi zábavná záležitost, dobrá práce žurnalisty, skvělé otázky na to kde si sama kapela protiřečí. Perly typu "recenze musí být objektivní" mi vyvolali křeče :-)

  • HA ha (Teenushe, 10.12.2009 17:07) Reagovat

    Jo, Ryby jsou fakt inteligenčně na výši...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bára Zemanová se chystá zpět na pódia. Ve svém novém singlu volá "Mayday" (22.02.2024 11:02)
- Naživo: Skupina Rybičky 48 slavila další rok svého bytí ve Velké Lucerně. A bylo to "ku*va dobrý" (25.11.2023 17:38)
- Recenze: Rybičky 48 odhalují v dokumentu "20 let rock'n'rollu, vy buzny" nejen zadky (02.04.2023 09:00)
- Naživo: Rybičky 48 oslavili ve vyprodané O2 areně svoje dvacetiny. Kuba Ryba předvedl striptýz (22.10.2022 08:06)
- Rybičky 48 si ke dvacetinám nadělují O2 arenu i novou desku (30.09.2022 13:18)
- Hudební festival Hrady CZ rozezní Rožmberk nad Vltavou s kapelami Rybičky 48, Chinaski či Divokej Bill (02.08.2022 09:06)
- Hudební festival Hrady CZ se představí na hradě Švihov s kapelami Rybičky 48, Chinaski či Divokej Bill (26.07.2022 09:39)
- Video: Rybičky 48 a irská muzika? V duetu "Divokej Ir" s Vaškem Bláhou to funguje znamenitě (15.07.2022 18:08)
- Putovní festival Hrady CZ je zpět v plné síle a oznamuje kompletní program pro osm zastávek v čele s kapelami Rybičky 48 a Chinaski (26.05.2022 11:49)
- Video: Rybičky 48 obnovili dobře míněnou radu a posílají Ivana domů za Natašou (26.04.2022 08:25)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Rush Bono Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu