Další Ronsonovo dítko

25.08.2009 00:00 - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

V roce 2006 odmítla Danielu Merriweatherovi nahrávací společnost vydat debutovou desku. O tři roky později si pozval svého hudebního otce Marka Ronsona na pomoc a za pár měsíců z toho byla deska prošpikovaná především soulovými hity, která to vytáhla až na dvojku britského albového žebříčku.
8/10

Daniel Merriweather - Love & War

Skladby: For Your Money, Impossible, Change (feat. Wale), Chainsaw, Cigarettes, Red, Could You, Not Giving Up, Getting Out, Water And A Flame (feat. Adele), Live By Night, Giving Everything Away For Free
Vydáno: 25.5.2009
Celkový čas: 41:53
Vydavatel: Sony Music
Kariéra Daniela Merriweathera začala téměř snově. Mark Ronson, který má na triku hlavně úspěch Amy Winehouse, se spřáhl s australským mladíčkem a natočil s ním na svou debutovou desku "Here Comes The Fuzz" písně "She's Got Me" a "City Rules". Oba songy zaznamenaly v Merriweatherově rodné kotlině takový úspěch, že za ně shrábnul dvě ceny Australské akademie. Nic nestálo v cestě, aby natočil svou debutovou desku.

Jenže, ouha! Deska "The Fifth Season", která měla vyjít v roce 2006, byla odložena poprvé, podruhé, potřetí až se nakonec její vydání nikdy z neupřesněných důvodů neuskutečnilo. Z bahna, do kterého z výšek spadl, se ho rozhodl vyhrabat opět hodný anglický strýček Mark, který měl v té době v merku natočit album coververzí. Do jedné obsadil i Daniela a udělal dobře. Předělávku hitu The Smiths, která nese celý název "Stop Me If You Think You’ve Heard This One Before" zkrátili na "Stop Me" a na jaře 2007 vydali jako regulérní singl. A ačkoli se věrní fanoušci rozpadlých The Smiths durdili a hrozili bojkotem písně, nakonec to dvojice dotáhla až na druhé místo britského žebříčku a Merriweatherovi se opět otevřela brána pro sólovou dráhu.

Daniel Merriweather se naštěstí už žádných průtahů a odkladů s deskou "Love & War" nedočkal, a tak mohl na začátku června radovat především z výborných prodejních výsledků svého debutu. Dobrou půdu pod nohami mu připravil především pilotní singl "Change", který svou chytlavostí zapůsobil jako dokonalá vábnička na chystanou desku. Pravdou je, že žádná další "Change" se na albu neobjevuje. Dal vale dalším rapperům a ke spolupráci si pozval Grammy ověnčenou Adele, se kterou natočil úžasný duet "Water And A Flame", který by se mohl zcela jistě stát hitem podzimních večerů.

Aspirantů na hit je tady ale daleko více, především Jordanem Gallandem napsaná "Cigarettes", který si k hudbě odskočil od filmařského náčiní a na Merriweatherovo album napsal i newyorskou nocí inspirovanou "Live By Night". Zapomenuty v koutě nezůstanou ani Ronsonovy svižnější písně "Chainsaw" nebo "Getting Out". Právě ty by se mohly uchytit za velkou louží, kde má Australan na úspěch také políčeno. Koneckonců na malé výjimky v Evropě už jeho jméno není žádnou neznámou. Hlas i dostatečné ambice na celosvětovou invazi má.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY