shop.musicserver.cz
Air - Kdo může říct, že zrealizoval svůj sen?

Air - Kdo může říct, že zrealizoval svůj sen?

Vydáno: 08.12.2009 11:04 v sekci Rozhovory - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Air bývají často označováni za módní ikony uplynulé dekády. Aktuálním albem "Love 2" se pak pokusili kritikům dokázat, že jsou zároveň i ikonami evropské elektroniky. Příliš se to ale nepodařilo. "Chtěli jsme nahrát desku, která bude naší zpovědí," stojí si přesto charismatický Nicolas Godin za svým.

Air
© Luciana Val & Franco Musso
Jak dlouho jste na aktuální nahrávce "Love 2" pracovali?

Je komplikované zpětně určit nějaký přesný časový úsek, ve kterém deska vznikla. "Love 2" rozhodně nevzešla celistvě, spíš na pokračování. Můj odhad je tak tři měsíce, kdy se opravdu natáčelo a mixovalo.

Jednotlivé písně pak vznikaly až na místě, nebo se jedná o sběr inspirací z let minulých?

Potřebný materiál vznikl za necelý rok. Postupně se vypiplával a přiváděl k životu. Ale jak říkám, těžko můžu nadhazovat nějaká data, protože samotné nahrávání taky neprobíhalo čtvrt roku v kuse. Mezitím jsme hojně koncertovali a věnovali se i jiným aktivitám, takže to byly tři měsíce rozdělené do rozhodně delšího období.

Air
© Luciana Val & Franco Musso
Kde se zrodil nápad, produkovat si album vlastní cestou?

Je to takové logické vyústění našeho retrospektivního uvažování. Když jsme začínali, tak jsme si taky první singly produkovali sami a teď nám přišlo, že je na čase vzít si z vlastní minulosti to nejlepší a aplikovat to na současnost. Před vydáním "Moon Safari" jsme byli neznámou řadovou kapelou, úspěch našeho debutového alba nás najednou katapultoval do spirály, ze které jsme se s "Love 2" pokusili vymanit. Rozhodnutí o vlastní produkci desky tak bylo na místě. Když se na hudbu podíváme z teoretického hlediska, každá nahrávka se skládá z jasně daných tří třetin. Tou první je hudební podklad, druhou text a třetí pak fúze mnoha faktorů. A právě jeden z nich jsme se rozhodli změnit, takže jsme se na aktuální desce zaměřili především na tu třetí třetinu, kterou jsme dosud tak nějak zanedbávali.

S jakou vizí jste tedy k "Love 2" přistupovali?

Chtěli jsme nahrát desku, která bude naší zpovědí, tedy zpovědí Air a ne hostů nebo producentů.

Air
© Luciana Val & Franco Musso
Před pár týdny jsem vaše aktuální album recenzoval a nemůžu se zbavit dojmu, že na něm vlastně recyklujete tvorbu CSS...

... cože? (smích)

Slyším tam postupy alá CSS. Neříkám, že je "Love 2" vyloženě jen jejich plagiátem, ale ten základ tam rozhodně cítím. Je to do jisté míry francouzská odpověď na tvorbu Cansei de Ser Sexy - toť můj názor.

(stále trvající smích)

Pokračujeme?

Jo, promiň. Přišlo mi jen vtipný, žes to rozlouskl, protože v poslední době se dost inspiruju jihoamerickou scénou. Poslouchám brazilskou hudbu, její až hypnotická energie mi přijde naprosto fenomenální. U "Love 2" jsme se tedy inspirovali jižní Amerikou, ale taky Nigérií, Mali nebo Etiopií. Celé album je takový jižanský mix vlivů. Jižanský, myšleno kontinentálně.

Máš na té jižanské desce nějakou vyloženě oblíbenou skladbu?

Jasně, ostatně jako na jakékoliv jiné desce. Vždycky se vykrystalizují nějaký tracky, který si po čase člověk oblíbí a víceméně se u své další produkce snaží o nějakou návaznost na ně. Osobně jsem fakt rád, že takových songů je na "Love 2" docela dost.

Air

Air
... vznikli v Paříži, v roce 1995. Maskulinní duo tvoří Nicolas Godin a Jean-Benoît Dunckel. Jejich prvním počinem bylo mini EP "Premiérs Symptômes", které následně vyšlo v reedici po celosvětovém úspěchu debutové desky "Moon Safari". Na svém kontě mají sympatičtí Francouzi celkem šest studiových nahrávek, přičemž poslední "Love 2" pochází z letošního roku. Repertoár Air se pyšní fúzí klasické elektroniky s ambientem, trip hopem, popem a rozjímavým downtempem, hraničícím s chill-outem. Jejich vůbec nejslavnější singly "Sexy Boy" a "All I Need" pak pochází z debutové desky a v roce 1998 se oba umístily v TOP 30 britské singlové hitparády. Nejvýše se Air mezi studiovými nahrávkami dostali v UK Chart s albem "Talkie Walkie" z roku 2004, kdy okupovali druhou příčku. Naopak poslední dvě alba ("Pocket Symphony" a "Love 2") znamenají pro kapelu razantní ústup ze slávy a zároveň jsou kritiky přijímány poměrně negativně.

Air
© Luciana Val & Franco Musso
Občas se mi při poslechu "Love 2" až nechce věřit, že nepoužíváte žádné počítačové technologie.

Je to tak. Všechno bylo nahráno živě a bez jakýchkoli samplů nebo dalších vychytávek. Už léta používáme analogové synťáky a vokodéry, takže naše vyhraněnost proti počítačům není jen otázkou "Love 2", ale i předchozích alb.

Jedním z nich je tebou již zmíněné "Moon Safari". Jak se změnil dvěma docela obyčejným francouzským hudebníkům život poté, co se z nich staly celebrity světového formátu?

Dobrá otázka, na kterou se ale nedá tak nějak ve stručnosti odpovědět. To si musíš zažít. Někdy v pubertě si vysníš nějaký zcela nereálný cíl, který se při dospívání snažíš naplnit a najednou se ti to po čase opravdu podaří. Kdo si může říct, že zrealizoval svůj sen? Před "Moon Safari" jsme se považovali za hudebníky, kteří hudbou žijí, po úspěchu té desky jsme se pak stali hudebníky, kteří se hudbou začali i živit. Je to neskutečný - ráno se probudit, otevřít oči a vědět, že tě v tu chvíli zaručeně hrají někde v rádiu na druhém konci planety. "Moon Safari" bylo úspěchem, který se už nejspíš nikdy v takové míře nedostaví. Ta deska přišla na trh ve chvíli, kdy lidé přesně takový produkt hledali. Vážíme si každého, kdo si "Moon Safari" nebo naše jiná alba koupil, kdo přišel na koncert a tak dále. Ti všichni lidé nám vlastně pomohli zrealizovat si jeden veliký sen.

Air
© Luciana Val & Franco Musso
Sen kluků z Paříže. Jak často se domů vracíte?

Sice tam oficiálně žijeme, ale víc než polovinu roku trávíme na cestách. Neustále máme nějaké turné nebo koncerty, a když jsme doma v Paříži, sotva stíháme zajít na návštěvy k rodině a přátelům.

Doma příliš nepobudete ani při vašem zimním turné, kdy předvedete repertoár z "Love 2" naživo.

To máš pravdu, ale na koncerty se už neskutečně těšíme. Začali jsme 26. listopadu v Dánsku, a pokud všechno vyjde, celou šňůru skončíme 26. února v Londýně. Celkem nás čeká téměř čtyřicet vystoupení a nemůžu se dočkat, až konečně ucítím nějakou ucelenou zpětnou vazbu na nové album.

Datum vašeho pražského koncertu se nezadržitelně blíží. Písně z "Love 2" zazní už 12. prosince v SaSaZu. Na prohlídku města asi těžko naleznete ve vašem nabitém programu čas, nastudovali jste si už přesto něco o naší metropoli?

Tak všeobecně je známý fakt, že Praha je jedno z turisticky nejlukrativnějších a nejnavštěvovanějších měst celého světa. To je jedna z mnoha paralel, která Prahu s Paříží pojí. Samozřejmě nejsem nějaký extra znalec vašeho hlavního města, ale myslím si, že ten pomyslný pražský duch si s tím naším, pařížským, docela rozumí.

NÁZORY
  • Nedoceněný Air podobně jako Depeche mode (Vobrus, 08.12.2009 14:46) Reagovat

    Pěkné a hlavně objektivní interview.Tak Air jsou zpět!Jsem moc zvědav na jejich new počin.Ale bohužel jsou z jednou těch veleslavných ale málo docenovaných kapel do kterých patří kultovní Depeche.Každý má svůj subjektivní pocit z tvorby Air.Mně se osobně Pocket Symphony líbí.Nedá se to poslouchat jak ty tuctové věci.Je to momentální stav,rozpoložení člověka která ovplivnuje poslech Air.A nakonec je to vysoko inteligentní hudba vysoko inteligentních Air.Takže třeba poslouchat s tou inteligencí kterou člověk vlastní.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Nové desky pro 23. týden (12.06.2016 05:00)
- Nové desky pro 26. týden (28.06.2015 05:00)
- Audio: Starwalker ukazují v "Blue Hawaii" opravdovou hudební křehkost (12.11.2014 10:20)
- Recenze: Nu rave is not dead! Prej... (24.06.2013 12:00)
- Video: CSS - Hangover (21.05.2013 17:13)
- Recenze: Na Měsíci je vzduch! Nevěříte? (20.02.2012 00:00)
- Nové desky pro 6. týden (05.02.2012 05:00)
- Video: Air - Sonic Armada (11.01.2012 14:15)
- Fotogalerie: Divoženky CSS řádily v Lucerna Music Baru (24.11.2011 22:08)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Themroc AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu