Slíže pokřtili desku skvělým koncertem

22.10.2009 16:29 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

21. října pokřtili Horkýže Slíže v pražské Incheba Areně své nové album "54 dole hlavou". To na začátku měsíce poskytli k volnému stažení a při příležitosti křtu vyšlo na fyzickém nosiči s bonusovými písněmi. Slíže předvedli výborný dvouhodinový koncert, na který budou fandové rádi vzpomínat.

Live: Horkýže Slíže

support: Imodium
místo: Incheba Arena, Praha
datum: 21. října 2009
setlist: Bernardín, Gándhí Mahátmá, Ukáž tú tvoju zoo, Traja spití roboši, Žúrka, Logická hádanka, Emanuel Bacigala, Dežo má lóve, Frankie Doparoma, Osemnásť, Motorkárska, Líza a Wendy, Brďokoky, Príbeh o starej platni, Eva je v sádre, Bicie v 85-tom, Cigarety, Maštaľ, Malá Žužu, Je to fajn! (Kouř) => Holandská, Shanghaj Cola, Náboženské zvyky, Telegram, L.A.G. Song, Vlak, Trápny vietor, A ja sprostá, Silný refrén, Čím to je (No Name) => Intro Grindaj
Fotogalerie

Horkýže Slíže, Incheba Aréna, Praha, 21.10.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
Malá sportovní hala na pražském výstavišti ve středu 21. října nejspíše zažila rekordní návštěvnost. Při koncertě Horkýže Slíže byla nacpaná k prasknutí. Incheba Arena je prostor s příšerným zázemím, tisíce lidí před pódiem ale zajímala hlavně slovenská čtveřice. A na tu jsme si docela počkali.

Start byl nastaven na sedm hodin, ale do devíti se ještě vystřídaly dvě předkapely, z nichž jedna byla Imodium. Kluci si koncert před velkým publikem užívali, publikum pochopitelně méně, přece jen přišlo na Slíže. Ti nastoupili krátce po deváté hodině za zvuku "Bernardína". Kukovi příliš nešlo rozumět, což se příliš nespravilo po celý večer, neviním za to však jej, ale ozvučení. Taky tomu mohlo přispět mé umístění v areně, byl jsem vzadu na boku. Do kotle jsem nešel, protože bych si musel odložit bundu, a to by znamenalo po koncertě čekat půl hodinu na šatnu.

Horkýže Slíže, Incheba Aréna, Praha, 21.10.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
Dlouhé čekání bylo nutné absolvovat i pro piva a záchod. Na baru u schodů se vytvořil šílený chumel čekajících, vzadu v aréně zas byla dvacetimetrová řada, kde v určité části k sobě lidi stáli zády: jedna část, ta stále se zvětšující, čekala na mobilní toalety, ta druhá na pivo za pětatřicet korun. Hospoda a polovina vrchního balkónu byla zavřená pro VIP, fotografové se k pódiu museli prodírat davem. Jak se říká - škoda mluvit. Ale konec stěžování si, hlavní je vždy zážitek z koncertu samotného.

Horkýže Slíže, Incheba Aréna, Praha, 21.10.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
Tam naštěstí snad nelze co vytknout, Slíže hráli skvělých 110 minut. Hned po druhé písničce "Gándhí Mahátmá" z novinkového alba "54 dole hlavou" si na stage přivolali své křtící hosty. A i když jsem myslel, že si v tiskové zprávě udělali srandu, Dara Rolins, Marta Jandová a Ondřej Hejma opravdu dorazili. Aktéři si vyměnili pár peprných poznámek, Hejma například o Slížích řekl, že "jsou partička neschopných ožralů, ani jointa neuměj ubalit, a kdo má rád Horkýže Slíže, nechť mi prdel vylíže". Marta poznamenala, že "nemají dynamiku, chce to ploužák." Kuko celou šaškárnu komentoval slovy: "To jsme se nedomluvili, ty si skončila!". Obecenstvo se zasmálo, Dara hodila politou placku mezi lidi a SuperStarovská trojice odešla.

Horkýže Slíže, Incheba Aréna, Praha, 21.10.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
"Ukázali vám kozy aspoň?" zeptal se ještě Kuko a začal píseň "Ukáž tú tvoju zoo". Celý koncert tedy nepostrádal vulgarismy ani z úst Slížů, což ale asi málokomu vadilo, když texty samotné jsou vtipné i svou sprostější náturou. Výborné je, že Slíže svým zábavným rockem zaujmou i starší ročníky, kterých se ve středu objevilo na koncertě nemálo a pařili stejně jak patnáctiletí fandové. Setlist koncertu byl opravdu obsáhlý a fanoušky určitě potěšilo, že zahráli i mnoho starých nebo starších písní.

Horkýže Slíže, Incheba Aréna, Praha, 21.10.2009
© Petr Klapper / musicserver.cz
Největší zastoupení mělo komerčně přelomové album "Kýže sliz", ze kterého pochází koncertní klasiky "L.A.G. Song" a "Malá Žužu", vypalovačka "Traja spití roboši" nebo rapová "Brďokoky". Z třech nejstarších desek zahráli celkem pět písní, včetně oblíbené "Logické hádanky" a "Maštaľy". Z "Ukáž tú tvoju zoo" nesměla chybět "Líza a Wendy", při které si z publika pozvali fanouška, aby je doprovodil na kytaru. "Toto je fanda Lukáš, dajte mu trsátko, kurva." Při "Emanuel Bacigala" s kapelou zazpíval opravdový (?) Emanuel Bacigala, "Trápny vietor" doprovodili rappeři a tanečnice.

Večer končil slovy "my máme silný refrén jak hovado" a je nutno říct, že celý koncert byl silný jak hovado. Prostor byl hrozný, ale několikatisícové publikum si především odneslo skvělý zážitek z živáku Slížů. Prostě povedený křest.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY