shop.musicserver.cz
Nové iPody a show, jak má být

Nové iPody a show, jak má být

Vydáno: 14.09.2009 08:37 v sekci Publicistika - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Dostalo se nám exkluzivního privilegia být při představení nových iPodů. Zúčastnili jsme se akce v Londýně, kde jsme živě sledovali Stevea Jobse a jeho kolegy při prezentaci v San Franciscu a následně jsme si mohli nová zařízení vyzkoušet. A iPody se povedly.

Apple
© facebook interpreta
V roce 2001 Apple představil světu svůj MP3 přehrávač, kterému dal název iPod. A změnil tím celý průmysl. Za osm let se jich prodalo 220 milionů. V září 2005 přišel Apple s iPod nano, který dostával v následujících lete vždy ve stejný měsíc novou generaci. A 9. září 2009 proběhlo představení páté generace - na starost si to vzal jako obvykle ředitel společnosti Steve Jobs. Apple pozval musicserver jako jedno z mála českých médií do Londýna, kde se konala prezentace s podtitulem "It's only rock and roll, but we like it.", jež byla určená pro evropský, africký, indický a středovýchodní trh. Novináři se sešli v pěkném prostředí podniku The Brewery nedaleko katedrály svatého Pavla.

Apple Special Event September 09 The Brewery London
© Petr Doupal / musicserver.cz
Průběh nebyl nijak překvapivý. Před šestou hodinou do konferenčního sálu vstoupil Pascal Cagni, generální manažer pro tyto trhy, a podělil se s námi o úspěchy, kterých tam Apple s iPody dosáhl. Čísla nejsou špatná. Někde iPody představují až tři čtvrtiny prodejů přenosných audio přehrávačů. Po Pascalově projevu jsme se připojili do San Francisca, kde si američtí kolegové přivstali, aby si poslechli ipodí novinky přímo od Stevea Jobse. Když se Jobs v deset hodin tamějšího času ve střízlivém oblečení objevil na pódiu, sklidil minutový aplaus. Jeho první slova byly slova vděku muži, který Steveovi zachránil život transplantací jeho jater. Nebýt tohoto posmrtného dárce, Steve by možná nic neprezentoval. Také poděkoval svému zástupci v době léčení Timu Cookovi a celému vedení Apple.

Apple Steve Jobs
© apple.com
Prezentace trvala asi hodinu a i když možná neměla nějaký mega wow moment, novinek bylo představeno mnoho. Začněme novou verzí iTunes. Devátá evoluce se může pochlubit například rozšířením funkce Genius. To funguje jako DJ, který pouští písničky, jež se hodí k sobě. Nechte si naskenovat hudební knihovnu (iTunes tak už zanalyzovalo 54 miliard písniček) a Genius pro vás vytvoří dvanáct playlistů podle žánrů. Nebo kliknete na jakoukoliv písničku v knihovně a Genius vám hned udělá playlist obsahující podobné skladby. A nově umí Genius doporučovat dle vašich preferencí nejen hudbu, ale i aplikace. Ty stahujete pomocí iTunes Store. Celé iTunes Store bylo předesignováno, navigace je jednodušší i díky novému menu. Nám (myšleno Česku) tam ale chybí všechny záložky kromě App Store - to jediné je v naší zemi podporované, filmy a hudbu si nekoupíte.

Apple iTunes Genius Mixes
© Petr Doupal / musicserver.cz
Kdybychom byli v zemi s kompletní podporou iTunes Store, mohli bychom si nově koupit za 1,29 dolaru jednu z tisíců vyzváněcích melodií (předtím šlo pouze vytvořit si vlastní z již koupených songů). Dále tu je funkce iTunes LP. Název mohl znamenat mnoho, nakonec se jedná o takové přídavky k hudebním albům - například k desce The Doors při využití iTunes LP dostanete texty, fotografie, videa z tvorby atd. A to obdobné je dostupné i pro filmy pod názvem Extras, tedy něco jako bonusy na DVD. Šikovnou věcí je i funkce Home Sharing - ve vaší domácnosti můžete autorizovat až pět počítačů k sdílení svých knihoven. Zcela jednoduše si tak pustíte věci, co má váš sourozenec na počítači a naopak, nebo je dokonce můžete zkopírovat do vaší knihovny, a to lze nastavit i na automatický režim. Vylepšeno bylo také synchronizace s iPody a iPhony: můžete detailně vybrat, co se na zařízení dostane, a co ne. Také můžete na jednotlivých stránkách menu iPodů touch a iPhonů měnit pořadí aplikací už přímo v iTunes.

Apple iPod touch
© apple.com
A iPod touch dostal v prezentaci velké místo. Není divu, iPod touch je skvělý iPod díky Multi-Touch ovládání, velkému displeji a všem featurkám, co známe z ostatních iPodů. Díky wi-fi, internetovému prohlížeči, poštovnímu klientovi a hlavně díky nepřebernému množství aplikací, které lze přes iTunes nainstalovat, je to vlastně i kapesní počítač. K dispozici je cokoli od kalkulačky, přes Facebook interface až po hry. A hrám bylo věnováno hodně času. Applovská plaftorma byla srovnána s PlayStation Portable a Nintendo DS. Hry do iPodů stojí mnohem méně než na jiné systémy, obsahují výborné dotykové ovládání a k 9. září jich je na výběr přes 21 tisíc. iPod touch také dostal novou cenovku: za 8 GB model zaplatíte 199 dolarů (189 euro). Verze 32 GB (299 $, 279 €) a 65 GB (399 $, 369 €) pak dostaly vnitřnosti z iPhonu 3GS a jsou tak výrazně rychlejší. Tyto dvě verze se také pyšní sluchátky s dálkovým a hlasovým ovládáním, stačí říct třeba "Zahraj všechny písničky od Green Day" nebo "Řekni mi, co teď hraje za píseň" nebo "Pauza".

Apple iPod shuffle Special Edition
© apple.com
iPod classic dostal jedinou změnu: ruší se 120GB model (který předtím nahradil 80 GB model a tlustší 160 GB model) a za stejnou cenu 249 $ / 229 € přichází 160 GB verze. Následně jsme se dočkali nového iPodu shuffle. Třetí generace vážící jen 10 gramů se vzdala ovládání přímo na přístroji a nyní skladby měníte na dálkovém ovládání u sluchátek. Shuffle na vás také mluví díky funkci VoiceOver: umí vám říct jméno právě hrané skladby a vyslovuje vám jména playlistů, abyste si z nich vybrali, což je novinka, dosud na shuffle šel dát jen jediný playlist. Dostupný je v pěti barvách za 59 $ / 55 € za 2GB a 79 $ / 75 € za 4GB verzi, plus 99 $ / 95 € za speciální edici z ušlechtilé oceli.

Apple iPod nanos
© facebook interpreta
No a pak Jobs světu ukázal nový iPod nano. Pátá generace nejprodávanějšího hudebního přehrávače se opravdu povedla. Design zůstává podobný čtvrté řadě, tedy orientace na výšku s eliptickým tvarem. Barviček je už devět a povrch je nyní z leštěného hliníku. Zvětšil se displej z 2 na 2,2 palce. Největší novinkou je videokamera. Nano teď může natáčet ozvučené sekvence v rozlišení 640x480. A při filmování si můžete zapnout různé efekty od běžných barevných tónů až třeba po rentgen nebo kaleidoskop. Fotit bohužel nemůžete, pro kvalitní foťák s autofokusem prý nezbylo místo (což je logické, ale udělat z videokamery alespoň nějaký foťák je pouze softwarová záležitost). Nano stejně jako shuffle umí VoiceOver, který touch vylepšil o zmíněné přímé ovládání. Touch ale nedostal do vínku žádnou kameru. Classic, touch a nano ale shodně umí používat Genius mix. Nano pak svou šikovnost rozšířilo ještě o FM rádio s unikátní možností si až na 15 minut zapauzovat vysílání a doposlechnout si ho se zpožděním. A ceny začínají na stejné částce jako čtvrtá generace: 149 $ / 139 € za 8 GB a 179 $ / 169 € za 16 GB.

Závěr akce patřil Norah Jones, která naživo zahrála dvě písně. Povedená reklama na nové album. Steve Jobs ji po vystoupení popusinkoval a obecenstvu vzkázal, že bude brzy zpátky. Živý přenos z Kalifornie skončil a my jsme si v Londýně mohli nové iPody osahat. A nejen to, i dovézt domů na vyzkoušení. V následujících týdnech se tak můžete těšit na dojmy ze všech modelů. A nano jsme v Londýně vyfasovali růžovoučké...

Videoprezentace nových iPodů

NÁZORY
  • Diiky (elesdee, 15.09.2009 23:40) Reagovat

    Vdaka za tento clanok,mal som na plane kupit Nano 4-tej generacie a ani som netusil ze uz je tu 5-ka...vyzera to skvele a za istu cenu,idem do toho:-)

  • itunes screenshot (MAC, 18.09.2009 17:29) Reagovat

    2 screenshots: Bleee, fujjj, iTunes na Windofz. To u vás na musicserveru nemá nikdo macka?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues (19.03.2024 09:00)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Norah Jones spí a sní, a přesto v klipu "Running" běží (20.01.2024 11:44)
- Norah Jones rozjela vlastní podcast (03.10.2022 11:45)
- Nové desky 17/2022 - od Rammstein přes Bloc Party po Martina Garrixe (04.05.2022 08:30)
- Video: Norah Jones si v pohodovém klipu "I Dream Of Christmas" užívá vánočního večírku (21.12.2021 17:32)
- Nové desky 41/2021 - od Coldplay přes Santanu po Kelly Clarkson (20.10.2021 08:00)
- Nové desky 15/2021 - od The Offspring přes Erica Churche po Scooter (20.04.2021 16:10)
- Nové desky 47/2020 - od Miley Cyrus přes Tata Bojs po Garyho Barlowa (01.12.2020 08:10)
- Recenze: Norah Jones na "Pick Me Up Off The Floor" zakopává o stereotyp (26.06.2020 08:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu