Veď mě dál, cesto má…

16.08.2009 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Před třemi roky se Yusuf Islam (kdysi známý jako Cat Stevens) po osmadvaceti letech vrátil do světa populární hudby s albem "An Other Cup". Nyní jeho cesta pokračuje, máme tu desku pojmenovanou "Roadsinger", která v mnohém navazuje na svou předchůdkyni.
7/10

Yusuf - Roadsinger

Skladby: Welcome Home, Thinking 'Bout You, Everytime I Dream, The Rain, World O' Darkness, To Be What You Must, This Glass World, Roadsinger, All Kinds Of Roses, Dream On (Until...), Shamsia
Vydáno: 04.05.2009
Celkový čas: 31:31
Vydavatel: Universal
Hlavním tématem alba "Roadsinger" je putování. V Yusufových písních se samo sebou jedná nejen o cestu ve smyslu přesunu z místa A do místa B, ale zejména o cestu duchovní. Na obalu je zachycen jako potulný zpěvák, jehož veškeré bohatství se vleze do pouzdra od kytary. A dalším krásným obrazem je opodál stojící hippie mikrobus, co má místo loga VW onen známý mírový symbol.

Yusuf nyní navazuje na předchozí kolekci skladeb opět jemným odpojeným zvukem. Stejně jako na "An Other Cup" jsou i na "Roadsinger" (mimochodem, celkový hrací čas se sotva přehoupl přes půlhodinu) písně klidné a tiché, prim hraje "vypravěčův" hlas a akustická kytara. Jen občas jsou písničky rafinovaně ozdobeny smyčci, sborem (ve kterém je třeba James Morrison!) či ležérním saxofonem.

Přestože před bídou, krizemi a neštěstím zpěvák nezavírá oči (naopak, jako potulný kejklíř si to na svých cestách všímá velmi dobře), vyvěrá z jeho hudby něco povzbudivě pozitivního. Hovořit o poselství je možná trochu silné slovo, ale prostá svatá trojice slov love, peace and understanding je lepší než povrchnost drtivé většiny soudobé populární hudby.

Je to pozoruhodnější o to víc, když si vzpomeneme na problémy, které měl Yusuf Islam před pár lety s americkou administrativou jako nedůvěryhodná osoba údajně napojená na teroristy. V bookletu je obrázek trička, na němž je zpěvákova podobizna doplněná nápisem WANTED, boty, klobouk, staré fotky a kytara. Yusuf je trubadúr, co není nikde doma, ale svůj domov si vozí s sebou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY