shop.musicserver.cz
Nejmenší iPod - pírko s jedním tlačítkem

Nejmenší iPod - pírko s jedním tlačítkem

Vydáno: 05.11.2009 05:00 v sekci Publicistika - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Apple se nebál vyrobit MP3 přehrávač, který nemá displej a obsahuje pouze jedno ovládací tlačítko. Odměnou za tyto kompromisy je neuvěřitelná velikost celého zařízení - nový iPod Shuffle má pouze 10 gramů a vleze se do něj tisíc písniček. My jsme ho podrobili testu.

Apple iPod touch, shuffle, nano
© Petr Doupal / musicserver.cz
Při zářijovém představení nových iPodů jsme vám slíbili jejich testy a vezmeme to podle velikosti. Začneme tedy tím údajně úplně nejmenším digitálním přehrávačem na světě. Miniaturní iPod Shuffle se od března prodává ve své třetí generaci s lehkou zářijovou revizí a změn od předchozí verze není málo. Největší evolucí prošlo ovládání.

Minulé modely měly přímo na těle kromě vypínače ještě ovládací kruh s pěti tlačítky: pauzou, regulací hlasitosti a posouváním písniček. Apple však shuffle nově ještě víc přizpůsobil potřebám lidí, kteří jej používají třeba při sportu a nemají čas šmátrat v kapse a ťukat na tlačítka. Nový shuffle se tak ovládá přímo na sluchátkách, podobně jako handsfree. Na přístroji pouze posunete přepínač z polohy vypnuto do polohy sekvenčního nebo náhodného pouštění a vše pak ovládáte rukou u ucha. Na miniovladači se kromě plus a minus pro hlasitost nachází už jen jediné tlačítko. A to je všemocné. Jedno stisknutí pauzuje a pouští poslech. Dvě stisknutí přeskočí píseň. Tři pustí předchozí skladbu. Podržte klávesu a hlas vám řekne, jaká píseň právě hraje. A pozor, umí to i česky! Jen někdy to působí srandovně, třeba když vyslovuje názvy rapových skladeb včetně featuringů.

Apple iPod shuffle
© Petr Doupal / musicserver.cz
Další podstatnou novinkou je podpora více playlistů. Staré shufflíky uměly pouze jediný, paradoxně tak vlastně dostály spíš svému jménu - najít píseň v playlistu o tisíci stop bylo na dlouho, tak se radši zvolilo náhodné přehrávání (rozuměj shuffle). Nyní si v iTunes můžete pro shuffle vytvořit playlistů několik a pak mezi nimi přepínat. Jak? Přece univerzálním tlačítkem. Stačí ho podržet, dokud neuslyšíte pípnutí. Slečna (pokud synchronizujete s PC, u Macu to je muž) napřed vysloví název skladby, ale pak vám začne vyjmenovávat playlisty. Až uslyšíte ten váš, musíte tlačítko rychle stisknout. Problémem ovšem je používaní VoiceOveru, jak nazývá Apple hlasové funkce, v hlučném prostředí, kdy je těžké jim rozumět. I když se hudba při mluvení sama ztlumí, je lepší ji úplně zapauzovat. Každopádně umístění pěti funkcí na jedno tlačítko se může zdát jako zbytečně nepřehledné a složité, po chvilce cviku však tápat přestanete.


Propagační video, které vysvětluje ovládání shuffle

Jenže každé vylepšení mívá i své stinné stránky... Tady je záporem to, že shuffle nelze smysluplně připojit na externí zdroj. Sluchátka a ovládání jsou totiž jedna nedělitelná část, takže pokud chcete použít vlastní sluchátka nebo reproduktory, musíte si dokoupit adaptér, jenž obsahuje ovládací modul a končí volným 3.5 jackem. Ano, shuffle bude na vašich reproduktorech fungovat i tak, nebudete ale moct měnit písničky.

Apple iPod shuffle
© Petr Doupal / musicserver.cz
S tím souvisí i další nedostatek - kvalita zvukové reprodukce. Hlavním problémem jsou ale spíš dodávaná sluchátka než nutná miniaturizace zvukového čipu a zesilovače. Přibalená sluchátka bych okamžitě vyhodil, jejich zvukové podaní je nedostatečné, basy třeba téměř chybí. Když se shuffle napojí na reprosoustavu, zvuk je docela slušný, jenže bez dokoupení ovládacího prvku je použití externího výstupu víceméně vyloučené.

Koncepce zařízení je prostě jasná: doma si připravit playlisty, vyrazit za pohybem, šikovně si vše přepínat u ucha a moc neřešit kvalitu reprodukce. Mobilita zařízení je skvělá. Shuffle kamkoliv připnete silnou a kvalitní ocelovou sponou. Deset gramů necítíte. Výdrž se pohybuje okolo deseti hodin, takže můžete běhat opravdu dlouho. Na shufflu je malá LEDka, která běžně svítí zeleně, ale když se úroveň baterie dostane na čtvrtinu, začne svítit oranžově. Červená barva pak znamená, že byste měli brzy k najít počítač (nebo externí nabíječku, když si ji koupíte).

Apple iPod shuffle in iTunes
© Petr Doupal / musicserver.cz
Připojení k počítači je zvláštně konstruované. Droboučký shuffle totiž obsahuje jen jednu dírku, tu na sluchátka, a stejný konektor (3.5 jack) má právě i pěticentimetrový USB kabel. Ten slouží jak k nabíjení (80 procent za dvě hodiny), tak k přetahování dat. Rychlost přenosu je zhruba poloviční ve srovnání s ostatními iPody. Při synchronizaci si mimo jiné v iTunes můžete vybrat jazyk VoiceOveru, limitovat maximální hlasitost, zapnout levelování hlasitosti nebo zvolit způsob synchronizace. Jako u každého iPodu, i zde lze vybrat manuální režim, kdy pouze přetahujete songy z vaší knihovny do přístroje, nebo synchronizační režim s širokou možností přizpůsobení, jako výběr kopírování jen některých playlistů, žánrů a interpretů či zaškrtnutých skladeb. iTunes taky bere v potaz menší kapacitu zařízení a umožní vám automaticky snížit kvalitu souborů na 128 kbs AAC, aby se tam vlezlo více hudby. Čtyři giga kapacity (reálně 3.77 GB) také můžete využít jako flash-disk, shuffle totiž podporuje USB Mass Storage.

Apple iPod shuffle Special Edition
© apple.com
Naposledy se tedy musíme vrátit k účelu zařízení: to jest nahodit si pár MP3 do miniaturního těla přístroje, exhibicionisticky si jej připnout na sebe, připojit nekvalitní sluchátka, na ovladači navolit za asistence hlasového předčítání playlist a hurá ven. Když nic víc neřešíte, je iPod Shuffle opravdu skvělý. Koupíte ho za dva tisíce, což sice není žádná láce, ale zase máte nakousnutí jablko, že? V zemích s oficiálním internetovým Apple Store (v Česku nejsou), je navíc k mání speciální edice (na obrázku výše) z ušlechtilé oceli. Váží sice už hrozných 17 gramů, vypadá však skvěle.

NÁZORY
  • Neni na sport (Michal, 06.11.2009 17:42) Reagovat

    Prvni, ten mensi, problem tohoto pristroje je to, ze je spatne ovladatelny. Dalsi track 2x kliknout, track zpet 3x kliknout, zmenit playlist dlouze drzet a potom v pravy moment kliknout. Clovek si pripada, jak radista, kdyz posila zpravu v morseovce. Ten vetsi problem je, ze je nepouzitelny na sport. Proc? Protoze ovladac, ktery je na snure od sluchatek cca 15cm od ucha neni vode vzdorny resp. potu vzdorny. Staci, aby se clovek trochu zpotil a ovladac se dotkne zpocene tvare nebo pot stece po snure do ovladace a iPod se stane neovladatelnym. Zacne se chovat jako by nekdo na nej neustale porad mackal, prestane reagovat. Trva to tak tyden, nez ovladani vyschne a je mozne iPod pouzit. A pak si jde clovek zabehat a cele se to opakuje. Posledni problem, je samozrejme to, ze clovek si k tomu nemuze koupit libovolna sluchatka a je zavisly na vyrobcich Applu. Nic proti Applu nemam, mel jsem 2roky starsi verzi shufflu a byl jsem relativne spokoje, ale tenhle novy typ je omyl.

  • suhlas (elesdee, 07.11.2009 00:47) Reagovat

    Presne tak,absolutny omyl vyrobcu,takisto ako u I-podu Nano pridanie nezmyselnej videokamery,namiesto zlepsenia kvality zvuku.Odporucam znacku Creative,nie predrazene rubbish I-pody...

  • Jako všichni ostatní (Aima, 07.11.2009 02:34) Reagovat

    i já musím tuhle blbost zkritizovat. Nemožnost píchnout si tam jiný než ipoďácký sluchátka je stupidita. Ovládání na sluchátkách je praktické pouze pro tu stále usměvavou slečnu z plakátů, co běhá za sluníčka po pláži a nikdy se nezpotí. Původní iPod shuffle byl několikrát lepší, mám ho do teď a nikdy mě nezklamal. Můžu si tam píchnout co chci, píchnout to kam chci, můžu po tom jezdit autem, polejvat olejem, pořád hraje. Něco jinýho byly původní sluchátka, po týdnu, co jsem si zvykl na sterilní zvuk odešly. Jak říkám - původní shuffle byl geniální, protože byl jednoduchý!! Do prdele se všema nano a classic a hloupejma videama..

  • Sony PSP (Scoty, 09.11.2009 22:10) Reagovat

    Já jsem spokojený se svým pspéčkem.. iPod je lepší ten kalsický originál.. Tady ty malé odrůdy ;) nevím..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Apple zruší, totiž rebranduje aplikaci Beats (26.09.2014 12:26)
- Publicistika: Nové iPody a show, jak má být (14.09.2009 08:37)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Sia Queen U2 Themroc Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu