shop.musicserver.cz
Makrorecenze "xx" The xx

Makrorecenze "xx" The xx

Vydáno: 05.10.2009 11:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Velké množství hudebních médií označilo debutovou desku "xx" londýnské formace The xx za jednu z nejvýznamnějších událostí letošního roku. A ani musicserver není v tomto ohledu výjimkou. Po silné devítce v naší hlavní recenzi se The xx dočkali výborného výsledku i v makrorecenzi.

The XX - xx
© facebook interpreta
Mladý jiholondýnský kvartet The xx, který by ještě loni bylo možné označit za partu teenagerů, překvapil v srpnu svým neokázalým, avšak zároveň neobyčejně originálním debutovým albem "xx". Absolventi slavné The Elliot School, z jejíchž řad na současné hudební scéně bodují například Burial či Hot Chip, na něm smíchali extrakt toho nejzásadnějšího z The Cure s Rihannou a poté, co dali kopačky producentům, album upravili tak, aby se vše dalo zahrát stejně i naživo. A právě minimalismus a zvuková čistota a upřímnost učarovaly Tomášovi Bláhovi v naší hlavní recenzi natolik, že sáhl po výjimečné devítce. A co naše makrorecenze? Došlo dokonce i na jednu desítku, ale také na dvě šestky, finálový výsledek je však pro The xx jednoznačnou pochvalou: osmdesát procent.


Miroslav Böhm - Lednička, vysavač a plazmová televize (10/10)
Vztah k interpretovi: Silné pouto hned od prvního kontaktu přes videoklip "Crystalised".

"xx" je čtyřicetiminutovou tečnou minimalismu a absolutní intimnosti. Óda na ony dvě sekundy, které vás donutí v totálním zoufalství spadnout do nekončícího záchvatu smíchu. Hořkosladká tripple-dvacka v šipkách o sjetou životní lásku na srazu z gymplu po dvaceti letech. Chvíle, která půlí alkoholovou jízdu nočním velkoměstem na před a po. Dvě decky zvětralého müllera - s přátelským otiskem rtů na čele - v Pizzerii Klára, když všichni odešli už (s někým) spát. "xx" není hudba jen tak do uší, je to dvojitá porce instantní nálady, kulisa pro (anti?)dialog mezi vaším svědomím (Oliver Sim) a vědomím (femme fatale Romy Madley Croft). Krátký pohled do vaší vlastní duše... Génius a symbol televizního úpadku Chuck Barris jednou řekl: "Zavřeme tři staré chlápky do místnosti. Tam si budou muset probrat svůj život - co se jim povedlo a jak blízko se dostali k naplnění svých snů. Ten, který si nevystřelí mozek z hlavy, dostane ledničku." Kdyby jim k tomu pustil "xx", může do placu bez obav přihodit i vysavač a plazmovou televizi. Emo vs. trip hop roku 2011, jedna z desek roku 2009. Tečka.

Dan Hájek - Zasněné mládí ku předu! (9/10)
Vztah k interpretovi: Nic jsem o nich netušil do doby, než jsem si pustil akustické "Crystalised". A teď se těším na koncert!

Letošek je plný nečekaně dobrých nových tváří, The xx mě však zasáhli nejvíc. Ona akustická vsuvka zachycená na jednom z milionu mostů v Amsterdamu měla za následek snad vše. Coververze "Teardrops" (Womack & Womack) je pak další kouzelná věc, od které už to je jen krůček k podlehnutí debutu "xx". Dream pop střihnutý indie rockem a shoegaze je postavený na zcela prostých hudebních základech a potvrzuje, že v jednoduchosti je ukryta krása. "Infinity" vás mrští do autenticky pestrého neverlandu, v němž se vykládají osudové karty. Alenka z říše divů v poklidu usíná na vašem rameni, je naplněna pocity lásky a už nemá strach z toho, co bude zítra. "Night Time" pozhasíná všechna světla a při "Stars" chcete vzít nohy na ramena a mimo záři pouličního osvětlení chcete zkoumat oblohu plnou blikajících znamení. The xx se povedlo odvést pozornost, zbourat mantinel všední šedi a vtisknout průlety komet do vašich soustředěných mozků. Možná si i kladli za cíl říct, že dnešní přetechnizovaná generace umí stále prohnat svá rozhodnutí srdcem. Milé to zjištění.

Tomáš Tenkrát - Vtáhne jako ranní mlhovina (9/10)
Vztah k interpretovi: Natální, vždyť debutují.

The xx
© revista69.com
Už toho o nich bylo řečeno hodně a veskrze samá pravdivá chvála. Je to album s atmosférou hutnou jak podzimní mlha v Beskydech nebo smog v Praze. I přesto, že ani mlha, ani smog není nic, co by kdokoliv vyhledával, když tenhle jev nastane, vtáhne vás. Komplexně dotváří vaše okolí, vy můžete být sebeveselejší, ale za chvíli jste stejně pohlceni. Ať už příjemnou melancholií nebo nepříjemnými depresivními náladami. A to přesto, že je to jen mlhovina. "xx" funguje na stejné bázi. Akorát je to jen deska. Její nálada je však nakažlivá a dost závisí na tom, jak se na ni koukáte. Umí být hořká i sladká, umí škrábat i hladit. Záleží pouze na subjektivním vnímání. Pro někoho znamená údolí v mlze krásu nesmírnou, a ten druhý vidí jen problémy s kluzkou vozovkou. Jedno je ale jisté - ráno, večer, v poledne, kdykoliv působí hudba The xx pořád stejně spolehlivě. Minulý rok, ve stejný čas, mě podobně silně atmosférickým albem rozsekal Bon Iver.

Petr Balada - Přímočará nuda (6/10)
Vztah k interpretovi: ...tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se u toho usne.

S nahrávkou “xx“ mám stejný problém jako u alba “Merriweather Post Pavilon“ od Animal Collective. Obě vytvářejí dojem hudební události a obě se jí skutečně staly, což ovšem nemění nic na faktu, že jejich společným jmenovatelem je pro mě nuda. Rovná silnice, která by chtěla být tankodromem, ale odmítá to dát najevo. Přímočarost zřejmě zabíjí. A tak je balena do kouzly se zvuky pohlcujícími se navzájem. Deska “xx“ má ale něco navíc. Dvěma vokalisty odprezentované příběhy. Místo jiskření mezi hlasy však nabízejí téměř intelektuální vztahové zoufalství. Ve svých světlých chvilkách (“Fantasy“) pak album naznačuje, kolik promarněných příležitosti se dá do půlhodiny vtěsnat. Škoda například nevyužitého dubstepového zvuku. Otázkou také je, co bude s The xx dál. Druhá stejná deska už bude nudit i ty, co se u té první dojímají. Co může pomoci, je radikální změna rychlosti. Nebo naopak návrat ke kořenům trip hopu. Pak by to alespoň byla čirá deprese. Zatím je to spíše sezení u psychoanalytika, od kterého dostanete při odchodu bonbón jako poděkování, že se mohl v klidu vyspat.

Petr Doupal - Hudba pro zvláštní momenty (6/10)
Vztah k interpretovi: Zahlédl jsem je v jukeboxech na našich stránkách.

Dospělost. Ležérnost. Šišlání? Minimalismus. Bubny a clapy z počítače. Jemné kytary. Sebejistota v dvaceti letech! Tichý rozhovor ženy a muže. Atmosféra. Nakonec nuda. "xx" od The xx je určitě jeden z nejzajímavějších debutů letošního roku. Určitě se dá jejich hudba k něčemu přirovnat, pro většinu lidí ale bude poslouchání "xx" něco jako z jiné dimenze. Jejich projev a zvuky jako by přicházely z čistého prázdného smutného prostoru. Intro s názvem "Intro" mě okamžitě zaujalo, "tohle bude zajímavá deska", řekl jsem si! Skladby lze jen těžko popsat, proto jen ta hesla na začátku. Výrazněji než zbytek na mě působí "VCR" a "Crystalized", které by mohly uspět jako singly. Problémem "xx" však je, že postupně to začíná být už docela stejné a nudné a nedovedu si představit to poslouchat běžně, je to hudba pro nějaký moment. Možná milostný, možná melancholický, možná úplně jiný. Nebo jako poklad do soundtracku alternativního filmu.


Album: The xx - xx
Průměrné hodnocení: 8,0/10
Celkový čas: 38:35
Skladby: Intro, VCR, Crystalised, Heart Skipped A Beat, Fantasy, Shelter, Basic Space, Infinity, Night Time, Stars

NÁZORY
  • reakce (Jakub Bukáček, 06.10.2009 16:25) Reagovat

    u první sklady jsem si řekl wow ... pak to přišlo ... šedá mlha, nebaví mě to.

  • super (Nikola, 13.10.2009 17:23) Reagovat

    Stačilo mi jenom slyšet začátek Crystalised na to, abych si poslechla celou desku. Musím říct, že to zní skvěle

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Romy představí v září svůj debut "Mid Air" (19.06.2023 08:19)
- Video: Romy ve videu "Enjoy Your Life" oslavuje život (17.04.2023 14:31)
- Video: Podívejte se, jak Lady Gaga a Rihanna zaválely na Oscarech (20.03.2023 15:41)
- Video: Extreme mají opět nabroušeno: "Rise" je jejich prvním singlem po patnácti letech (07.03.2023 13:44)
- Recenze: Osmdesátník John Cale zve na "Mercy" do temného halucinačního světa. Veselo tu není (22.02.2023 08:00)
- Video: Podívejte se na Rihannu (a její těhotenské bříško) na Super Bowlu (13.02.2023 12:30)
- Rihanna žhaví fanoušky na své vystoupení na Super Bowlu krátkou ukázkou (14.01.2023 18:04)
- Video: Rihanna zase zpívá! V klipu ke generické baladě "Lift Me Up" se prochází po pláži (31.10.2022 13:14)
- Fotogalerie: Legendární The Cure v obrazech (25.10.2022 08:18)
- V poločase Super Bowlu 2023 zazpívá Rihanna. Taylor Swift nabídku odmítla (26.09.2022 12:56)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu