shop.musicserver.cz

Trochu punk, ale hlavně Velká Polní Jablkoň

Vydáno: 28.08.2009 05:00 v sekci Recenze - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Vydání aktuální desky čtyřjedinné kapely Jablkoň předcházely nepředstavitelné komplikace. Němcově ansámblu se mstil folkový bůh kvůli rozhodnutí opustit stojatou Svitavu a vytvořit punk na bázi Vltavy. Třicetiny ale mohl nakonec Jablkoň oslavil ve velkém stylu - svým vůbec nej(z)dravějším albem.

8/10

Jablkoň - Půlpes

Vydáno: 21.5.2009
Celkový čas: 50:50

Skladby: V bludišti, To se mi nezdá, Franta, Nepřítel naslouchá, Babice, Pro Aničku, Feministka, Otessong, Nikdo se nediví, Pendlovky, Havrani, Vincent, Půlpes, Blues (bonus), Zdvořilý Woody (bonus)

Vydavatel: Indies MG Records

"Náš vnitřní půlpes zaštěkal. Nejtvrdší album skupiny Jablkoň za posledních šestnáct set dvacet týdnů," tak novou studiovou nahrávku "Půlpes" uvedl jediný dosud aktivní zakládající člen kapely, Michal Němec. Snad i proto začíná celá červenobílá deska starší, avšak geniální záležitostí "V bludišti". Lehce zapamatovatelný song, původně ze sedmnáct let staré "Baby Agy", dostal nový, řízný zvuk. Při každém poslechu proniká "Bludiště" "do hlavy jako nepatrný střep" a odkrývá tak svou výjimečnost. Každá píseň na "Půlpsovi" je charakterem i náladou odlišná, přesto dohromady tvoří velmi silný celek. Platí to i o songu "To se mi nezdá", který je až maniodepresivně křehký, přesto skočný. Němcův šepot navíc v tomto případě funguje snad ještě lépe než zpěv.

První vrchol Velké Polní zaznívá s třetím "Frantou". "Červenec na poli - pšenici oholí - Andulko Šafářová - sklizeno zoráno - zaseto na ráno a večer zase znova. Až branka večerem zavrzá - to Tvoje holka s jiným šla - proto jsem Franto pro vodu - nepřišla nepřišla." Člověk si po poslechu"Franty" zamiluje celý Jablkoň, především pak hlas Aničky Duchaňové, která dodává dosud maskulinnímu souboru absolutně novou, neokoukanou, resp. neoposlouchanou tvář. Na "Půlpsovi" se stala podobným elementem jako olympské dítě Jana Jelínková v případě aktuálních nahrávek Sta zvířat.

"Nepřítel naslouchá" připomíná syrovým soundem až PPU z období "Co znamená vésti koně". Expresivní přednes Vášova refrénu je v Němcově podání neuchopitelný punk, který příjemně hřeje na duši a navozuje úsměv při představě, jak by na něj asi obecenstvo na takové Portě reagovalo. Stejný případ je i "Feministka" oplývající vynikajícím textem. "Prší a kapky stékají tiše - kreslí si mapky na mým mokrým břiše. Ležím tu nahá uprostřed lesů - sama ten bazén neunesu."

Jablkoň je na "Půlpsovi" hlučný, ne vždy však veselý. Takové "Babice" jsou až pohřební baladou, zároveň ale vyjádřením úcty k Babicím nad Svitavou, kde sídlí Studio Jalovec, u kterého Jablkoň své desky zpravidla produkuje.

"Půlpes" je dvoubarevný - červenobílý a má krom kladů i zápory. Lehce naivní text "Pro Aničku" je plný klišé a textařských omylů. Aranžmá á la neustále se opakující kolovrátek nutí po několika posleších tuto píseň "skipovat". "Pro Aničku" je přesně ta podoba Jablkoně, která mi nikdy neseděla. Nutno ale uznat, že krom mého osobního konfliktu s "Aničkou" a závěrečnými bonusy, nelze "Půlpsovi" cokoliv vytknout. Povedl se i booklet, neb překlad "Otessongu" - "Greedy Guts Song" má konkurenci snad jen při instrumentálních, balkánských "Pendlovkách" - "Grandfather Clock". A zatímco "Pendlovky" působí jako reminiscence na období, kdy ještě v kapele hrával Ingo Bellmann (a navíc připomínají veselejší záležitosti Yanna Tiersena), "Otessong" je dost možná vůbec nejúdernějším trackem celého "Půlpsa". Při Němcově šepotu "Mrtvé ticho z filmu Psycho nafukuje moje břicho," se navíc dostaví sžíravý pocit, že Vám na záda opravdu dýchá nějaký ten Otesan.

Dětská říkanka "Nikdo se nediví" je příjemně vtíravá a navodí dobrou náladu prakticky ihned po aplikaci. Po několikátém poslechu se navíc přistihnete, že obvoláváte kamarády s plány na teráskové odpoledne. Jablkoň totiž stvořil letní desku, která činí všední den výjimečným a za to bychom měli být "Půlpsovi" vděční.

Zatímco v závěrečných bonusech sklouzává Němcova kapela až do metalových poloh, v "Havranech" je patrná inspirace "Francovkou" od PPU. Kytarové riffy vypůjčené od Deep Purple, trochu Velvet Underground, jindy UJD nebo Sto zvířat z období "Bambule". Je fascinující, jak dokáže Jablkoň krást napříč žánry tak umně, že se ony loupeže bez výjimky promíjí, neb z nich Němec a spol. lepí svou vlastní identitu. A přiznejme si, že mít vlastní ksicht se alternativním kapelám v tomto ranku zoufale nedaří. Kdo to dokázal? Krom zmiňovaných Už Jsme Doma snad jen Vltava a pak desítky kapel na lokální úrovni typu Ženy, Radost nebo Nekuř Toho Tygra. Jablkoň ksicht má a na "Půlpsovi" je to celkem punk.


"Jablkoň - V bludišti"

NÁZORY
  • to jsou věci (j., 01.09.2009 08:54) Reagovat

    Zdeněk Pohlreich říká, že největším nepřítelem českých kuchařů je jeich fantazie. Koukám, že u hudební publicistiky to začíná platit taky. Takovou snůšku nesmyslů ovšem jinde najít dá práci.

    V podstatě s každou větou by se dalo polemizovat, ale:

    - když už se oháníte Stem zvířat: není tak těžké si zjistit, že hlas Jany Jelínkové tam není ničím novým neb je zakládající členkou téhle skoro dvacet let hrající kapely. Anna Duchaňová sice není v Jablkoni tak dlouho, ale přece jen už tam po těch pár letech není až tak "nová"...
    - Nepřítel naslouchá a PPU ??? To myslíte vážně? A co takhle to přirovnat k Ivanu Mládkovi? To by totiž bylo podobně relevantní.
    - hovořit v souvislosti s UJD nebo VU o "kytarových riffech" může znamenat jen jedno - že vám poněkud uniká význam toho slova.
    - "mít vlastní ksicht se alternativním kapelám v tomto ranku zoufale nedaří." V jakém ranku?
    - Vltava jako alternativní kapela??? Hm... to už je slušná porce fantazie.
    - Ženy jako lokální kapela? Myslíme oba tu jednu z nejvýznamnějších domácích alternativních skupin posledních třiceti let? Kterou např. M.Wanek ze zmíněných UJD celkem obdivuje?

    No nic - každému se někdy něco nepovede...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Ondřej Klímek (Behind the Door, Vltava) - U Behind the Door je klíčovým prvkem kamarádství (25.02.2024 09:00)
- Minirecenze: Sto zvířat se na "Nočních ptácích" zahalilo do tmy (06.11.2023 15:30)
- Nové desky 37/2023 - od Thirty Seconds To Mars přes Demi Lovato po The Pretenders (20.09.2023 19:00)
- Zemřel Honza Kalina, frontman skupiny Sto zvířat (19.08.2023 08:53)
- Naživo: Deep Purple v Brně zahráli na nostalgickou notu (16.07.2023 22:21)
- Fotogalerie: Legendární Deep Purple vystoupili v Brně (16.07.2023 08:34)
- Rozhovory: Michal Němec (Krajina Ró) - Když chceme bigbít, uděláme bigbít (05.07.2023 09:00)
- Glenn Hughes přiveze do Olomouce výročí alba "Burn" od Deep Purple (22.06.2023 07:41)
- Koncerty Deep Purple a Hollywood Vampires se přesouvají ze Slavkova do Winning Group Areny (15.06.2023 15:12)
- Video: Krajina Ró zve v klipu "Den co den" do tajemného mrakodrapu na muří nožce a láká na nové album (11.03.2023 10:48)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu