Když Madonna oslavuje a shrnuje

23.09.2009 12:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Madonna rekapituluje svou dosavadní kariéru. To už jsme tu několikrát měli, kolekce největších hitů "Celebration" je ale určitě tou nejpovedenější. Na dvou discích se nachází šestatřicet skladeb, ta nejstarší je z roku 1982, dvě úplné novinky nahrála speciálně pro výběrovku letos.
8/10

Madonna - Celebration

Skladby: CD1: Hung Up, Music, Vogue, 4 Minutes feat. Justin Timberlake & Timbaland, Holiday, Everybody, Like A Virgin, Into The Groove, Like A Prayer, Ray Of Light, Sorry, Express Yourself, Open Your Heart, Borderline, Secret, Erotica, Justify My Love, Revolver feat. Lil Wayne
CD2: Dress You Up, Material Girl, La Isla Bonita, Papa Don't Preach, Lucky Star, Burning Up, Crazy For You, Who's That Girl, Frozen, Miles Away, Take A Bow, Live To Tell, Beautiful Stranger, Hollywood, Die Another Day, Don't Tell Me, Cherish, Celebration
Vydáno: 21.9.2009
Celkový čas: 79:33 + 77:52
Vydavatel: Warner Music
Papá Warnerům! Důvody k vydání kolekce největších hitů interpreta většinou bývají dva: došly peníze nebo skončil nahrávací kontakt. U Madonny to je ta druhá možnost, po sedmadvaceti letech se loučí s Warnery a poslední nahrávkou pro ně je právě "Celebration", velká kompilace jejích hitů. Tracklist vybírala zpěvačka přímo s fanoušky, takže by snad nemělo nic chybět.

"Celebration" vychází v několika podobách; jako audio výběr na jednom či dvou CD (tato recenze) nebo jako kolekce videí na dvou DVD. Ideální by byl výběr na tři CD, protože ani na dva disky se nevlezly všechny Madonniny singly. Přesto je "Celebration" jako shrnující kompilace výborná. Obě placky jsou naplněné až po okraj popovou hudbou tří dekád. Snad neexistuje interpret, u něhož by šel lépe pozorovat vývoj hudby.

Hity jako "Like A Virgin", "Material Girl" nebo "Papa Don't Preach" jsou stěžejními hudebními díly historie, i když dnes už působí možná naivně (i v porovnání s jinými hudebními artefakty 80. let), takže je možné, že půlku výběrovky budete přeskakovat. Hlavní ale je, že tyto pecky na albu jsou. Nechybí snad nic zásadního. A pokud něco ano, je možné, že to najdete na videokompilaci, která má trochu jiný seznam skladeb. Důvod je jednoduchý - někdy byl videoklip důležitější než singl. Třeba takový "Deeper And Deeper". Výbornou zprávou je, že všechny písničky prošly novým masteringem, takže znějí o nějaký kus lépe než před lety.

Pokud jste (jako já) více příznivci kariéry Madonny od druhé poloviny 90. let, ochuzeni nebudete. Musíte však počítat s tím, že se na "Celebration" z vašich oblíbených desek dostaly maximálně dvě až tři písničky. Chybí třeba "The Power Of Good-Bye", "Nothing Really Matters", "American Pie", "Jump" nebo "Give It 2 Me", stejně jako cokoliv ze soundtracku k "Evitě". Tři disky by to jistily, ale konec stěžování si, když tu máme takové krásné skladby, jako jsou "Frozen" nebo "Don't Tell Me". Potěší, že právě tyto dvě písně najdete na albu v původních nezkrácených verzí. To Timbaland mít radost nebude, protože jeho intro i outro u "4 Minutes" bylo vystřiženo a skladba je tak rázem poloviční.

Oba disky pak mají jako osmnáctou stopu novou písničku. První "Revolver" je, Madge, promiň mi to, docela odpad. Skladba zní, jako by vypadla z "Blackoutu" nebo "Circusu" Britney Spears, ale Madonně nesedí. Ani Lil Wayne na hostovačce to nezachrání. Zato "Celebration" od Paula Oakenfolda se povedla. Taneční skladba do housu plynule navazuje na Madonnino sledování nebo určováním trendů, jak jsme to slyšeli na "Confessions On A Dancefloor" a "Hard Candy".

Šestatřicet skladeb z let 1982-2009 představuje reprezentativní kolekcí, i když každému nějaká oblíbená skladba chybět bude. Madonnin hudební materiál se za ty roky velmi změnil, takže to je stylově docela nekonzistentní sbírka, každá píseň na ní však byla ve své době hitem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY