Video Jukebox 29/2009

24.07.2009 13:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén internetového videa - klipy zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

Cornershop
Cornershop - Who Fingered Rock 'n' Roll
žánr: britpop
info: oficiální web, MySpace.com

Hurá zpátky do devadesátek. Do doby, kdy Gallagher přál Albarnovi, ať chytne AIDS a chcípne. Jo, zlatá éra britpopu, na kterou Cornershop přímo navazují. A právě s Oasis má tahle parta z Leicesteru hodně přátelské vztahy. V minulosti spolupracovali s Noelem Gallgherem, který s kapelou nejen vystupoval živě, ale na poslední desce "Handcream For A Generation" si dokonce zahrál v jedné skladbě. To bylo ale v roce 2002. O sedm let později se Cornershop vrací s albem "Judy Sucks A Lemon For Breakfast", které prodávají jen přes své webové stránky. Navnadit na jednu z letošních nejlepších letních desek by vás mohla festivalovka "Who Fingered Rock 'n' Roll".


Timber Timbre
Timber Timbre - Demon Host
žánr: folk, rock
info: oficiální web, MySpace.com

Osmadvacetiletého Kanaďana Taylora Kirka popsal dokonale Ben Kaplan z National Post: kanadské zhmotnění ďábelského holiče z Fleet Street. Dokonale trefné. On kdyby se Tim Burton rozhodl dělat hudebního producenta, tak by výsledek zněl asi právě jako Timber Timbre. Kytara, banjo, zpěvák-vypravěč. Atmosféra Hitchcockova Psycha, jen přenesená na časem i člověkem zapomenutá místa v severoamerických stepích. "Není nic horšího než běloch hrající blues," řekl Taylor Kirk. A byl by přitom výborný bluesman. Letos vydaná eponymní deska je jeho třetím albem, ale prvním, které vyšlo oficiálně - v lednu díky malému kanadskému labelu Out Of This Spark, Arts & Crafts ho vydalo koncem června v reedici. Na kontě má již čerstvou nominaci na Polaris Music Prize.


Živě: Thom Yorke (@Latitude 2009)

Thom Yorke
Před několika dny vystoupil Thom Yorke na festivalu Latitude. Byť jako headliner, na pódium nastoupil již v pravé poledne a kromě akustických verzí z šuplíku Radiohead či jeho sólové tvorby zahrál také novou skladbu "The Present Tense". Ve Video Jukeboxu se kromě ní můžete kouknout ještě na "Eraser" a "Everything In Its Right Place".


Black Moth Super Rainbow
Black Moth Super Rainbow - Born On A Day The Sun Didn't Rise
žánr: experimental, electronica
info: oficiální web, MySpace.com

Black Moth Super Rainbow je experimentální skupina z Pittsburghu, jejíž zvuk je postaven na vokodéru, synťácích a elektronických piánech (Rhodes, Mellotron, Novatron). Letos v květnu kapela vydala svou čtvrtou řadovou desku "Eating Us", kterou otevírá právě skladba "Born On A Day The Sun Didn't Rise", kterou si můžete ve Video Jukeboxu pustit. Šlo vlastně o jakýsi pokus o první profesionální nahrávku formace, s čímž Black Moth Super Rainbow pomáhal producent Dave Fridmann. Výsledkem je deska, která je z diskografie skupiny "nejméně divná".


Miike Snow
Miike Snow - Burial
žánr: indie pop
info: oficiální web, MySpace.com

Miike Snow je švédské trio, které tvoří Andrew Wyatt, Christian Karlsson a Pontus Winnberg, přičemž poslední dvě jména již můžete znát pod producentskou značkou Bloodshy & Avant, která je podepsána pod mnoha hity Madonny, Britney Spears či Kylie Minogue. Za spolupráci na "Toxic" Britney Spears si Bloodshy & Avant dokonce odnesli cenu Grammy. S Wyattem se pod jménem Miike Snow dali dohromady v roce 2007 a svůj debutový eponymní počin vydali letos v květnu na labelu Downtown Records. Právě z něj je i výborná singlovka "Burial".


Černobíle: Paul Anka - Diana

Paul Anka
Prvního singlu "Blau Wilde De Veest Fontaine / I Confess" Paula Anky se prodalo tři sta kusů. U druhého se prodeje vyšplhaly do jiných čísel - "Diana" a devět milionů prodaných kopií tehdy patnáctiletému kanadskému klukovi zajistilo odraz k velké kariéře a místo v encyklopediích populární hudby.


Je libo přídavek?
Navštivte náš blog.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY