Nemoc? Ano, prosím. Je zdravá.

09.02.2001 05:00 - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Debutové album Disturbed "The Sickness" by mělo uspokojit příznivce tvrdší kytarovoelektronické muziky.
8/10

Disturbed - The Sickness

Skladby: Voices, The Game, Stupify, Down With The Sickness, Violence Fetish, Fear, Numb, Want, Conflict, Shout 2000, Droppin' Plates, Meaning Of Life
Celkový čas: 47:44

Rovnou do toho... První skladba začíná skoro jako nějaký artrock, ale brzo se ukáže, že půjde o tvrdou kytarovou muziku s lehčím využitím kláves (myšleno tvrdších elektronických zvuků), tedy mix metalu, grunge a industriálu. Víceméně rapované sloky, refrén ovšem zpěvný, celkově téměř hardcore. V druhé skladbě "The Game" ukáže kapela své zbraně skoro všechny - začne jednoduchým rytmem s klávesami (skoro taneční), hlas připomínající zpěváka Fishe z Marillion, ovšem v refrénu se značně kytarově přitvrdí, k čemuž se hodí naštvanější zpěv. A už je tady singl "Stupify" (nedávno jste ho mohli vidět dokonce v televizním Esu!), který jinak opakuje výše řečené. Ve slokách zaujme přechod melodického zpěvu do drsného, až řevu (kterého je na celé desce víc). Kapela také ví, že není nutné tlačit stále na pilu, takže si užijeme klidnějších pasáží, ve kterých převáží klávesy, které jinak tolik nejsou slyšet. Obě skladby si můžete jako mp3 stáhnout na jejich Flash využívajících, graficky bohatých stránkách.

I v dalších skladbách budou mít vaše nohy a hlava tendenci k pohybu, u takové muziky nejde zůstat v klidu. Ve čtvrté i páté ukáže bubeník, že umí bubnovat víc než na čtvrtou dobu nebo pořád stejně, a basista svému kolegovi také rozumí, takže spodek tepe jedna radost, obě skladby mají výrazné refrény, které si hlava brzo vezme za své, "Violence Fetish" by byl výborný singl. V dalších třech skladbách se nějakého odlehčení nedočkáme, i těch kláves trochu ubyde, ale to by snad ani nevadilo, mj. také proto, že kapela nemá potřebu se předvádět na více než čtyřech minutách. Devátá "Conflict" se díky opakování slůvka "enemy" zasekne rychle, výborná vypalovačka, v závěru zpomalená, opět klávesy a pak klávesovokytarový odsekávaný konec.

A pak přijde šok. Skoro. Coververze sice dneska dělá kdekdo, ale že si tato kapela vybere zrovna "Shout" z roku 1985 od Tears For Fears, to by asi čekal málokdo. Což o to, originál je skvělý, Disturbed ho logicky hlavně přitvrdili (a do názvu přidali letopočet), takže výsledek by neměl urazit. Poslední dvě skladby se od zbytku alba neodlišují, tohle je prostě inteligentní nátěr. Není divu, že muzice odpovídají texty (nebo naopak?!), jsou plné naštvanosti nad různými nepravostmi lidí a světa.

Ačkoliv nejde o žádný unikát z hlediska stylu muziky (v bookletu vtipně děkují mnohým kapelám z tvrdého ranku za to, že je mohli vykrást), provedení je výborné a v rámci možností osobité. Album doporučuji nejen po ránu na cestu do práce/školy, když se prostě chcete pořádně nakopnout. Musím říci, že jsem zvědav, jak se jim podaří přenést desku na pódium, bude asi to nářez.

Album: Disturbed - The Sickness
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 47:44
Skladby: Voices, The Game, Stupify, Down With The Sickness, Violence Fetish, Fear, Numb, Want, Conflict, Shout 2000, Droppin' Plates, Meaning Of Life


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY