shop.musicserver.cz
Kabát, Vypich, Praha, 12.9.2009

Po čertech vydařenej koncert

Vydáno: 13.09.2009 13:28 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: Jiří Kosnar/musicserver.cz

Natřískaná pláň na Vypichu, dopravní kolaps, několik ztracených dětí, přes šedesát tisíc fanoušků, hudební výkon pět set tisíc wattů, nabušený světelný park, dvacet let jedné kapely, ale především pětatřicet hitovek vysázených ve vražedném tempu - to všechno byl po čertech velkej koncert Kabátů.

Live: Kabát

místo: Vypich, Praha
datum: 12. září 2009
Setlist: Porcelánový prasata, Piju já piju rád, V pekle sudy válej, Corrida, Bára, Frau Vogelrauch, Malá dáma, Dole v dole, Óda na konopí, Bruce Willis, Úsměv pana Loyda, Go satane go, Stará Lou, Ďábel a syn, Šaman, Raci v práci, Joy, Všechno bude jako dřív, Kalamity Jane, Opilci v dějinách, Tak teda pojď, Kůže líná od Kolína, Colorado, Máš to za sebou, Na sever, Děvky ty to znaj, Buldozerem, Starej bar, Má ji motorovou, Láďa, Kdo ví jestli, Pohoda - přídavky: Burlaci, Žízeň, Moderní děvče
Fotogalerie

Kabát, Vypich, Praha, 12.9.2009
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Kdo by to byl před dvaceti lety, když Kabát začínal, čekal. Říct mi tehdy někdo, že kapela, která řeže do kytar a vyřvává na celý kolo "Má ji motorovou", překoná za dvacet let v návštěvnosti Madonnu, Paula McCartneyho nebo třeba Bon Jovi, volal bych ihned docenta Chocholouška. A vidíte, neskutečné se stalo skutkem, Kabát si vlastním stylem dokráčel až na Vypich, kde ho na oslavě narozenin přivítalo přes šedesát tisíc fanoušků.

Nutno říct, že celá akce nezačala úplně nejlépe. Kdo zvolil pozdější hodinu příjezdu a trasu přes Nové Butovice, musel být hodně překvapen, jak moc podcenil nával fanoušků dopravní podnik. Na lince 179 šlo nejen o zdraví, ale chvílemi i o život a podle informací nebyla situace o mnoho lepší ani v případě tramvají. Nakonec se ale snad všichni dostali na místo a ještě několik minut před osmou hodinou večerní mohli sledovat, jak se na obrazovkách na obřím pódiu začíná roztáčet hodinový strojek, který ten večer diváky provázel po historii kapely.

Kabát, Vypich, Praha, 12.9.2009
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
"Dole v dole" a "Corrida" - především tahle dvě alba znamenala pro Kabát velký posun vpřed. Znamenala, že kvintet vyšel z hal na venkovní prostranství, že je začali brát kritici (i když sami členové formace si to nemyslí), a především oslovili daleko širší posluchačskou obec. Zkrátka, přestali být hospodskou kapelou, ale stala se z nich jednoduše rocková skupina. Podle setlistu si to uvědomují i sami muzikanti. Sice minimálně jednou skladbou připomněli každé své album, ale v případě "Má ji motorovou" odehráli už jen půlku písničky, zatímco věci ze zmíněných CD vyplnily podstatnou část koncertu. A nutno říct, že vedle těch největších hitů, jako jsou "Colorado", "Láďa" či "Pohoda" a dalších, publikum reagovalo nejlépe právě na ně.

Největší koncerty česko-slovenských interpretů

Že Michael Jackson nebo Pink Floyd přitáhnou přes sto tisíc lidí, nikoho nepřekvapí, ale pokud se něco podobného povede někomu z "domácí" provenience, stane se z toho zásadní hudební událost.

  • Elán - Letenská pláň, Praha, 20. září 2003 - 75 tisíc lidí
    Slovenská legenda Elán před šesti lety nedlouho po koncertu Rolling Stones v podstatě zopakovala návštěvu rockových bardů, kteří přitáhli jen o pár tisíc lidí více.
  • Bratři Nedvědi - Strahovský stadion, Praha, 21. června 1996 - 70 tisíc lidí
    Nikdo tehdy nevěřil, že se to v té době neuvěřitelně populárním Nedvědům může povést. I když se odborníci o přesné návštěvě přou, přesto tehdy folk a trampská hudba přilákaly na Strahov neuvěřitelnou návštěvu.
  • Kabát - Vypich, Praha, 12. září 2009 - 62 tisíc lidí
    Za posledních několik let a především díky posledním dvěma albům popularita Kabátů rostla a rostla. Poslední dvě turné přitáhly velký počet fanoušků a koncert na Vypichu byl vyvrcholením celé této éry, k němuž kapela směřovala dvacet let.

Koncert na Vypichu byl jediným letošním vystoupením kapely u nás a není proto divu, že jak skupina, tak i fanoušci přišli řádně nabuzení. Znamenalo to i skutečnost, že i v zadních řadách nezvykle velkého sektoru stání u pódia nebylo prostě k hnutí. Ale za to ta atmosféra! Heslo Kdo neskáče, není Čech se na ty dvě hodiny rockových orgií změnilo na Kdo nezpívá, není Kabát. Však většina fanoušků odcházela z koncertu chraptíce a skoro nemluvíce. A není divu, Josef Vojtek a spol. nedávali příchozím moc prostoru k oddychy. Když už dali něco "klidnějšího", jako třeba "Raky v práci" nebo "Krtka Joye", stejně chytlavý text a rozverné melodie způsobily, že s nimi zpíval prakticky celý areál.

Kabát, Vypich, Praha, 12.9.2009
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Rockový koncert takovéhoto rozsahu nepořádají české kapely každý měsíc, ba ani každý rok. V této perspektivě se vše vydařilo i po technické stránce. Zvuk byl, alespoň v místech, kde jsem stál já, opravdu vynikající a především výborně vyladěný. Intenzita všech nástrojů byla skvěle vyvážená. U vizuální stránky je třeba si uvědomit, že Kabáti nejsou Rolling Stones na turné - zkrátka žádná monstrózní show. Přesto excelentní design světel, několik ohnivých šlehanců, dva ohňostroje, obří blyštivá koule v "Kdo ví jestli", povedená projekce za kapelou a recesistický čínský protest song v podání skupiny Chuan Che bohatě stačily. Jediné, co by se dalo vytknout, byly relativně malé obrazovky po stranách pódia.

Kabát, Vypich, Praha, 12.9.2009
© Jiří Kosnar/musicserver.cz
Dvacet let živého hraní by nejspíš stačilo k tomu, aby se kapela zkrátka před koncertem sešla a řekla budeme hrát to a to. Kabát přesto zalezl do zkušebny a zkoušel a zkoušel. Vyplatilo se. Ačkoli nejsem pravidelným návštěvníkem jejich vystoupení, dovolím si napsat, že kapela snad ještě lépe nezněla a pochyby z dva roky starého koncertu v Edenu jsou po sobotní noci zapomenuty.

Kabát na Vypichu došel opravdu vysoko. Přes šedesát tisíc na výsost spokojených fanoušků hovoří za vše. No jo, ale kam dál? Unplugged koncert, vánoční deska, album duetů s nevšedními hosty, pokusy s angličtinou a tedy prosadit se za hranicemi prostoru Aš - Čierna nad Tisou nebo koncepční CD? Nic z toho asi u Kabátů nehrozí - i když... před dvaceti lety taky nehrozil koncert pro šedesát tisíc lidí, takže kdo ví? Uvidí se, čím nás Kabáti překvapí v následujících letech. Oni určitě něco vymyslí. Nebo si prostě půjdou dál svojí cestou dalších x let. Nicméně jestliže chci napsat o tom, že tento koncert byl vrcholem této skupiny, musím k tomu připojit přízvisko prozatímní.

ANKETA
Který singl Kabátu máte nejraději?










Podívat se na výsledky


NÁZORY
  • Důkaz... (Adam, 13.09.2009 18:26) Reagovat

    ...že ČR, potažmo SR je opravdu kolébkou hudebního nevkusu. Pokaváď se teda o hudbě dá vůbec mluvit. :)

    • Re: Důkaz... (Rodrigo, 14.09.2009 01:09) Reagovat

      Vždyť se tam lidi šli pobavit, nedělal bych z toho nějaké dalekosáhlé závěry... Kdybych to neměl daleko, šel bych taky, doma přitom hlavně poslouchám alternativu nebo jazz...

  • Nářez! (Johnny, 13.09.2009 18:35) Reagovat

    Koncert byl opravdu vydařený! Pěkně se zapsali do historie. Jen tak dál!

    • Re: Nářez! (jenny, 13.09.2009 19:13) Reagovat

      Já myslel že tohle je MUSICserver ale asi sem se spletl. Aneb co tady dělá článek o té vypichené estrádě?

      • Re: Nářez! (Johnny, 13.09.2009 21:08) Reagovat

        No jo no ne každýmu se líbí eva a vašek. Tak to se neshodnem. Tohle je jedna z mála kapel co se dá v česku poslouchat.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na slovenském Topfestu 2024 vystoupí Scorpions i Kabát (01.12.2023 18:18)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí svoji letošní pouť na Bezdězu s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (29.08.2023 16:22)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu představí na dvou pódiích na Kunětické hoře s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (18.07.2023 14:56)
- Naživo: Mötley Crüe a Def Leppard přivezli do Letňan lesk a špínu osmdesátek (03.06.2023 13:04)
- Fotogalerie: Rocková exploze v Letňanech zachycená objektivem fotoaparátu (03.06.2023 09:33)
- V pátek Letňany obsadí Def Leppard, Mötley Crüe a Kabát (29.05.2023 11:18)
- Festival Hrady CZ oznamuje kompletní program ve velkém stylu, na dvou pódiích zahrají Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name či Tomáš Klus (24.05.2023 14:46)
- Symfonická Lucie startuje v top desítce českého albového žebříčku, vede Viktor Sheen (05.01.2023 16:08)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu