shop.musicserver.cz
Colours Of Ostrava - den první a druhý, Černá louka a Slezskoostravský hrad, Ostrava, 9. a 10.7.2009

Všechny barvy duhy - Colours!!! (první část)

Vydáno: 13.07.2009 12:03 v sekci Naživo - Pavel Parikrupa a Dan Hájek | foto: Marek Gerhard / musicserver.cz

Ostravská Černá louka a Slezskoostravský hrad se opět po roce staly dějištěm multižánrového hudebního festivalu Colours Of Ostrava. Osmý ročník zase ukázal, proč je festival pravidelně nominován na hudební akce roku v České republice. Náš report je rozdělen do dvou částí a užít si můžete bohaté fotogalerie.

Colours Of Ostrava

místo: Černá louka, Slezskoostravský hrad, Ostrava
datum: 9. a 10. července 2009
Fotogalerie - den první
Fotogalerie - den druhý

Colours Of Ostrava, Černá louka a Slezskoostravský hrad, 10.7.2009
© Marek Gerhard / musicserver.cz
Špatná zpráva: zažijete rozmary počasí, zmoknete a pod pláštěnkou se zapaříte. Dobrá zpráva: dešťové přeháňky budou krátké a uvidíte duhu. Špatná zpráva: nemáte šanci vidět a slyšet všechny dobré věci, co vám dramaturgie nachystala. Dobrá zpráva: zažijete skvělého Jamieho Culluma (přečtěte si samostatný report) a další výborné koncerty a ještě objevíte něco, o čem se vám ani nezdálo. Špatná zpráva je, že budete unaveni, ospalí a možná i onemocníte, ale to vše přebije ta nejlepší zpráva: budete šťastní jako blechy.

Den první: čtvrtek
Sázka na divokou kartu, tentokrát v podobě Michael Nyman Bandu, se opět vyplatila. Po loňském výkopu Jana Garbarka se i tentokrát čtvrteční rozjezd festivalu uskutečnil v sedě. Asi by se těžko hledal další festival, kde osm tisíc lidí poslouchá soudobou vážnou hudbu pod širým nebem (jistě, největší potlesk si Nyman vysloužil sólovým blokem klavírních skladeb z filmu "Piano"), ale světe div se, ono to vážně funguje! Hezká ukázka hudební tolerance a všehochuti, tak typické pro Colours. Pohoda, úsměvy, radost.

Tata Bojs & Ahn Trio, Colours Of Ostrava, Černá louka a Slezskoostravský hrad, 9.7.2009
© Marek Gerhard / musicserver.cz
Další hezký moment nastal, když se na hlavní scéně chystal koncert Tata Bojs a Ahn Tria: lid to vzal do svých rukou a naprosto spontánně diváci bez problémů naštosovali plastové židle, aby měli prostor tančit a bavit se ve stoje. Dobře udělali - "komornější akustické" verze hitů Tatáčů s triem krásných amerických Korejek, to nebyla žádná selanka, ale místy docela hutný nářez. Výborná hudba a zvuk, sympatičtí protagonisté na pódiu, vtip a zábava, to vše vyústilo ve velký úspěch a zasloužené ovace.

Tata Bojs si své publikum na Colours získali už dávno a přítomnost krásného dámského tria (poctěného tím, že hraje na pódiu po Michaelu Nymanovi) nemohla nic pokazit. Tradičně mimoňské Mardošovy proslovy vyvolávaly salvy smíchu, Bublajs zpíval a hrál jak o život, zvuk byl vynikající (ostatně, tak tomu bylo po celou dobu festivalu) a dokonce jsme slyšeli dvě písně kapely v anglické verzi. Výtečná hudba, humor, dobrá podívaná za svitu Měsíce, co víc chtít?

Novinkou festivalu byla Česká scéna (ovšem nazvána "světově" Czech stage) na Černé louce: už před oficiálním zahájením na největším pódiu zde spustil svůj set loňský objev NiceLand - po počátečních problémech s odposlechy se dočkal velmi slušného přijetí a v jednom z přídavků si dal "Creep" od Radiohead. Ještě více diváků pak přilákal velmi rozverný Michal Hrůza s Kapelou hrůzy. NiceLand a Hrůza byli možná jediní, kdo na Czech stage reprezentovali "běžné" písničkáře s kytarou, pak už se žánrové rozpětí rozletělo do jiných sfér.

Den druhý: pátek
Jak se ukázalo později, pátek byl jediný den, kdy pršelo tak, aby se musely vytahovat pláštěnky. Deštníky byly letos konečně zakázány (ano, pár se jich pravda objevilo...). Při vystoupení Věry Špinarové (zaznamenala "doma" velmi slušný ohlas) to tmavé mraky na chvíli zkusily, jenže déšť naštěstí neměl dlouhého trvání a navíc se nad místem konání objevila překrásná dvojitá duha.

LA-33, Colours Of Ostrava, Černá louka a Slezskoostravský hrad, 10.7.2009
© Marek Gerhard / musicserver.cz
Druhý den festivalu nabídl mimo jiné i vystoupení avizované největší hvězdy Colours, Jamieho Culluma a také údajně nejlepší party kapelu světa, kolumbijské La-33. Tady už bychom s velkohubým označením mohli docela úspěšně polemizovat - jízda to byla výtečná, kapela šlapala (zejména parádní dechová sekce) a vynikající byla coververze "Roxanne" od Police nebo divoké variace na Manciniho "Růžového pantera", ale ve srovnání s loňskou fiestou skupiny Salsa Celtica chlapci z Bogoty prohráli na body.

Společné vystoupení s Tata Bojs bylo pro Ahn Trio tou nejlepší možnou reklamou. Na kostelní scéně už před samotným začátkem jejich prvního sólo koncertu u nás byl pěkně dlouhý štrúdl dychtivých fans a osobně jsem se třásl, zda se tam vůbec vlezu. Jejich mini obchůdek se taktéž dočkal náletu a záhy bylo úplně vyprodáno. Za vše může aura, radost a pozitivní energie, kterou holky spolu stále vozí. Nejvíce prostoru bez jakýchkoliv pochyb dostala deska "Lullaby For My Favorite Insomniac", ale nechyběl ani oblíbenec David Bowie nebo "Riders On The Storm" The Doors. Angella, Maria a Lucia si pro Ostravu nachystaly malé překvapení, to když na scénu pozvaly Emu Brabcovou, která s nimi zapěla krásnou "Big My Secret" (pokud se nepletu). Po Michael Nyman Bandu to byl druhý a ojedinělý koncertní zážitek na hranách vážné hudby.

Zcela jiný šálek kávy byl podivín (se všemi pozitivy a negativy v jednom) Daniel Benjamin. Ten ze scény rozdával listy poseté větvičky, evidentně se zamiloval do kluků, které viděl v prvních řadách a k nimž vyslal několik komplimentů, prapodivných poznámek. Přednesl několik melodramatických písniček ze svého bezejmenného debutu, v nichž se vyzpovídal ze svých rozervaných vnitřních pocitů. Vystoupení mělo své vrcholy i propady a studiové experimenty šly v živém provedení do ústraní. Vnitřně si však nedokáži představit, co tento chlapík se tříčlenným doprovodem vyváděl během nočního rozjímání.

To be continued...

NÁZORY
  • "Špatná zpráva je, že budete unaveni, ospalí a možná i onemocníte, ale to vše přebije ta nejlepší zpráva: budete šťastní jako blechy." (ToP, 14.07.2009 13:57) Reagovat

    Tyvago, souhlas jako prase!!!!... teď to jdu dočíst :D

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nabitý program Colours of Ostrava 2024 vyvrcholí hvězdnou sobotou (06.03.2024 12:03)
- Colours 2024 nabízí pestrý program z celého světa včetně rockové legendy Lennyho Kravitze. Od února vstupenky zdražují (26.01.2024 10:42)
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Lenny Kravitz zahraje na Colours of Ostrava (01.12.2023 11:01)
- Colours of Ostrava přivezou Queens of the Stone Age (15.11.2023 11:02)
- Sam Smith a další. Colours of Ostrava odtajnily část programu příštího ročníku (31.10.2023 07:11)
- Video: Michal Hrůza se vrhá do vln vztahů jako "Neplavec" (09.08.2023 12:42)
- Naživo: Tata Bojs na hlučínské Štěrkovně možná naposledy zahráli kompletní "Nanoalbum" (30.07.2023 13:31)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Tata Bojs zahrají na Štěrkovně Open Music v Hlučíně kompletní "Nanoalbum" (25.07.2023 09:43)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu