shop.musicserver.cz

Mezi genialitou a kýčem

Vydáno: 29.09.2009 05:00 v sekci Recenze - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Kdybych já prodala za svou kariéru přes dvě stě milionů desek, tak si koupím ostrov a plácám se v moři od rána do večera. Mariah Carey se ale přes desítky ocenění a milionů na kontě pořád s chutí plácá mezi notami a v jejím dvanáctém albovém záseku jí to zase zpívá fantasticky.

7/10

Mariah Carey - Memoirs Of An Imperfect Angel

Vydáno: 28.9.2009
Celkový čas: 58:13

Skladby: Betcha Gon' Know (The Prologue), Obsessed, H.A.T.E.U., Candy Bling, Ribbon, Inseparable, Standing O, It's A Wrap, Up Out My Face, Up Out My Face (The Reprise), More Than Just Friends, The Impossible, The Impossible (The Reprise), Angel (The Prelude), Angels Cry, Languishing (The Interlude), I Want to Know What Love Is

Vydavatel: Universal

Zvláštní je, že i když Mariah Carey působí na hudební scéně téměř dvacet let, jediné, co mi létalo z její tvorby kolem uší, byla Badfingerova předělávka "Without You" a později duet s Whitney Houston "When You Believe". Pak se kolem vířily bulvární historky o vyhoření, labilitě a ukončení kariéry. Nezasvěcení Mariah Carey poslali pod drn, aniž by věděli, že v roce 2005 vydá zpěvačka album, které zmizne z pultů v desetimilionovém nákladu.

Loňská deska mě už ze židle tak nenadzvedla, od "The Emancipation Of Mimi" jsem měla totiž fůru času se seznámit s tvorbou Mariah, abych si mohla říct, že je to prostě jen odvar z let, kdy všechno kolem ní byla bomba.

Přesto jsem k aktuální desce "Memoirs Of An Imperfect Angel" přistoupila opět s určitým očekáváním. Aby ne, když jsem ještě rozdýchávala pilotní singl "Obsessed". Proč? Protože jsem si nějak za ten čas zvykla, že všechny písně Mariah jsou postaveny na tom, aby ukázala ten svůj mega giga tera hlasový rozsah. A někdy to song naprosto zabilo a zařadilo do kategorie "Der Kýč". "Obsessed" pro mě láme zažitá pravidla u Mariah Carey a křičí do světa, že i (starého) psa novým kouskům naučíš.

Současný singl "I Want To Know What Love Is" je pro někoho asi typická uslintaná Mariah Carey. Song původně z péra formace Foreigners, který přezpívala kde jaká držka a nyní také jedna z nejlepších zpěvaček na světě. První slova, která jsem vypustila po prvních tónech při poslechu? "To je slizký". A na konci? "No, není to tak špatný." A včera v kavárně, když jsem si s přáteli vychutnávala italské kafe? "Jé, to je nový singl Mariah Carey, je dobrej, hlavně ten konec." Ano, z naprosté odpornosti a slizkosti ve finále Mariah vykřesala tak silnou píseň, že i když ji znáte z rádia a slyšeli jste ji snad stokrát, tak její verze song posunula do roviny Foreigners Update 1.1.

A i když i další písně jsou víceméně klasická Mariah Carey a žádná velká bomba, co by konsternovala půlku světa, nevybuchla, je pro mě album vyrovnanější než výše zmíněné "The Emancipation Of Mimi". Mám pocit, že zpěvačka konečně hodila za hlavu něco, co pro mě některé desky hodně svazuje, pocit strašně chtít, pocit být co nejdokonalejší a ve finále působit prázdně. Písně na mě dýchají větší hravostí ("Up Out My Face") a uvolněností ("Standing O"). Mariah se snad konečně na plno baví a neunáší pocitem zavděčit se. Album věnuje svým fanouškům, fanouškům, co ví, co od své Mariah chtějí slyšet; a také to dostali. Alba Carey jsou určitou hudební jistotou, vždycky naservíruje perfektně odzpívanou stopáž, jen ty emoce se deska od desky liší.

Kdybych byla ale vědma a někdo by ke mně přišel a zeptal se "Nevíte, jaké budou nové písně Mariah Carey?", tak nemusím do kávového lógru ani moc nahlížet a mohla bych ze sebe vysoukat slova, která by korespondovala s pravdou a to: naladěné na vlnu lásky, někdy zklamání a trpkosti, čas od času dost na hraně, s občasnými zvraty, které (ne)čekáte, ale pořád s tím hlasem jako zvon. Nevěříte? Schválně uvidíme, jaká bude ta příští deska.

NÁZORY
  • Souhlas! (Peri, 29.09.2009 10:48) Reagovat

    Děkuji paní autorce za pěknou recenzi. Album je opravdu velmi povedená a zní famozně, možná by si zasloužilo až 8/10 ale to už je věc názoru.

  • mariah (michal, 29.09.2009 15:45) Reagovat

    Krásna recenzia. Konečne sa niekto venoval albumu a vyzdvihol to, čo je na Mariah tak krásne a to je jej hlas a jej úžasná muzikálnosť. Myslím si, že 7/10 je viac než dobré. Mariah má skvelé piesne a druhý singel je skutočne veľmi vydarený. Možno sa tohto albumu nepredá toľko ako The emancipation of Mimi ale myslím, že Mariah môže byť spokojná. Je to o moc lepší album ako E=MC2 ktorý som ani nekupoval a to som jej fanda od Vision of love.

  • Blog o hudbě (sound, 30.09.2009 16:21) Reagovat

    Dobrý den.Ráda bych vás pozvala na nový web o hudbě.http://soundofmusic.blog.cz/ Budu ráda za návštěvu.

  • Good Work (j-dawe, 30.09.2009 17:50) Reagovat

    Konečně zase recenze na úrovni a přesto tak nějak "kamarádsky napsaná. Naprostou souhlasím s I Want To Know Love Is, měl jsem shodné pocity. Memoáry fungují především jako celek. 7/10 taktéž.

  • super album (chocobo, 03.10.2009 15:26) Reagovat

    mne tohle album prijde nejlepsi, co za posledni roky Mariah vydala. Obsessed sice teda nemusim, takze sem se na album skoro vubec netesil a o to vic me pak dostalo.. libi se mi (coz se z recenze clovek ani vubec nedovi) system prelude a reprise "songu", ktere kazdou pisnickou posunou jeste nekam dal, nez kdyby jen tak zaznely na albu.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Remix "yes, and?" od Ariany Grande s Mariah Carey někdo spíchl ultrahorkou jehlou (16.02.2024 17:15)
- Video: Mariah Carey na cenách Billboardu zazpívala "All I Want For Christmas Is You" (29.11.2023 10:19)
- Mariah Carey nám zpříjemní Vánoce novým svátečním singlem a televizní show (05.11.2021 09:13)
- Publicistika: Ultimátní přehled zahraničních vánočních a zimních písní roku 2020 (23.12.2020 12:25)
- Hit "All I Want For Christmas Is You" Mariah Carey po šestadvaceti letech konečně dobyl britský žebříček (15.12.2020 16:16)
- Video: "Oh Santa!" v podání Mariah, Ariany a Jennifer je přehlídkou napěchovaných dekoltů a vysokých tónů (13.12.2020 17:25)
- Mariah Carey chystá vánoční album a televizní show. Do studia přijdou Ariana Grande nebo Snoop Dogg (21.11.2020 15:39)
- Mariah Carey sdílela obrázek s tajemnými iniciálami. Bude to vánoční song s Arianou Grande a Jennifer Hudson, hádají fanoušci (11.10.2020 17:09)
- Nové desky 39/2020 - od Bon Jovi přes The Jaded Hearts Club po Queen s Adamem Lambertem (06.10.2020 12:30)
- Mariah Carey dobyla jako první americkou singlovou jedničku ve čtyřech dekádách (06.01.2020 15:23)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu