shop.musicserver.cz
Madonna - Celebration: The Video Collection

Jak šel čas ve čtyřech minutách

Vydáno: 23.10.2009 12:00 v sekci Recenze - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Sex prodává a Madonna to věděla o desetiletí dříve než Rammstein. Dokázala ho prezentovat v rafinovaných tanečcích, které vás přinutily si myslet, že sledujete divoké orgie. Postupem let z nich zbyl jen pohled na cvičící vypracovanou padesátnici. Rekapitulujte na "Celebration: The Video Collection".

9/10

Madonna - Celebration: The Video Collection

Vydáno: 28.9.2009
Celkový čas: 99 minut + 112 minut

Skladby: DVD 1: Burning Up, Lucky Star, Borderline, Like A Virgin, Material Girl, Crazy For You, Into The Groove, Live To Tell, Papa Don't Preach, True Blue, Open Your Heart, La Isla Bonita, Who's That Girl, Like A Prayer, Express Yourself, Cherish, Vogue, Justify My Love, Erotica, Deeper And Deeper, Rain, I'll Remember
DVD 2: Secret, Take A Bow, Bedtime Story, Human Nature, I Want You, You'll See, Frozen, Ray Of Light, The Power Of Good-Bye, Beautiful Stranger, American Pie, Music, Don't Tell Me, What It Feels Like For A Girl, Die Another Day, Hollywood, Love Profusion, Hung Up, Sorry, Get Together, Jump, 4 Minutes, Give It 2 Me, Miles Away, Celebration

Vydavatel: Warner Music

Kdo jiný než Madonna může naplnit dva disky sbírkou videoklipů téměř historické hodnoty? Přesto překvapí, že i přes čtyřicet sedm příspěvků to není kolekce nejen kompletní, ale že také postrádá pár důležitých momentů. Ale popořádku. Lákadlem ke koupi je dvacet sedm doposud nevydaných klipů, což je zajisté největší přínos celého počinu. Dále se u jednoho kousku dočkáme alternativní verze ("Get Together") a došlo i k cenzurního zásahu v podobě černých pásek přes partie choulostivé na průvan (např. "Justify My Love"). A to je asi pro změnu největší zklamání. Ani ne tak kvůli těm partiím, jako spíše pro smutnou skutečnost, že Madonna vyměkla. Kde jinde než na DVD by měly být klipy prezentovány v bezzásahové podobě?

Otvírákem celé kolekce je "Burning Up" z roku 1983. Při pohledu na Madge válející se po silnici lze stěží uvěřit, že skutečně dokázala dosáhnout svého současného postavení. Je to fascinující podívaná. Nejen díky Madonninu hudebnímu vývoji či změnám image, ale především díky režisérům, kteří tu cestu zachycovali. Zmíněný videoklip se stal hitem MTV, která měla za sebou dva roky vysílání, a právě vzájemné soužití zpěvačky s hudební televizí určilo míru její popularity. Madonna tak mohla hned zkraje sledovat sílu účinku videoklipu. Proto při jejich tvorbě nic neponechávala náhodě. Dokázala zlanařit ty nejpovolanější režiséry od Finchera přes Romanka a Åkerlunda až ke Cunninghamovi. Nechávala jim prostor, ale vždy zůstávala dominantním prvkem obrazu ona sama. Po dobu tří hodin tak neopustí záběr na více jak pár vteřin.

Není zde sice prostor pro zmínku o všech důležitých klipech zpěvaččiny kariéry, ale alespoň o třech zásecích stojících na začátku fenoménu Madonna zmínka padnout musí. Prvním důležitým bodem zvratu byla "Material Girl" (1985). Režisérka Mary Lambert poprvé stylizovala Madonnu do polohy femme fatale a přiznané kopie Marilyn Monroe. Natočila s ní však ještě jeden důležitý kousek, a to "Like A Prayer" (1989). Hořící kříže a stigmata, která si způsobí Madge sama v kostele. Ano, od té doby má velmi vyrovnaný vztah k církvi. Ale ta to z nějakého důvodu odmítá akceptovat. Ještě před touto modlitbou za všechny věřící se Madonna stihla definitivně stát sexuálním symbolem. Mohlo za to uvedení peep-show klipu k "Open Your Heart" (1986). Zde byla ke spatření špičatá podprsenka. Zde Madonna ukázala, jak velký dramatický efekt mají její roztahující se nohy.

Roztažené nohy možná nejsou tím nejlepším mostem pro začátek odstavce o nedostatcích, ale příhodným zcela určitě. Už jsem uvedl, že i přes úctyhodný počet videoklipů jich pár zásadních chybí. Namátkou: "Fever", u kterého měl režii pod palcem Stéphane Sednaoui, či "Oh Father", uhrančivý výsledek spolupráce s Davidem Fincherem, který lze najít alespoň na předešlých videokolekcích. Ani na nich však nenajdete vizuál k písničce "This Used To Be My Playground", kterou jako by Madonna úplně vyškrtla ze svého repertoáru. Je škoda, že ačkoliv došlo i na filmové role a songy, nebyl vybrán oscarový zástupce z Evity. Stejně jako zamrzí nepřítomnost dávného hitu "Holiday", který získal obrazovou podobu až jako promo klip k dokumentu "S Madonnou v posteli" ("Truth Or Dare").

Stále však zbývá velké množství materiálu monitorujícího téměř tři desítky let videoklipové kultury. Od rozmachu v osmdesátých letech a zlaté éry devadesátek až po současnou dobu rozvrácenou jedničkami a nulami. Dobu uživatelských videí na jedno použití. I proto je tato kolekce jedinečná. Nabízí srovnání na vrcholové úrovni jednoho interpreta, který těmi téměř třemi desítkami let prošel víc než se ctí. Ukazuje vývoj kinematografického subžánru, bez něhož by současný akční film vypadal úplně jinak. Obraz sice po většinu času neopustí poměr 4:3, ale zvuková podoba už je snesitelná (stereo + dolby surround) a díky samotnému obsahu ten archaický televizní formát tvůrcům odpustíte. DVD "Celebration: The Video Collection" je zkrátka učebnicí a pomníkem zároveň. Povinná výbava do každé postmoderní domácnosti.

NÁZORY
  • This Used To Be My Playground (Pavel, 23.10.2009 14:42) Reagovat

    This Used To Be My Playground - tahle pisnicka me taky chybi, jak na CD, tak DVD. Je to jedna z mych nejoblibenejsich, uz proto, ze jsem za svych mladych let na ni sbalil na diskotece jednu holku :-)

  • Super DVD! (Madonnaboy, 28.10.2009 14:10) Reagovat

    Zatím nejlepší kompilace DVD co vyšla! Moje nej klipy jsou: Sorry, 4 Minutes, Celebration, Don't Tell Me, Die Another Day, Hung Up, Jump, Vogue, Erotica, I'll Remember, Material Girl, Express Yourself, Open Your Heart, Give It 2 Me, Hollywood, The Power Of Good-Bye, I Want You, Frozen, Beatiful Stranger, Bedtime Story, Human Nature, Live To Tell a True Blue! Bomba!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Publicistika: Čtvero ohlédnutí za "Ray of Light" Madonny (03.03.2023 08:00)
- Film o Madonně se ruší. Zřejmě kvůli turné (29.01.2023 12:11)
- Video: Madonna, Jimmy Fallon a The Roots zahráli "Music" na nástroje z hudební výchovy a je to pecka (04.09.2022 09:11)
- Nové desky 33/2022 - od Demi Lovato přes Five Finger Death Punch po Markétu Irglovou (25.08.2022 10:00)
- Madonna shrne padesát klubových remixů svých hitů do jednoho boxu (05.05.2022 15:13)
- Video: Virální remix hitu "Frozen" od Madonny se dočkal (vcelku zbytečného) klipu (18.03.2022 09:34)
- Madonna vyjádřila podporu Ukrajině novým klipem k remixu písně "Sorry" (28.02.2022 09:56)
- Madonna připravuje "vizuální autobiografii", tedy film o svém životě (12.10.2021 15:06)
- Video: Miley Cyrus na koncertě hrdosti zazpívala medley hitů Madonny, a drze přebrala žezlo královny popu (29.06.2021 08:05)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu