shop.musicserver.cz
Dark Gamballe - Muzika už pro lidi ztratila cenu

Dark Gamballe - Muzika už pro lidi ztratila cenu

Vydáno: 01.10.2009 05:00 v sekci Rozhovory - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

"Kam se schováme?" ptá se Tom, klávesák Dark Gamballe. Máme domluvený rozhovor, jenže z šedivé oblohy se valí proudy vody. Když po půl hodině slézáme z jakéhosi posedu, jsem spokojený: kromě skvělé muziky dokáží "gambálci" vyprodukovat také zajímavé myšlenky.

Dark Gamballe
© darkgamballe.cz
Jedním z nejdiskutovanějších témat je teď ekonomická krize. Pocítili jste ji i vy osobně?

Koncertě asi ne. To spíš v osobních věcech, tam jsou nějaký problémy. Ale pokud jde o hraní samotný, tak funguje to, že při krizích se lidi chtějí aspoň bavit, když už mají problémy jinde. Zábavnímu průmysl to spíše prospěje.

Další velké téma posledních měsíců - smrt Michaela Jacksona...

Já jsem ho zažil ještě jako teenager v době, kdy přišel jeho boom. Tehdy jsem byl metalista, ale i tak jsem si říkal, že ta muzika o něčem je. Rozhodně je výborně řemeslně udělaná. Jackson měl spoustu výbornejch nápadů, muzikantů kolem sebe, celá ta mašinérie fungovala perfektně. Myslím, že to byla jedna z prvních novodobých digitálních hvězd. Navíc chytil nástup MTV, "Thriller" byl tenkrát obrovský šlágr. Další desky už mě moc neoslovovaly, ale Jackson byl rozhodně velká osobnost.

Přesuňme se k Dark Gamballe. Vy od roku 1992 vydáváte každý sudý rok novou desku. Je to záměr nebo jen úctyhodná produktivita?

My jsme si říkali, že je potřeba fanouškům v těchto intervalech vždycky něco dát. Větší mezery jsme se báli, aby nedocházelo ke stagnaci.

Takže účel?

Tak napůl. Ono to zase na ty dva roky vychází, tyhle tvůrčí exploze. (smích) Ty dva roky v životě kapely jsou jakousi érou, která s sebou něco přinesla - zvukově nebo lidsky. Takže každá deska byla takovým podtržením toho, co se za tu dobu stalo.

Posledních pět desek jste nahráli u vydavatelství Redblack, což je docela známý a úspěšný zástupce malých labelů. Jak probíhá vaše spolupráce?

Ono je to spíš tiché partnerství. V poslední době je to tak, že celou produkci včetně obalu si kapela udělá sama, sama si ho zaplatí a ten vydavatel je zastřešující instituce, která dá vědět médiím, serverům a tak. Doby, kdy to vydavatelství žilo s kapelou, už je dávno pryč. Celý nahrávací průmysl se mění, teď to sice bolí, ale časem se to musí změnit. Na co, se uvidí.

Dark Gamballe
© darkgamballe.cz
Redblack takhle zastřešuje spoustu zajímavých kapel, namátkou třeba FDK nebo Illegal Illusion. Nenapadlo vás oslovit tři čtyři skupiny a společně něco podniknout po republice?

My jsme to párkrát zkoušeli. Nabízeli jsme nejrůznějším kapelám nejen z Reblacku takové vzájemné kšefty: "My domluvíme dvě akce na Moravě, vy zase domluvte dvě akce v Čechách." Jenže nám pokaždé připadalo, že taháme za tu kratší část provazu, že my jsme vždycky splnili, co jsme měli, ale druhá strana tomu nevěnovala totéž.

To je ale škoda, že to nefunguje. Na Moravě sice máte hromadu fanoušků, ale když přijedete do Plzně, do Prahy nebo Českých Budějovic, tak po vás - bez urážky - asi neštěkne pes.

To je pravda. Ono je to tím, že pořád nefunguje rozsáhlejší síť rockových rádií, které by kapelu propagovala i mimo její domovinu. Stanice, které nás hrají na Moravě a díky kterým se o nás zdejší lidi dozvědí, zase nehrají třeba v Ústí nad Labem. A sociální servery jako bandzone.cz zatím pořád nemají tu sílu. A nevím, jestli ji někdy budou mít.

Když to nejde takhle, co zkusit oslovit některý z major labelů?

To už tady bylo. Jenže u velké firmy uslyšíš: "Vy sice brnkáte pěkně, ale my se o vás nebudeme starat od píky. Vy si nejdřív zařiďte, že budete známí a my to pak natočíme a vydáme, protože my nepůjdeme do ničeho, co se okamžitě nevrátí." Doby, kdy jezdili skauti a hledali skupiny pro labely, jsou pryč. Velký firmy nejdou do rizika. Je to prostě byznys.

Dark Gamballe

Dark Gamballe
Začátkem devadesátých let vzniklo ve Vyškově uskupení s temným názvem Dark. Během následujících let si začalo pohrávat s přívlastkem Gamballe, aby ho v roce 2000 definitivně implantovalo do svého názvu. V současné době vystupují Dark Gamballe v sestavě: 10 (DeSed), Gothyš, Tom, Spajsi a Deady a narazíte na ně převážně na Moravě. Death metal, kterým kdysi Dark začínali, se transformoval do melodického crossoveru s významným podílem elektroniky. V minulosti vytvořili vlastní jazyk, tzv. gambalštinu, v současnosti upoutávají třeba děsivými kontaktními čočkami, které někteří členové používají při živé produkci.

Nedávno mi říkal jeden zpěvák, že pokud jde o samotného hudebníka a prachy, tak je muzika nejhorší byznys. Takže na tom něco bude.

Určitě. A může za to hlavně sdílení dat. Muzika samotná už dneska pro lidi žádnou cenu nemá. Cenu už má jenom koncert a triko, které si na tom koncertě koupíš. Triko si doma nezkopíruješ. Stejně tak ten koncert, ten si prostě musíš prožít. Tohle jsou způsoby, jak se menší kapela může uživit.

Pro zajímavost - kolik se prodalo kopií poslední desky "Perpetuum Gamballe"?

Přiznám se, že nemám tušení. Byl bych rád, kdyby jich bylo venku pět set. Je to fakt mizérie. Dneska si to koupí jenom fanoušek, který chce mít desku fyzicky i s obalem. Třeba "Superstar" se ale prodává dodnes a té už bude pryč přes dva tisíce, a to je zajímavý. Za to rané desky, to když se ještě nekopírovalo, třeba "Sex’n’Death" z roku 1992, to šlo do deseti tisíců. Z toho ale kapela moc neměla. Zdravím Monitor. (smích).

Na vašem Bandzone.cz profilu jsem slyšel tři nové songy, které by se měly objevit na příští desce, a přišlo mi, že slyším víc klidu a elektroniky. Je to nová poloha?

Rozhodně to není takhle nalajnovaný. Kapela teď prošla docela složitým obdobím. Odešel jeden z kytaristů, který byl zároveň minimálně z třetiny tvůrce, druhý kytarista se nedávno vrátil po půl roce z Afghánistánu a my jsme nabrali nového kluka, s kterým jsme tyhle věci dali dohromady. Takže je to něco jiného, ale písničky jsou pořád Dark Gamballe, žádnej experiment. Nijak to dopředu neplánujeme, ale určitě budou na desce i nášupy, rozhodně nebudeme dělat šansony.

Dark Gamballe
© darkgamballe.cz
Když jsme u těch instrumentálních věcí, nemáte basáka. Basa teda jede při koncertech z podkladu?

Něco valí z podkladu, ale většinu basových partů hraju já přes klávesy a zvuk jde ven z baskytarového aparátu, kterej stojí při koncertech za mnou. Takhle to děláme už od doby alba "Superstar" a stejně tak nahráváme desky. Výjimečně něco dohrávám přímo na baskytaru.

Nedávno jsem slyšel kompilaci "Hudba 100% mužů aneb sejdeme se v lepších časech" poskládanou z coververzí písní Ježka, Voskovce a Wericha. Vy jste přispěli bluesovou písní "Tmavomodrý svět". Vybrali jste si tuhle skladbu sami?

Když jsme přemýšleli, co si vybereme za písničku, tak jsem si vzpomněl, že jsem jako malej hrál tuhle písničku na piáno. Říkal jsem si, že něco bluesového bude schůdnější a když jsem si vzal text "Tmavomodrého světa", věděl jsem, že je to skladba pro Dark Gamballe. Udělat totiž ze skladby "Hej rup" nebo z "Babičky Mary" hardcore, je docela problém.

Máte i osobnější vztah k tomuhle triu?

Já osobně je beru jako kulturní fenomén první půlky dvacátého století u nás. Svébytné spojení poloslepého geniálního muzikanta se dvěma skvělými kabaretními herci, to se málokdy sejde.

Takže když vás Zeller oslovil, trefil se přímo do černého.

Docela jo. Ale ona to není žádná sranda, takovejhle cover. Je tam strašně moc těžkejch akordů a obratů, které jsou původně psané pro větší orchestr, pak taky nezvyklé ladění a tohle všechno je pro bigbeat blbě. Snažili jsme se tam toho co nejvíc zachovat, protože to v té skladbě dělá barvu a má to svoji funkci. Všechny tyhle složitosti osekat a ořezat a udělat z toho punk by byla škoda.

Když jsme u těch coververzí, co k tomu kapely motivuje? Úcta k interpretovi nebo spíš vidina snadně získané slávy?

To nechám na lidech, ať to zvážej. Ten hit je zkrátka mocnej. Na druhou stranu, na první desce Elvise Presleyho jsou snad jen dvě autorský písničky...

Dark Gamballe
© darkgamballe.cz
Dark Gamballe (MySpace.com) míchají metal s elektronikou. Tobě bude jako klávesákovi asi blíž ta elektronika, že?

Těžko říct. Do kapely jsem byl přibrán jako klávesák, abych dělal všelijaký ruchy a pouštěl samply. Já jsem sice elektroniku poslouchal, ale nikdy jsem jí nehrál. Ze začátku pro mě byly všechny ty mašinky úplně novej svět.

Docela mě dostal váš klip k singlu "Výprask". Šlo čistě o nadsázku nebo jste chtěli upozornit na něco konkrétního, že i to se děje, že i ta ženská...

(skočí do řeči) ... může bejt hustá. (smích) Fór je v tom, že to může být i naopak, že na zadek dostane ten pán a ne ta paní. Ale samozřejmě je to nadsázka a fór, my nejsme emancipační ani antiemancipační kapela. Bereme to tak, že na světě mají různý lidi rádi různý věci, nemá to být nic odsuzujícího.

Skladba "Dobré ovce" je v podstatě o hudebním diktátorství. Nebylo by úplně od věci mít tuhle moc a zrušit všechno, co s hudbou nemá nic společného?

To by byl ale další diktát, subjektivní pohled jednoho člověka a nevím, jestli by to někam vedlo. Vem si, že je tady spousta lidí, kteří jsou šťastní i za ty Kabáty. Spíš mě ale štvou různí věrozvěsti, kteří prostřednictvím sociálních sítí cpou ostatním do hlavy: "Tohle je ta správná kapela, tu musíš poslouchat". Stejný je to i v rádiu a televizi, kam se někdo procpal na pozici, kdy může lidem cpát to, co on chce. My chceme říct, aby lidi tyhle chytráky neposlouchali.

Váš zpěvák DeSed je ale médii považován za špičku. Uvědomuje si svoje kvality?

Rozhodně si je vědom, že od doby, kdy zpívá česky, si lidi jeho zpěvu všímají. Že by ale doma cvičil a díval se do poličky na svá ocenění, to asi ne, nic takového nedělá.

NÁZORY
  • desive kontaktni cocky (sakim, 01.10.2009 18:45) Reagovat

    zacneme tedy od zacatku: www.zeny.cz/magazin/zdrava-vyziva/proc-konzumovat-lusteniny.aspx . no vona ta cocka nakonec neni zase tak desiva. ano, nasledky mohou byt desive pro okoli. treba. ale me za prve cocky v ocich desive neprijdou a za dalsi pokud me neco na hudbe dark gamballe fascinuje, tak je to prave ta hudba samotna. je to umeni pana robotoma a jeho produkcni cinnosti. je to um pana deseda, ktery na zivo zazpiva i to, co vetsina protezovanych zpevaku z preheee (ano, jsem zakomplexovany brnak, pojdte do me) neda ani ve studiu. fascinuje mne lehkost hrani pana gothyse, ktery se tvari jako by nehral, ale jeho styl a bici jsou jedinecne. obdivuji sehranost navrativsiho se spajsiho a novacka deadyho. jako by hrali spolu uz nejmene desed let. komplexne mne dg uchvacuje svym vyvojem. zaroven i kombinaci undergroudoveho pristupu a popvejsi tvare. aniz by se to nejak tlouklo. originalni styl. kdyz si pustim neco od dg, nerikam si: ty vole, to jsou korni jak vysiti, to jsou front 242 jak vysit, to jsou ... jak vysiti. takze zduraznovat z posledni doby existence kapely kontaktni cocky mi prijde jako neumetelstvi a povrchnost prvni tridy!!!!!

    • Re: desive kontaktni cocky (Michal, 01.10.2009 21:25) Reagovat

      Amen!

    • Re: desive kontaktni cocky (Petr Adámek/autor, 03.10.2009 00:38) Reagovat

      Začněme tedy od začátku: DG bez výhrad uznávám, ostatně můj vřelý vztah k nim je patrný jak z tohoto rozhovoru, tak i recenze na poslední Perpetuum Gamballe.
      Mně zase přijde jako povrchnost první třídy vynášet soudy na základě jedné naprosto nedůležité věty, jejíž význam v textu jsi pravděpodobně nepochopil.
      Pěkný den

      • Re: desive kontaktni cocky (sakim, 03.10.2009 03:13) Reagovat

        lol!:-D no ja bych moh´jit i do hloubky, ale nerad bych oteviral dalsi velka "temata"!:-)))))))) delejte dal svoji praci, pokud myslite, ze ji delate dobre (treba davat najevo vztah at uz +/- v rozhovoru je fakt na zamysleni) a ja budu cinit totez!:o) navrhuji nadale se mijet pane dzeksn! peknou noc

  • DG rullezz (eagle-eye, 02.10.2009 15:48) Reagovat

    Hezky si to Saime napsal... Nejsu z Moravy, jsem ze severu Cech (Jablonec), DG u me patri mezi spicku a 10 povazuju za nejlepsiho zpevaka... (sry Bartove, Ruppertove a Gottove)... musim smutne konstatovat, ze kdyz k nam na sever zavitaji metalove kapelky z Moravy, tak na koncik prijde zoufale malo lidi... metal tady umrel,a le kdyby prijel treba Divokej Bill, tak se muzou vsichni posrat... je mi smutno z toho, ze tu lidi metalu neholdujou a ze jsme ochuzeni o spoustu dobre muziky, ci poctiveho metlose z moravy...:-(( a vubec, ze DG v jablonci snad nikdy nekoncertovali...:-((( a ani se jim nedivim...:-(((

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Dark Gamballe se v hororovém klipu mstí "Dobrým lhářům" (24.03.2024 10:54)
- Recenze: Dark Gamballe si na patnácté desce "Dobrý lhář" pohrávají s hříchy a falší (16.03.2024 08:00)
- Fotogalerie: Basin podruhé: vodou zmáčený, trudomyslnost však zaháněly vydařené metalové sety (28.06.2023 09:22)
- Video: Dark Gamballe v novém klipu prosí, abychom nenaslouchali "Špatným věcem" (14.05.2023 10:26)
- Recenze: FDK se po třinácti letech vracejí s albem "Sunlight" - skvěle a pořádně nahlas (17.03.2023 11:30)
- Film o Michaelu Jacksonovi se bude jmenovat "Michael". Krále popu ztvární jeho synovec (02.02.2023 18:47)
- České rockové ceny Břitva oznamují nominace za rok 2021 (03.06.2022 09:48)
- Recenze: Temnotou zahalení Dark Gamballe představují "Romanci panenky a kladiva" (04.07.2021 11:00)
- Video: Dark Gamballe v klipu "Romance panenky a kladiva" představují lovestory, jaká tu ještě nebyla (06.12.2020 12:58)
- Audio: Charlie Puth útočí singlem "Girlfriend" na dívčí srdce (28.06.2020 10:10)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Sia Bono Paws Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu