Jak kašpárek přečůral prezidenta

10.10.2009 05:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Kašpárek v rohlíku je svůj. Je zábavný, umí to s dětmi i dospělými a hravě a nenuceně strčil do kapsy nejednoho autora a interpreta písniček pro děti. Díky tomu, že nikdy nezestárl, pořád uvažuje jako caparti, což jen tak někdo neumí. A na výsledku, kterým je album "Kašpárek navždy", je to sakra znát.
9/10

Kašpárek v rohlíku - Kašpárek navždy

Skladby: Černá , Lupiči povidel, Píseň o ničem, Hop hop, Hají, Vláček, Letim hledat světy, Panenka na kraji nebe, Angelina Jolie, Tančící polárník, Počítání, Povídání s hvězdou, Čůrej, Začínající sólista
Vydáno: 13.7.2009
Celkový čas: 40:30
Vydavatel: Indies Scope Records
Svým debutem mě Kašpárek v rohlíku posadil na zadek. "Bejbypank" se ukázal jako čistá a upřímná zábava pro děti. Něco, co si fakt užijí, deska, s kterou se vyblbnou a dosyta si zařádí. Navíc jde o nahrávku, co neurazí tátu ani mámu (ani texty, ani hudba) - vznikla ideální kombinace pro společné rodinné poslouchání. Druhý díl nejen že na debut navazuje, on zábavu a autentičnost jedničky ještě dotahuje k dokonalosti.

"Kašpárek navždy" je hudebně pestřejší než jednička a i texty jsou rozmanitější, i když by černý smuteční obal mohl svádět k opaku a asociovat leda tak Cimrmanův "Kašpárkův hrobeček". Zase je spojen s dětským kabaretním představením Jihočeského divadla, ale opět ne moc napevno. Nenechá se svázat. A tak výborně funguje i odděleně jako audio nahrávka.

Kašpárek se, stejně jako děti, nezastaví před ničím. Je schopný zpívat "Píseň o ničem", v coververzi "Čůrej" autorství připsat fiktivním The Pampers nebo přimět Tonyu Graves zpívat česky. Poznává svět a přemýšlí o něm tak jako malí posluchači, takže bankomat chápe jako budku, v níž bydlí paní, co rozdává peníze, když je zrovna potřebujete, a špagety považuje za vnitřky makaronů.

Hravý je ve všech ohledech, věci má dokonale promyšlené. Cédéčko vložil do obalu pro vinylovou desku, přidal texty s notami i akordy, samolepky, ba dokonce i na vinyl z papíru došlo. Stejně zábavně pracuje s texty a příjemně si modifikuje češtinu ke své podobě ("Chráním taky spolužáky / nevím co je nuda / díky naší učitelce / holce z Hollywoda,"), čímž dosahuje svěží autenticity. Ale nejde jen o vytlemenou zábavu. V úvodní "Černé" důmyslnou formou odsuzuje rasismus, David Koller zase procítěně zpívá vůbec ne veselou, ale zato překrásnou "Panenku na kraji nebe".

Kašpárek v rohlíku nás vrací zpátky do dětských let a nechává nás vzpomínat, jak jsme tenkrát uvažovali. Vyvolává zapomenuté vzpomínky na naše tehdejší trápení a touhy, připomíná, co nás bavilo, na čem nám záleželo. Díky němu nestárneme tak rychle, díky němu lépe rozumíme svým dětem. A i když se "Kašpárek navždy" na první pohled tváří jako nezávazné album pro zábavu, ve svém důsledku je zatraceně hluboké a silné.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY