Kid Cudiho krásný alternativní hip hop až z Měsíce

28.09.2009 00:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Kid Cudi se stal slavným ještě dříve, než vydal svou první studiovou nahrávku. Naštěstí hype okolo debutu ustál a "Man On The Moon: The End Of Day" je úchvatným výtvorem, který mění žánr. I když, on se Cudi nachází úplně mimo žánr. A dokonce i na jiném vesmírném tělese.
9/10

Kid Cudi - Man On The Moon: The End Of Day

Skladby: In My Dreams (Cudder Anthem), Soundtrack 2 My Life, Simple As..., Solo Dolo (Nightmare), Heart Of A Lion (Kid Cudi Theme Music), My World feat. Billy Cravens, Day N Nite (Nightmare), Sky Might Fall, Enter Galactic (Love Connection Part 1), Alive (Nightmare) feat. Ratatat, Cudi Zone, Make Her Say feat. Kanye West & Common, Pursuit Of Happiness (Nightmare) feat. MGMT & Ratatat, Hyyerr feat. Chip Tha Ripper, Up Up & Away
Vydáno: 14.9.2009
Celkový čas: 58:32
Vydavatel: Universal
Prodat v USA sto tisíc kusů debutové desky za první týden, to se jen tak někomu nepodaří. Scott Mescudi alias Kid Cudi (také KiD CuDi) to dokázal. A oprávněně. Cudi je takové malé zjevení. Svým svěžím a neoposlouchaným zvukem a zvláštním přednesem boduje. Jeho mixtape "A Kid Named Cudi", na kterém se objevil v té době už hodně známý hit "Day N Nite", se dostal i ke Kanye Westovi, který ho následně upsal na jeho label GOOD Music. Po výborných hostovačkách třeba na "808s & Heartbreak", "One Love" nebo "The Blueprint 3" si Kid Cudi na polovinu září přichystal debut s názvem "Man On The Moon: The End Of Day".

A název i grafika na obalu byly zvoleny opravdu trefně. Album je rozděleno do pěti aktů a hudební kompozice by se opravdu do vesmíru hodily. Nebo do snů. Kanyeovo "808s" je na půl cesty mezi běžným hip hopem a tím od Kid Cudiho. Jinak řečeno, Kid Cudi ho svým emocionálním šepotem na skladbách a svými svěžími producenty jednoduše deklasuje. Jak to? Kanye rád sampluje staré nahrávky, často používá smyčcové nástroje, Kid Cudiho hudbotvořičský tým (například Emile, Plain Pat, Free School) ale navíc sahá do úplně jiné zvukové banky. Přímo to vybízí říct, že té z Měsíce.

Jsou tady clapy, drum machine, pípátka, smyčce, ale pak právě ty těžko popsatelné zvukové efekty, které tak vystihuje název alba. Takový refrén "Heart Of A Lion" klidně může být 2009 verzí "Tak pravil Zarathustra". Skladby jsou povětšinou takové temnější, přesto se většinou v chorusech nebo hoocích (množné číslo od hook) rozezní do kolosálně znějící krásy, viz třeba "My World", kde elektrická podklad a klavír zní futuristicky a jakoby nadějně.

Některé tracky jsou hravé od začátku. Takový "Enter Galactic" klidně mohl nazpívat Jamiroquai. "Make Her Say" možná znáte z Měsíce v hip hopu, Kanye West do refrénu použil živou nahrávku "Poker Face" Lady Gaga a s Commonem (hláška "Her Poker Facebook, I'd already read it") si do toho i zarapoval. V "Alive" celou dobu zní zvuk, který připomíná švih stropního ventilátoru, v refrénu je pak skvěle vysamplovaná kytarka. To až alternativně rocková je závěrečná "Up Up & Away". Kid Cudi už stačil při mnoha vystoupeních ukázat, že mu to jde s živou kapelou velmi dobře, takže snad se objeví někdy i u nás.

Provařený "Day N Nite" se na běžné verzi alba nachází bohužel v té původní verzi a ne v Crookers remixu, což je verze, pod kterou tento klubový hit zná celá Evropa. A nutno říct, že Crookers ji o 100% vylepšili. Máte tedy možnost si zkusit sehnat deluxe edici, kde to je právě jedna ze tří bonusových stop, dalším přídavkem je dokumentární DVD. Na Last.fm vévodí žebříčkům skladba "Soundtrack 2 My Life" a není se čemu divit, tahle pecka funguje na první poslech. Cudiho ležérní vyslovování "I've got some issues that nobody can see and all of these emotions are pourin' outta me" je božím momentem. Na závěr se musím zmínit o "Pursuit Of Happiness", který se stal třetím singlem. Na něj si Cudi pozval dvě newyorská dua MGMT a Ratatat a tahle synťákově-elektronická-alternativně-rocková jízda je skvělá...

Jen samá óda na "Man On The Moon: The End Of Day"! Kid Cudi má vskutku obrovský talent a jeho přínos pro hip hop a přidružené žánry je znatelný. Takový hudební progres my máme rádi. Kid Cudi vyletěl až na Měsíc, zatímco letadélko Káně zůstalo pod mraky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY