shop.musicserver.cz
Makrorecenze "She's A Good Swimmer" Charlie Straight

Makrorecenze "She's A Good Swimmer" Charlie Straight

Vydáno: 20.07.2009 05:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Po dvou letech v šuplíku se na svět v červnu dostala debutová placka třinecké formace Charlie Straight. A dobrý pocit z ní neměl jen Michal Novák z Bandzone.cz, ale také Honza Balušek v naší hlavní recenzi. Zda spokojenost zavládla i u dalších pěti našich redaktorů, se dozvíte v makrorecenzi.

Charlie Straight - She's A Good Swimmer
© facebook interpreta
"Někteří lidé o nás říkají, že jsme silně ovlivnění britskou hudební scénou," stojí v seznamovacím odstavci skupiny Charlie Straight na jejím MySpace.com profilu. A není se čemu divit. Výborný anglický projev zpěváka Alberta Blacka, pardon Ćerného, je na tuzemské scéně až nevídaně samozřejmý. Navíc se povedlo ve studiu namíchat i světový zvuk, takže o debutu Charlie Straight (Bandzone.cz) se od počátku mluvilo v superlativech. Nejinak tomu bylo v naší hlavní recenzi, ve které nadělil Honza Balušek klukům hodně povzbudivou devítku. Hnidopišsky jsme ale album předhodili i kritičtějšímu uchu naší makrorecenze a... čtyři z pěti jejích účastníků Charlie Straight doporučují. Průměrný výsledek vše podtrhuje: osmdesát procent.


Katka Guziurová - Jak se zamilovat ve čtyřiceti sedmi minutách (9/10)
Vztah k interpretovi: Rdící se přiznávám, že jsem kromě jména neměla ani páru, která bije, a to jsem z Třince!

Zamilovala jsem se. Do hudby Charlie Straight samozřejmě. A že mi to trvalo! Když jsem někomu prozradila, že jsem třinecká rodačka, a on mi nadšeně odvětil něco ve smyslu: "Jo, od vás jsou Charlie Straight, že jo?" tak jsem udělala jen: "Hmm, asi jo." Teď budu chodit a říkat: "Jsem z Třince, stejně jako Charlie Straight!" Proč? Protože tohle železárenským dýmem zahalené město dostalo nový impuls. Impuls, na který se čekalo tak dlouho. Možná to bude i třineckou mládež více motivovat k vytváření další a další hudby... a co třineckou mládež! Všechny a všude, protože ta deska může každému vlít do žil tolik nadšení! Dlouho jsem neslyšela něco tak osvěžujícího, co by mě bavilo celou stopáž desky. Proto miluju hudbu, pro ten pocit, že se jednou za čas vyrojí album, u kterého si budu moct říct: Páááni - to je ono! A ještě větší radost mám z toho, že si to můžu říct u české desky. Možná to není světově znějící placka, o kterou se snaží ten a tamten taky, ale v záplavě všech cílených produktů, stálic a českých one hit wonders Charlie Straight všem natrhli pr*el.

Eva Vlachová - A pak že prý Česká republika nemá světové kapely (9/10)
Vztah k interpretovi: Z neznámého jména se vyklubala láska na první poslech.

Netrpělivě očekávaný debut třineckého seskupení Charlie Straight konečně, po dvou letech od jeho natočení, vyrazil do obchodů a příznivci těchto černých koní české hudební scény hromadně zajásali. Já taky, ačkoliv jsem název kapely do té doby znala spíše podvědomě a neměla jsem k němu přiřazenou žádnou konkrétní skladbu, dokonce ani hudební styl. Od prvního poslechu mi ale hned bylo jasné, že se tahle deska v mém přehrávači bude točit hodně často a hodně dlouhou dobu. Podobných je totiž v českých hudebních luzích a hájích jako šafránu. Lehce stravitelný koktejl nápaditých skladeb, z nichž každá má na desce své místo a nehraje roli "vaty" pro natažení stopáže, skvěle zvládnuté nástroje a to vše podkreslené texty, odzpívanými perfektní angličtinou bez protivného a rušivého přízvuku. Na desce neexistuje hluché místo, je našlápnutá od lehce beatlesácké "Try Some Stuff You Don't Think You Should" až po intimní "Sometimes I Fall". Nevídáno, neslýcháno.

Petr Balada - Jak je důležité míti Alberta (8/10)
Vztah k interpretovi: Otevřeně přející slávu, prachy a respekt.

Charlie Straight
© www.charliestraight.com
Pravděpodobně jsou Charlie Straight se svým debutovým albem objevem roku. Dost možná jsou stadiónovou kapelou světových parametrů. Nejspíše si toho u nás kromě pár zasvěcených opět nikdo nevšimne. Deska začíná pozvolna. Jako by se kapela hned na začátku chtěla vypořádat se vzory, které jim kde kdo předhazuje. A více než z poloviny právem. Charlie Straight totiž neprodukují nic novátorského. Ovšem díky muzikantskému umu i nevídané lehkosti, s jakou variace na známá témata zprostředkovávají, dokážou zaujmout. Je s podivem, jak silně tu funguje opakující se model intimního začátku a vzápětí gradujícího refrénu, aniž by nudil. Znovu se také ukazuje důležitost mít dobrého zpěváka, kterým Albert Černý rozhodně je. Bez něj by byl dojem z alba o dost blíže průměru. Muzikantsky pak chlapci baví nejvíce ve chvílích odchýlení se od melodické učesanosti. Ať už vystrkuje struny klavír nebo kytary. Někdy stačí i velkolepost zaměněná za komorní náladu. Škoda že právě té není víc. "She's A Good Swimmer" má v sobě nebývalou řadu potenciálních hitů. Teď už jenom, aby se hrály. V éteru i živě.

Tomáš Bláha - Cukrkandl i pro odrostlejší (8/10)
Vztah k interpretovi: Stejný jako k olivám. Dokud jsem neokusil, nevěřil jsem, že by mě fakt mohly chutnat.

Je to zábavná deska a bylo by škoda ji zavrhovat jen kvůli tomu, že to jsou Češi. Jo, v pop music je tenhle stereotyp pořád platnej. Bohužel v drtivé většině případů i spravedlivej. Něco mi ale říká, že se to začíná obracet. Nebo že by mohlo. Charlie Straight úspěšně zvládli první krok - netřeba srovnávat s interprety z tuzemské hudební scény. Příjemné. Pustit mi to někdo na ulici, asi bych se hádal, jestli to jsou Češi, nebo ne. Když je slyšim, jako bych se vrátil o několik let zpět, kdy tahle nasládlá pop music zažila asi nějvětší slávu. Kubb, The Feeling, Athlete atd. Dobrá zpráva je, že Charlie Straight nemusejí těmhle jménům na oltář přinášet milodary. Kdyby jejich název nezněl jako pobočka nějakého cukrovaru (zní tak jen mně? (Možná, mně jako pohádka o homofobním klukovi. - pozn. kor.)), napsal bych, že by jim tihle Třinečáci nakopali koule. Chytře si na MySpace místo Třinec napsali London. Mít kapelu udělal bych to samý. Protože prostě věci z Británie znějí líp než z Česka, i když ty české mohou být lepší. Víte, o čem mluvím? O Charlie Straight, kteří na mě působí, jako když tady v lize hrál Jarda Jágr.

Honza Průša - Jenom zvuk nestačí (6/10)
Vztah k interpretovi: Se teprve utváří.

Charlie Straight vstupují mezi posluchače promyšleně a razantně. Album, z kterého je za každou notou cítit obrovská zodpovědnost i moře odvedené práce, má dokonalý zvuk. Tak dokonalý, až se jím můžete nechat strhnout a v důsledku tak nepodstatného, i když velmi příjemného faktoru, začnete kapelu považovat za výjimečnou. Světovou. Když k tomu přidáte instrumentální zručnost a nadání pro líbivé hity na první poslech, není se čemu divit. Ve skutečnosti ale nejde o nic jiného, než běžnou kytarovku bez vlastního názoru s obrovskou touhou vstoupit do mainstreamu. Jsou schopní, vědí, jak hrát, a tak na sebe upozorňují, jak se dá. Není problém třeba hrát si na Beatles (Lennon v "Try Some Stuff You Don't Think You Should" a McCartney v "You Can" jsou do uší bijící). I když umějí napsat fakt dobré skladby, často plodí rádiové odrhovačky, nezřídka dojde na přívaly nesnesitelného patosu a kýče ("Your House"). Je jen na Charlie Straight, zda zvolí do budoucna jednoduchou cestu podbízivého mainstreamu, nebo poctivější a náročnější směr. Mají na oboje. Zatím je to fifty-fifty.


Album: Charlie Straight - She's A Good Swimmer
Průměrné hodnocení: 8,0/10
Celkový čas: 46:09
Skladby: Try Some Stuff You Don't Think You Should, Love Factory, You Can, In The Morning, Nothing, Bathroom Song, Rain, Platonic Johny, Your House, She's A Good Swimmer, Running Up, Upside Down, Sometimes I Fall

NÁZORY
  • dá se koupit bez DRM? (maca89, 20.07.2009 10:19) Reagovat

    nevíte někdo, jestli se dá tohle album někde koupit a stáhnout bez DRM?

    • Re: dá se koupit bez DRM? (maca89, 21.07.2009 17:26) Reagovat

      tak si odpovím sám - nedá. naštěstí z toho ale to DRM šlo oddělat:-)

      výborná deska..

    • Re: dá se koupit bez DRM? (PC, 24.07.2009 18:55) Reagovat

      Je jen otázka času, kdy to bude normálně na iTunes a na dalších nadnárodních serverech - určitě většinou bez DRM :-) Do konce prázdnin to snad kluci zvládnou...

  • Bezpochybyi nejlepší (Scoty, 21.07.2009 12:52) Reagovat

    Jedna z nejlepších kapel ČESKÉ REPUBLIKY, kluci si na nic nehrají a mají správné názory, proto ta hudba vyšla a je taková jaká je, bez přetvářky a debilních názorů. Už to stačilo s hudebbní scénou v ČR, teď nastupují Charlie Straight!

  • Objev? (MNM68, 23.07.2009 22:59) Reagovat

    Poprvé jsem Charlie Straight viděl na podzim minulého roku jako předskokana Kryštof u nás v Mostě. Hned mě zaujali. Našel jsem si je hned na netu stáhl volně dostupnou skladbu Platonic Johny a nasadil do své soukromé hitparády a dostali se až na 3. místo....Tento týden mi konečně došlo album a v makro recenzi souhlasím s názory, jak Katky Guziurové , tak Honzy Průšy, ale jedna věc je jasná, pokud nepřekročí vlastní stín, tak toto debutové album bude nejlepším debutem v této dekádě u nás.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Lake Malawi na albu "The Great Video Game Crush" našli světový zvuk. A potřebují i vaši sociální bublinu! (14.01.2023 09:00)
- Recenze: Lake Malawi vytvořili ze "Surrounded By Light" životaschopnou prvotinu (31.12.2017 10:05)
- Naživo: Lake Malawi si pražský křest "Surrounded By Light" mohou přidat do zlatého fondu svých koncertů (07.12.2017 21:39)
- Charlie Straight darují fanouškům svůj poslední koncert (06.12.2013 16:50)
- Charlie Straight se rozpadli: Pánové ohlásili blíže neurčenou pauzu (21.10.2013 09:00)
- Video: Charlie Straight - Tiger In Your Heart (04.10.2013 08:37)
- t-music Back to School se v Praze odehraje už ve čtvrtek (03.10.2013 11:33)
- Naživo: Vizovické Trnkobraní nabídlo festivalovou klasiku (28.08.2013 09:30)
- Video: Charlie Straight - Going Blind (09.07.2013 09:12)
- Fotogalerie: Festivalový mejdan ve Stromovce (02.05.2013 09:25)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu