shop.musicserver.cz
Chickenfoot - Chickenfoot

Svěží vánek z jižanské pouště

Vydáno: 17.07.2009 13:00 v sekci Recenze - Viktor Palák | foto: Bryan Adams

Spojení členů Van Halen, Red Hot Chili Peppers a virtuózního kytaristy Joea Satrianiho budilo nadšení i pochyby nad tím, jak si čtveřice autorsky sedne. Ač sotva revoluční, většinu skepse jejich první společná deska zažene a příznivce dynamického hardrocku nadchne.

7/10

Chickenfoot - Chickenfoot

Vydáno: 5.6.2009
Celkový čas: 57:47

Skladby: Avenida Revolution, Soap On A Rope, Sexy Little Thing, Oh Yeah, Runnin' Out, Get It Up, Down The Drain, My Kinda Girl, Learning To Fall, Turnin' Left, Future In The Past

Vydavatel: Warner Music

Kytarista Joe Satriani je mezi metalisty těžko zpochybnitelnou autoritou. A tak když "Satch" přijal angažmá v Chickenfoot se slovy o splněném snu a ideální kapele, jakou vždy hledal, znělo to jako záruka kvality. A tu výsledný materiál bezesporu má. Až se nechce věřit, že se někdo jako Satriani stal "jen" jedním ze čtyř a se svými kumpány stvořil sice sotva směrodatnou, ale rozhodně vyváženou nahrávku, v níž štiplavý jižanský vítr odhaluje bluesové kořeny rockových stromů.

Čtveřice slavných hudebníků (vedle Satrianiho bubeník Red Hot Chili Peppers Chad Smith a ex-členové Van Halen Michael Anthony a Sammy Hagar) očividně našla shodu ve své zálibě v jakémsi hard-metalu, který možná nemá dlouhodobý dopad, zato dokáže vcelku spolehlivě proměnit posluchačovu náladu. Kapela zručně následuje klasický model amerického rocku a přes nutkání zařadit na album nezbytnou baladu (zřejmě největší hit "Learning To Fall") se nespoléhá na refrény, buduje náladu svých písní rovnoměrně a nezdráhá se ani nového impulsu, který přichází třeba ve dvou třetinách skladby.

Strčte si to CD do … lednice

Pamatujete na přihlouplé teplocitlivé kartičky, které nám v druhé polovině 90. let po přiložení prstu zaručeně sdělovaly, v jakém jsme rozpoložení? Na podobném principu je založen i povrch přebalu CD "Chickenfoot", na němž můžete podle teploty okolí a prstů, jimiž se ho dotýkáte, odhalovat a zase skrývat jednotlivé motivy. Chcete zaujmout vaše přátele? Strčte CD do chládku, kde zcela zčerná, a pak před nimi vykouzlete podobenky členů kapely. Příjemný příspěvek do galerie nezvyklých obalů lákajících ke koupi.

Chickenfoot navozují náladu požitkářského, nenásilného chlapského družení a náruživých pobídek, čímž se přibližují mužnému rocku osmdesátých let, jehož částečná vyměklost tehdy žánru zajistila též masový příval ženských posluchaček. Skladby evokují obrazy silných strojů, silných mužů a dobrovolně pokořených žen. Písničky jsou ale zároveň dostatečně uhlazené na to, aby se líbily i dívkám, jimž navíc kapela neustále pochlebuje tím, jak okatě demonstruje, že se bez nich prostě nemůže obejít. Nejen ženám, ale i obyčejným lidem vzdávají Chickenfoot hold v emblematické "My Kinda Girl" - písni o dívce, která svou životní ošlehanost demonstruje nejen tím, že má na zadku vytetováno "tohle pivko je pro tebe" - a potvrzují tak svůj statut kapely hrající s lehkostí hudbu pro tvrdě pracující. Chickenfoot se netrápí tím, že jsou stejně jako hrdinka zmíněné písně "trošku mimo v moderním světě" a velice spontánně se propojují se svými posluchači.

V souladu s pravidly žánru se Chickenfoot vyžívají v kytarových sólech, která jim sluší více než ojedinělé pokusy o artrockové kudrlinky. O kytary a výrazný, ale srozumitelný a bluesový duch podtrhující zpěv zde jde v prvé řadě - podobně jako u, řekněme, Velvet Revolver. A přestože se s finální "Future In The Past" dostaví lehká únava z opakovaného schématu, nahráli Chickenfoot živelnou desku, která potvrzuje, že formulku "radost ze hry" lze vcelku konkrétně zachytit a odvodit od ní dobrý dojem z alba.

"Chickenfoot" je rocková deska, která je díky své nepokryté přímočarosti hodnotitelná v intencích "tahu na bránu". Ten sice nemá přímo mistrovský, ale rozhodně prvoligový.

NÁZORY
  • 56/100 (tschrky, 18.07.2009 08:30) Reagovat

    www.metacritic.com/music/artists/chickenfoot/chickenfoot?q=chickenfoot

  • Supr (Scoty, 18.07.2009 10:46) Reagovat

    Parádní album od těchto postarších zkušených rockerů, paráda, doporučuji!

  • ro(c)k jak vepř (Prcek, 01.09.2009 15:52) Reagovat

    Tak jsem neodolal pokušení a pořídil si toto album vykukující podivně ze "škatulek" hudebního průmyslu.
    Obdivuhodná sestava ex VH, Satch a RHCHP přinášel lehký úsměv na tvář. Bohem obdařený Satch, neuvěřitelný Sammy k tomu Michaelova old-school hra na bassu a až metronomově přesný Chad. No uvidíme-uslyšíme.
    První tóny mě popravdě chytly za uši, nicméně po pár písních jsem si opravu sedl s prominutím na prdel (a to se mě nestává často). Satch se skvělě krotí a ve svých partech uvolní tu zkrocenou masu přímo na posluchače, Michaelem skvěle podmáznutá hutná basa dodává grády Sammymu a jeho šíleného zpěvu (takhle jsem ho snad ještě zpívat neslyšel) a to všechno jakoby z povzdálí pozoruje, hlídá a koriguje Chad.
    Prostě skvělý ro(c)k.
    Po obnově Fatih No More a naprosto neuvěřitelnému trojalbu Dream Theateru - Black Clouds & Silver Linings považuju tohle album za jeden z vrcholů letošního ro(c)ku.
    Vřele doporučuji všem fajnšmekrům do sbírky.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Video: Mammoth WVH se v klipu "I'm Alright" nechávají porazit v talentové soutěži (08.08.2023 16:24)
- Na okraj: Festivalová revoluce je tady! Téma budoucnosti hudebních přehlídek bude znít - trávník? (01.08.2023 08:00)
- Josh Klinghoffer: "Nová alba od Red Hot Chili Peppers jsem nedoposlouchal" (09.04.2023 11:25)
- Mistr elektrické kytary Joe Satriani předvede své umění i v Praze (28.03.2023 10:45)
- Video: Extreme mají opět nabroušeno: "Rise" je jejich prvním singlem po patnácti letech (07.03.2023 13:44)
- John Frusciante z Red Hot Chili Peppers vydá příští rok elektronické (dvoj)album (11.12.2022 12:38)
- Video "Californication" od Red Hot Chili Peppers dosáhlo na YouTube miliardy zhlédnutí (09.12.2022 11:07)
- Red Hot Chili Peppers si na benefičním koncertě střihli hit "Smells Like Teen Spirit" od Nirvany (03.11.2022 09:21)
- Nové desky 41/2022 - od Tove Lo přes Red Hot Chili Peppers po Richarda Müllera (20.10.2022 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu