shop.musicserver.cz
(Někdy) lepší než originál: Britney Spears

(Někdy) lepší než originál: Britney Spears

Vydáno: 27.10.2009 05:00 v sekci Publicistika - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Takový díl tady ještě nebyl. V pasti se tentokrát ocitla Britney Spears, která by to se svým rozsahem nedotáhla pěvecky ani na okresního skřivana, takže vylepšovatelé měli prakticky snadnou pozici. Podařilo se jim ale vložit do songu i dávku charismatu jako Britney? Posuďte sami!

Lezou vám některé písně už krkem? Nebo se vám prostě tak nelíbí, že jen když slyšíte jejich úvodní tón, vypínáte rádio? Dejte jim novou šanci v naší nové rubrice. Zalovíme pro vás na YouTube.com a vybereme pro nejlepší předělávky známých hitů. A vězte, že někdy opravdu bývají lepší než originál.

Britney Spears
© last.fm
Ruku na srdce, Britney Spears není žádná pěvecká diva. Její hlasovou výbavu by s přehledem překonal každý finalista SuperStar, ale showbusiness je zkrátka takový a pěvecky podprůměrná Britney to dotahuje svým charismatem, sexappealem, choreografií a hlavně zručným PR. Z počátku své kariéry útočila také svou dravostí a vychytralým marketingem pracujícím s její sexualitou. Čas poté zavál Britney Spears z vod úspěchu spíš do uměleckého bahna, ze kterého se vyhrabala pořádně až před rokem. Tak či tak všechny pozitivní a negativní události v její kariéře z ní udělaly fenomén. My teď můžeme na chvíli vypnout hvězdné reflektory, ve kterých se kroutí playbacková Britney na svůj mašinkami upravený hlas, dáme šanci zpěvákům, kterým bylo na rozdíl od blonďaté Američanky do hrdla naděleno, a tak její písně s gustem předělali a mnohdy jí dali pořádně na frak.

Cover 1: THE ALL-AMERICAN REJECTS - Womanizer

The All-American Rejects
Loňský rok nezačal pro Britney moc dobře. Ačkoli její fanoušci z valné většiny už stojí v sedmadvaceti na vlastních nohou, u Britney to bylo naopak, její život tehdy chopil za otěže její otec. Ten ji zatrhl vylomeniny a zařídil, aby Britney měla řádný denní program, který zahrnoval i chodit do nahrávacího studia, jen aby se Britney nenudila. A díky tomu vznikl jeden z jejich největších hitů "Womanizer", se kterým po téměř deseti letech hitparádového živoření opět dobyla čelo amerického singlového žebříčku. Song se lidem tak zalíbil, že si jej vzalo do parády tolik umělců, že by to vystačilo na samotný díl této rubriky. Pro připomenutí mezi vylepšovateli byla Lily Allen, Ladyhawke nebo i Franz Ferdinand. Mě ale nejvíce zaujala verze oklahomských post puberťáků The All-American Rejects. Svůj "Womanizer" zahráli vtipně a s nadhledem a přidaná harmonika a ťukání piv do rytmu mu dodává na zábavnosti.


Cover 2: SHAN MALAIKA - I’m A Slave 4 U

Shan Malaika
Třetí eponymní řadovku z roku 2001 doprovázel pořádný humbuk. Britney vydala píseň, která zněla úplně jinak než celá její předchozí tvorba a i mravokárcům se ze sexy videoklipu musela pořádně zatočit hlava. V hitparádách ale píseň bojovala hodně rozporuplně. Evropa ze songu slastně chrochtala, ale američtí fanoušci jako by Britney ukázali prostředníček a na nový singl se vykašlali. Paradoxem je, že až po pár letech se song "I’m A Slave 4 U" začíná objevovat v žebříčcích schraňujících různá nej. A která že verze v mých očích překonala originál? Budete se divit, nejedná se o žádné zaběhlé jméno, ale po čase jsem vylovila i někoho z davu a tentokrát je to dvacetiletá americká slečna Shan Malaika, jejíž YouTube kanál se covery jenom hemží. Její verze otrockého songu je úplně jiná než originál a je zářným důkazem toho, jak obyčejní lidé dokážou přebít hlasový projev Britney Spears.


Cover 3: GLEN HANSARD - Everytime

Glen Hansard
Britney skoro celou svou kariéru provokovala. Otázkou je, nakolik to byla velká provokace z její strany a nakolik vítr vál od managementu. "Everytime" je asi nejlepší balada Britney v její kariéře, hvězdnou korunu jí ale přidává i kontroverzní videoklip, ve kterém Britney nešťastnou náhodou utone/spáchá sebevraždu (nehodící se škrtněte). Vrabci na střeše navíc štěbetali, že píseň napsala zpěvačka pro svého ex-obšťastňovatele Justina Timberlakea, k tomu se ale nikdy přímo nevyjádřila. Tak či onak z hlediska úspěšnosti byl song trefa do černého, ve velkém na něj ronily slzy skoro všichni na téhle planetě, nejvíce ale Australané a Irové. Z Irska pochází i pán, který si píseň vzal na paškál na tamní kompilaci "Even Better Than The Real Thing Vol. 2". Tím pánem je Glen Hansard, kterému hraje do rytmu na violu jeho spoluhráč z The Frames Colm MacConlomaire. Koncertní provedení písně je bohužel vždy zaznamenáno se sníženou kvalitou, proto nabízím originální studiovou verzi bez materiálu ke koukání.


Cover 4: DANIEL MERRIWEATHER (FEAT. MARK RONSON) - Toxic

Daniel Merriweather
Britský producent Mark Ronson je hračička, proto se asi i vrhl na profláklé písně a předělal je k obrazu svému. Na své desce "Version" se jedné z nejúspěšnějších písní Britney chopil pěvecky sám, během vystoupení si raději pověsil na krk kytaru a za mikrofon postavil svého hudebního syna Daniela Merriweathera, jemuž do toho kecá i rapper Tiggers. Jinak "Toxic" je společně s "Womanizer" zřejmě pro Britney nejparodovanější song, a také jediný v celé její hudební dekádě, za který si odnesla cenu Grammy. Za jeho stvoření může děkovat dvojici Bloodshy & Avant, kteří Britney později napsali i další profláklinu "Piece Of Me".


Cover 5: BLACK INGVARS - ...Baby One More Time

Black Ingvars
A na konec nejlepší pětky si dáme samotný počátek. Tedy píseň "...Baby One More Time", se kterou celá kariéra a mánie kolem Britney Spears vypukla. Kolem písničky byl pořádný hukot, každý si ji vysvětloval po svém, někdo k tomu přidal pořádnou dávku fantazie a nazval posléze Britney masochistkou nebo propagátorkou domácího násilí. Tahle i jiná bizarní nařčení ale jen kulminovala ve větší úspěch. Song tehdy dobyl snad všechny světové žebříčky a prodal se v milionových nákladech. Milionově to sice nedopadlo v podání Black Ingvars, ale zajímavě určitě. Není to verze, kterou byste si pouštěli před spaním na dobrou noc, protože z roztouženého dívčího vokálu nezbylo vůbec nic a nahradil ho testosteronem nabitý metalový hlas.


Bonus: E. DEGENERES, P. STUMP & P. WENTZ - Womanizer

Patrick Stump
Ač to zní neuvěřitelně, vybrat bonus pro tento díl bylo daleko těžší než v předchozích dílech. Použitelného materiálu se na YouTube.com válí nepřeberné množství, ale než balancovat mezi hranicí vtipné a smutné, to jsem raději vsadila na jistotu a vybrala video, které mě už několikrát rozesmálo. Moderátorka Ellen Degeneres je velkou fanynkou Britney, ke krátké ale vtipem výživné coververzi přemluvila členy Fall Out Boy Patricka Stumpa a Petea Wentze. Já myslím, že je to dostatečná funny tečka na závěr. A co vás nejvíce rozesmálo, pobavilo nebo pobouřilo?

ANKETA
Kdo se s hitem Britney Spears vypořádal nejlépe?







Podívat se na výsledky


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Justin Timberlake ukazuje v klipu "No Angels" svou temnou stránku (17.03.2024 19:06)
- Upřímná Lily Allen: "Děti mi zničily kariéru" (14.03.2024 18:56)
- Video: Ryan Gosling a Mark Ronson předvedli "I'm Just Ken" živě na Oscarech. Pomohl jim i Slash (13.03.2024 16:29)
- Video: Justin Timberlake v show SNL odpremiéroval druhý song z chystané desky (29.01.2024 09:44)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (30-21) (26.01.2024 20:35)
- Video: Sobecký Justin Timberlake je zpět! V klipu "Selfish" nahlíží sám na sebe (26.01.2024 09:31)
- Britney Spears: "Do hudebního průmyslu už se nikdy nevrátím" (06.01.2024 13:28)
- Fotogalerie: Glen Hansard v Lucerně obrazech (16.11.2023 10:21)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu