"Thriller" v teniskách odehrál jeden z koncertů roku

12.07.2009 10:17 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Festival Colours Of Ostrava se ještě nedostal ani do své poloviny, už ale zažil svůj vrchol. O vystoupení britského "Sinatry v teniskách" Jamieho Culluma se navíc, soudě podle ohlasu publika, bude mluvit i jako o jednom z koncertů roku. Cullum Ostravě ukázal, že umí a že na to má.

Live: Jamie Cullum


místo: Colours Of Ostrava, Slezskoostravský hrad, Ostrava
datum: 10. července 2009
Setlist: Get Your Way, Twentysomething, Photograph, Please Don't Stop The Music, Thriller, These Are The Days, London Skies, High And Dry, I'm All Over It Now, Mind Trick, I Get A Kick Out Of You, Wind Cries Mary, Singing In The Rain/Umbrella
Fotogalerie

Jamie Cullum, Colours Of Ostrava, Černá louka a Slezskoostravský hrad, 10.7.2009
© Marek Gerhard / musicserver.cz
Ti lidi stáli úplně v němém úžasu. Totiž naopak. Naprosto bezděčně křičeli. Nedalo se to ovládnout, nedalo se tomu zabránit, nedalo se tomu utýct, ať už se člověk zařadil do jedné, nebo druhé skupiny. Festival Colours Of Ostrava dosáhl svého vrcholu už druhý den svého programu a jen málokdo věřil, že by to kdokoliv ze zbývající poloviny (sic!) line-upu mohl změnit. A tohle všechno dokázal dvacetněcoletý skrček z Brtitánie se svým bandem. Jamie Cullum.

"Jdeš na Kuluma? Já jdu taky na Kuluma," bylo slyšet to páteční odpoledne z mnoha stran. Až to příjemný nebylo. Představa vyhajpovaného natřískaného koncertu nezdála se být lákavou. A možná to bylo počasí, které do Ostravy po dusných lepkavých dnech přineslo zataženou a prochladlou oblohu, možná to byl moderátor Jan Budař, který návštěvníky naučil správně vyslovovat Cullumovo příjmení a donutil je přivítat hvězdu večera sborovým výkřikem: "Jamie!", možná to bylo něco úplně jiného, co ty lidi nakonec tak nějak umírnilo a nechalo z nich sálat tu výbornou atmosféru, kterou bylo vystoupení prosyceno.

Jamie Cullum, Colours Of Ostrava, Černá louka a Slezskoostravský hrad, 10.7.2009
© Marek Gerhard / musicserver.cz
Od výkřiku: "Ahoj, Ostrava, jak se máte?!" a prvních taktů "Get Your Way" bylo každému jasné, kdo je tady pánem. Cullum, dost možná nejmladší z celého kvintetu, ovládal nejen klavír, keyboard, kytaru a kdovíco ještě a své spoluhráče, ale i ten -náctitisícihlavý dav před ním. Nechal ho tleskat, učil ho zpívat doprovodný vokál refrénu k "London Skies", sám lítal po pódiu jako čamrda, svíjel se takřka v orgastických křečích, křičel: "Děkuji, Ostrava!", skákal, plazil se po zemi, bubnoval do křídla (dovezeného jeho sponzorem Yamahou až z Vídně) zepředu, zezadu, zevnitř i zespodu a najednou z toho byla dokonale vyseknutá pocta Michaelu Jacksonovi v podobě "Thrilleru", na tom samém křídle hopsal a chodil, až nejedno pianistovo srdce zaplakalo, a přitom všem nepůsobil vůbec rozmazleně, strojeně, hvězdně nebo nafoukaně. Působil jako kluk, kterého tohle všechno prostě neuvěřitelně baví, který si to fakt užívá a který na to navíc má.

Setlist sestával zhruba půl na půl z písní z debutu na velkém labelu "Twentysomething" i z jeho následovníka "Catching Tales". "Jsem zvědavej, jaká bude ta jeho nová deska - jestli tam budou víc standardy jako na první, nebo jestli bude experimentálnější jako druhá," polemizoval Dan Hájek. Když pak Cullum jako první novinku představil cover Rihanniny "Please Don't Stop The Music", bylo jasné, že standardy se asi konat moc nebudou. Taky druhá novinka, plánovaný první singl "I'm All Over It Now", je dle Cullumových slov pokusem o tři a půl minuty popu a fakt je, že zní trochu jako "Womanizer" pro jazzmany, což ale v tomhle případě není urážka. Víc se fanoušci dozvědí v listopadu, kdy by album s pracovním názvem "The Pursuit" mělo vyjít.

Jamie Cullum, Colours Of Ostrava, Černá louka a Slezskoostravský hrad, 10.7.2009
© Marek Gerhard / musicserver.cz
Mimochodem, Rihanna. Pro tu má tenhle chlapík evidentně slabost. Zazněla ten večer ještě jednou, v samotném závěru při přídavku, kterým se stal jakýsi mash-up složený z evergreenu "Singing In The Rain" a největšího hitu barbadoské zpěvačky "Umbrella". Publikum v té chvíli bylo v extázi.

Jamie Cullum toho při své první návštěvě Česka nezahrál kvantitativně moc. Setlist čítá třináct skladeb i s přídavkem. Všechno ale vyvážil vysokou kvalitou, technickým provedením a osobitou interpretací. Věděl přesně, kdy nechat své křídlo znít citlivě osamoceně i kdy naopak zabouřit v divokém jamu s ostatními hráči z kapely, a taky věděl přesně, kdy skončit. Nebylo pochyb o tom, že Ostrava toho pátečního večera zažila jeden z koncertů letošního roku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY