shop.musicserver.cz
Pod Parou fest, Moravská Třebová, 20.-22.8.2009

Punkový svátek, na který přišlo málo málo lidí

Vydáno: 26.08.2009 11:58 v sekci Naživo - Martin Višňa a Petr Bláha | foto: Martin Višňa / musicserver.cz

Největší punkový festival je pro letošek minulostí. Na Liščí stezce za Moravskou Třebovou se po tři dny navzdory výkřikům počasí zpívalo, pogovalo, opíjelo a padalo vyčerpáním. Sedmý Pod Parou fest tentokrát přivítal legendy The Damned, GBH nebo Davovou psychózu. A také překvapivě nízkou návštěvu.

Live: Pod Parou Fest

účinkující: 1. den: Falešný obvinění, Existence nové doby, Pavilon 9, Jo!ska, Zeměžluč, Fast Fodd Orchestra, Crushing Caspars, Werglův pjos, Volant, Kohout plaší smrt, Nežfaleš, Mentálně narušená moucha.
2. den: VHS, Lost Generation, Promile, Paragraf 219, Queens Of Everything, Punkreas, The Fialky, The Rabble, Totální nasazení, Prague Ska Conspiracy, SPS, E!E, GBH, Konflikt, Vision Days, SAS, Hegesh.
3. den: Hluboké bezvědomí, Oranžovej vykřičník, Zasadíme pařez, Vyčůrat a spát, Benjaming Band, Bessar Ungas, Editor, Illegality, SS-Kaliert, Davová psychóza, NVÚ, Skarface, Zóna A, The Damned, Načo názov, Spínací špendlík, Sociální terror, Wajgl
návštěvnost: 2500 lidí
místo: areál Na liščí stezce, Moravská Třebová
datum: 20. - 22. srpna 2009

Pod parou
© podparou.cz
První ročník Pod Parou festu proběhl v roce 2003, od té doby se leccos změnilo. Několikrát třeba místo konání, vždy ale s Moravskou Třebovou v dosahu. Z dvoudenní ryze české akce se stala největší přehlídka punkrocku a blízkých stylů v Česku. Postupně přibývala velká jména - např. Total Chaos (2006), The Exploited (2007) nebo UK Subs vloni. Organizačně se festival rok od roku lepšil, návštěvnost se v posledních letech pohybovala kolem čtyř tisíc lidí.

Shrneme-li toto všechno, mělo by nám vyjít následující: skvělá organizace, nabušený line-up, největší počet lidí v historii festivalu. Rovnice nám vyšla skoro správně. Oproti loňsku přibylo hned několik barů, také velký stan pro případ schování se před deštěm, areál i stanové městečko hlídalo více sekuriťáků, valná většina vystupujících v opravdu pestrém programu měla parádní zvuk, sice první dva dny bylo celkem vedro, panovala však dobrá nálada, ale lidu se dostavilo podstatně méně než vloni - kolem dvou a půl tisíce. Přitom některá lákadla byla přímo lahůdková...

Den prvý
Crushing Caspars
© punk.cz
Festival odstartoval ve čtvrtek v podvečer, zahájila jej kladenská parta Falešný obvinění (Bandzone.cz), ale mnoho punkáčstva je pod podiem nevyslechlo, protože se zatím jen pomalu trousili do areálu nebo postávali u piva. Přece jen bylo docela teplo. Podobně to vypadalo také na následující party, o kotli se dá mluvit až v případě Zeměžluče. Její set, drobet opožděný technickými problémy, ale sestával spíše z novějších věcí, a proto dle některých přítomných nestál za nic. V tomto případě nemám zatím s čím porovnat, až teprve následující Fast Food Orchestra mám letos absolvované podruhé a opět stejně - po dvou třech písních mi jejich vystoupení přišlo nudné, i když pod podiem se lidé číratí i nečíratí bavili při směsi ska, reggae a rapu neustále.

Jediným zahraničním hostem čtvrtečního večera byli Crushing Caspars, Němci ve štulpnách, co to umí pořádně rozjet a dávají do koncertu snad všechno, co můžou. Tedy pořádný punkový nášlap, pot, výskoky, no a i ty štulpny možná. Divočina se rozjela ve velkém také pod podiem, na domácí Werglův pjos s houslemi a ani na pankáčskou točenou s Volantem neustala. S kamarádem jsme se při setu Volantů u piva dozvěděli, že jsme se stali členy nové kapely Pivosaj, kterou řídí týpek, jenž si bude říkat Pivosaj, první hit, kupodivu s názvem "Pivosaj", vymyslel na místě, pak si rozbil o hlavu kelímek s pivem, chvíli hledal "bubnistu" a pak se ztratil, čímž sešlo z účinkování kapely Pivosaj na Pod Parou.

O závěr čtvrtka se postaraly party Kohout plaší smrt, často a zřejmě právem chválená Nežfaleš (Bandzone.cz) a poličská Mentálně narušená moucha, jejíž basák měl co dělat, aby v tom stavu, v jakém byl, vůbec něco uhrál. Ráno, v době, kdy už jsem se smiřoval s tím, že svůj foťák nenajdu, pak měl zase co dělat, aby se vypotácel z areálu. Na druhou stranu ale nebyl nad oním ránem jediný, který měl slušně nakoupeno.

Den druhý
Pod Parou 2008
© Martin Višňa / musicserver.cz
Po chladné noci nadešlo úmorné páteční vedro, z Krkonoš na ranní rozcvičku dorazila vyhulená partička VHS, dřívějších členů Flaming Cocks nebo 2v1, na The Fialky. A pak, že je dost punkáčů nemusí, vždyť jejich největší hit "Punk, sex, pivo" zpíval celý dav!

Slunce se opravdu činilo, návštěvě od protinožců, Novozélanďanům The Rabble, to možná nevadilo, protože podle ohlasů nadchli Podpáru natolik, že je někteří označili za vůbec nejlepší bandu letošního ročníku. Fanoušci spíše československé scény měli ale jiné favority. Prague Ska Conspiracy, pravda, mezi ně nepatřili, byť podali standardní výkon, do programu Podpáry seděli asi nejméně a mnozí jejich set využili jen jako pivní pauzu mezi Totálním nasazením a vrcholem večera - SPS, E!E, GBH a Konfliktem.

Před koncertem SPS se pod podiem utvořil do té doby největší kotel, při prvních tónech se v samém jádru strhlo pekelné pogo, nevadilo, že téměř na chlup stejný playlist měli SPS vloni, stejně tak pozdější E!E a Konflikt, proč taky. Koncert Růžičky a spol. byl navíc okořeněn dvěma pánskými striptýzy, nechyběla vzpomínka na 21. srpen 1968 a samozřejmě známá to píseň o Ivanovi, co si spletl kombajn s tankem, zpívaná tisícovým sborem. Éčka stále ještě hrají bez zpěváka Bořka, zpěvák číslo dvě a kytarista v jedné osobě Bakča mi oproti minulému koncertnímu setkání připadal pěvecky dalece lepší, jestli on náhodou nebyl střízlivý. Každopádně, když potom spustili se Zdeňkem Růžičkou lidovku "Vínečko bílé", šel z toho mráz po zádech.

GBH
© rockblock.musichall.cz
To už se ale připravovali jedni z hlavních hvězd letošního ročníku, představitelé druhé punkové vlny GBH. Na podiu i přes svůj věk řádili jako za mlada (ne, že bych si to pamatoval), zpěvák Col Abrahal několikrát během koncertu seskočil z podia a vyrazil k fanouškům dole, vůbec se s nimi snažil komunikovat jako nikdo za uplynulé dva festivalové dny. A publikum, ač o GBH poslední dobou není zrovna slyšet, ochotně spolupracovalo a některých pecek, jako třeba "Give Me Fire", se ujalo takříkajíc pěvecky zodpovědně. A vůbec nevadilo, že se zvedl vítr a že možná dorazí předpověďmi slibované prudké bouřky.

Vítr v korunách stromů a v plachtách stanů ustal, na podiu se přehnal vichr ze Slovenska zvaný Konflikt. Pánové mají na Podpáře spolupráci s publikem jistou sotva vylezou z dodávky, takže by klidně stačilo, kdyby jen hráli, fanoušci dole už by si "Mrtvou planetu" nebo "Rebela" odzpívali sami. I když se některým údajně už hnusí. I když se některým údajně už hnusí. Vision Days si na totéž budou muset ještě počkat, tentokrát působili trochu slaběji než obvykle, ale to už mohl být jen můj pocit zapříčiněný prostupující dvoudenní únavou.

Den třetí
SS Kaliert
© ss-kaliert.de
Sobotní ráno zdaleka nenasvědčovalo tomu, že by se počasí mohlo oproti dnům předchozím otočit o sto osmdesát stupňů, v noci žádný liják nepřišel, takže pod širákem se spalo docela dobře. K ranní hygieně spustily svůj set místní partičky Hluboké bezvědomí (Bandzone.cz) a Oranžovej vykřičník (Bandzone.cz), také Zasadíme pařez (Bandzone.cz), kteří loňský ročník otevírali. Moc lidí si je však nevyslechlo, na Vyčůrat a spát (konečně jsem po třech letech tuto pražskou nálož zase slyšel naživo!) už byl stav pod podiem malinko lepší, ale síla vyprošťováku a zubní pasty stále byla silnější a pořádně se rozpohybovat publikum se nepodařilo ani následujícím Benjaming Band.

Sotva ale začalo pršet, to se věci do pohybu daly, Bessar Ungas i Slováci Editor sice s vodou na podiu úspěšně bojovali, před podiem se ale místo kotle tvořila pořádná bahnitá kaluž, do které se moc lidem nechtělo. Zatím. Po hřmění slovenských Illegality (Bandzone.cz) a Němců SS-Kaliert, které jsem strávil v úkrytu také, protože déšť ne a ne ustat, jsem už ale několik osob v kabátu z bahna zahlédl.

Davová Psychóza moc nekoncertuje, spíše vůbec, takže jsem byl hodně zvědav na její výkon. Déšť byl stále poměrně silný, ale jeden z vrcholů festu mohl spustit. Davovka vystoupila ve čtyřčlenné sestavě a bylo to dobré. Dlouhá pauza se nijak neprojevila a došlo na průřez celou tvorbou, novinky asi nikdo nečekal a taky na žádné nedošlo, vlastně proč také. Následující NVÚ jsou legendou taktéž, leč nikdy jsem jejich hudbě nefandil a spíše je pouze respektuji. Předvedli obligátní show s největšími hity a punkáči hýřili nadšením, já jsem zatím radši debatoval s Tuleňem ze Zóny A a Rasíkem z Davovky o všem možném. A právě během našeho rozhovoru vznikl vtípek, který později vyděsil mnoho punkáčů.

Francouzská parta Skarface se přidala do řady ska kapel, kterých bylo na můj vkus na festivalu přehršel. Inu, tahle hudba má výhodu v tom, že na ní díky přímočarosti bude dav reagovat vždy, zkrátka invenčních ska souborů je jako šafránu. A popularitu nezajišťuje kvalita jako spíše název a léta působení. Tahle parta byla přesně ten případ a nejzajímavějším okamžikem byl asi jen cover od Sham 69 "Borstal Breakout" ve ska verzi. Jinak šlo o jedno velké klišé na druhou dobu.

The Damned
© officialdamned.com
To největší legendu slovenského punku jsem si nemohl nechat ujít, na Zóně A jsem vyrostl a znamená pro mě asi nejvíc z celého československého punku. Téměř vždy vytáhne z rukávu nějaké eso a tentokrát to byl onen vtip, který vznikl za mojí účasti s bubeníkem téhle kapely. Kapela se nazvučila, ale frontman se za celou dobu neukázal na podiu. Petr Korál kapelu uvedl a pak na scénu vtrhnul baskytarista Davové Psychózy, chopil se mikrofonu a začal zpívat "Chceš si žiť po svojom". Konsternované výrazy některých punkerů jsou nepopsatelné. Nikdo nechápal. A Koňýk se zatím spokojeně usmíval, aby pak vyšel na podium a ve svém sněhobílém outfitu odzpíval zbytek show. Bylo to tradiční vystoupení se vším všudy, hlavně tedy averzí fanoušků. Někteří spokojeně pařili a o pauzách po kapele házeli pivo, nebo je častovali urážkami, to je totiž punk. A vrcholem byl asi dvoumetrový hromotluk, který zjistil, že při "Červené armádě" se dobře hajluje, a tak i celou dobu činil, ale nikomu z radikálů, kteří věčně vykřikují hesla proti fašismu, to nevadilo, asi zrovna vykrádali stany.

A pak přišla legenda, první punková kapela v Británii s oficiálním nosičem - The Damned. Jenže se potvrdilo smutné pravidlo, že punkáči si kupují nášivky kapel, které absolutně neznají. To jsou Clash a Damned, kteří hudebně nemají s takovými Sex Pistols společného nic. Tak nakonec před podiem pařilo tak 300 lidí a zbytek znuděně postával v dálce či šel radši na pivo. Vizitka našeho punku. Přitom kapela podala výborný výkon. Staré hitovky i věci z let osmdesátých, nechybělo tomu nic, ale přesto se našel idiot, který musel po kapele hodit pivem. Bylo mi z toho dost smutno. Kapela odvolala většinu koncertů, ale na Pod Parou dorazila, aby schytala piva od agresivních netolerantních primitivů. Naštěstí se tím nedali znechutit. Jenže to už bylo hodně pozdě a já ráno brzy vstával, takže jsem šel spát, abych se nechal zburcovat budíkem v naprosto nekřesťanský čas a za rozbřesku se vydal na cestu přes půl republiky.

Suma sumárum

Plusy:
- pestrý program (kromě punku také HC, ska a další)
- dobrý zvuk
- dobrá organizace (ochranka ve stanovém městečku, dostatek pivních barů, zajištění pitné vody a čištění toi toiek)
- lidové ceny
- příjemné okolí, blízkost koupání

Mínusy:
- počasí (nejdříve neúnosné vedro, pak hustý déšť)
- málo lidí (oproti očekáváním)
- krádeže (i mezi punks jsou nepoctiví, s tím ale organizátoři nic nenadělají)


NÁZORY
  • kydy (muchna, 27.08.2009 11:16) Reagovat

    "nikomu z radikálů, kteří věčně vykřikují hesla proti fašismu, to nevadilo, asi zrovna vykrádali stany"
    no, vtipný jako prase, fakt. tak snad že bys je taky deratizoval atd., ne? vole.

  • To jo (Spáča, 27.08.2009 18:04) Reagovat

    Mno sice máš pravdu, že prostě čeští punkáči neznají jiný kapely než Exploited a Pistole, ale tak co bys čekal když je pozvou na Pod Parou. To musíš jezdit na jiný akce. Na Páru jezděj jen lidi co poslouchají Punk Floidy. Nic proti nim.. :o)

  • 3x hurá a 1x sláva (BeeSee, 28.08.2009 13:43) Reagovat

    Takto "zasvěcený a inteligentní" článek jsem opravdu dlouho nečetl. Pravda, na serveru, kde rozumí všem stylům muziky bez rozdílus tylu, nemůžu čekat zázraky ale pokud si někdo škemrá o akreditaci na žánrově zaměřený fest, tak by alespoň mohl být tak hodný a nepsat snůžku bezpohlavních blábolů. Evidentně jsme byli všichni na stejném místě, ve stejný čas, akorát každý někde úplně jinde. Nebo, že by autorům nesvědčila kombinace sluníčka a piva? Nechce se mi korigovat všechny nesmysly, které autoři vypotili, protože házením hrachu na zeď bych zabil spoustu času a úroda by stejně nebyla, ale akorát by mě zajímalo co dělali autoři, zatímco radikálové vykrádali stany, s tím hajlujícím hromotlukem? Upozornili pořadatele? Ke zlu mlčeli a sami zlo tvořili? Pak ho deratizérem nazvali? Možná kdyby trochu googlili, tak by třeba přišli na to, že antifašisty v první řadě při koncertě Zóny najdou jen stěží. A kdyby se dívali trochu kolem sebe, možná by přišli i na to, že ne každý, kdo si na festu koupí radikální tričko, které pak na veřejnosti ze strachu raději nenosí, musí být nutně radikál. Každopádně až si budete zase utírat svou nevymáchanou hubu u "české punkáče", tak by bylo fér si vzít koště a zaměst si na dvorku "české hudební publicistiky".

    S pozdravem
    Roman

  • Pod parou (Martin Višňa, 28.08.2009 19:25) Reagovat

    jen bych rád upozornil, že editor při úpravách textu vypustil zmínku o tom, že jsem před Davovou psychózou festivalu musel opustit a že následující text je již dílem Petra Bláhy ... jako kolega ho, ač s některými jeho názory nesouhlasím, respektuji, takže tak...

  • Dobrý (LENNY, 03.09.2009 16:45) Reagovat

    Recenzi chválim. A ten váš ftípek s Koňykem mě teda taky dostal :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Punk, HC nebo ska... Na Mighty Sounds se pařilo na všechno! (27.06.2023 13:12)
- Naživo: Mighty Sounds, to je dávka punk rocku, jaká nemá v Česku obdoby (15.07.2022 09:13)
- Fotogalerie: Festival Mighty Sounds v obrazech (14.07.2022 05:01)
- Video: The Fialky na "Punk Rock Radio" oslavují punk animovanou koláží (04.02.2020 15:14)
- Minirecenze: The Fialky na novince "Je ti to málo" svou reputaci rozhodně neztrácejí (28.12.2017 16:30)
- Minirecenze: Punkoví Bratislavské dievčatá klamou na svém bezejmenném debutu tělem (13.12.2017 18:30)
- Video: The Fialky z punkové cesty neuhýbají: v uších jim stále zní "Stejná píseň" opatřená povedeným klipem (25.02.2015 19:18)
- Video: The Fialky představují klip ke starší, ale textově velmi aktuální písni "Svět" (21.09.2014 11:40)
- Video: The Fialky - Bangkok (06.01.2014 09:20)
- Video: The Fialky - (Punk Rock)Hooligans (09.11.2013 10:07)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu