shop.musicserver.cz
U2, Snow Patrol, San Siro, Milán, Itálie, 7.7.2009

U2 místo fotbalu - super show na San Siru

Vydáno: 09.07.2009 21:37 v sekci Naživo - Spolupracovník redakce | foto: facebook interpreta

Úžasný, skvělý, famózní. Na koncert U2 už nepojedu jinam než na milánské San Siro. A to si mě ani Bono nevzal na pódium, aby mi hezky a zblízka zazpíval "With Or Without You". Osmdesát tisíc lidí na slavném fotbalovém stadionu: to zažít a můžete zemřít. Ani pak nemusíte jezdit do Neapole, stačí Milán.

Live: U2

support: Snow Patrol
místo: San Siro, Milán, Itálie
datum: 7. července 2009

Snow Patrol
© bradleyquinn.com
Úterní milánský koncert byl třetím vystoupením U2 v rámci jejich aktuálního turné 360°. Kromě skvělé show měl i úžasnou kulisu - víc než osmdesát tisíc fanoušků na San Siru, kde normálně předvádí své umění AC Milán. Když všichni ti lidé začali zpívat, naskakovala husí kůže. A Bono se v takových chvílích mohl sbalit a odejít z jeviště, stejně nebyl vůbec slyšet.

Ale popořádku. Předskokany byli skotští hitmakeři Snow Patrol. Předvedli dobrý výkon, který zakončili asi nejznámější písní "You're All I Have". Hráli zhruba čtyřicet minut, bohužel pro ně před poloprázdným stadionem.

Pak nervózní aréna necelou hodinu čekala na hlavní hvězdy. Jejich nástup nešlo přeslechnout. Kolem deváté hodiny začali všichni šílet nadšením, na pódium vystoupali už skoro za tmy U2 - to aby byla vidět jejich světelná show. Koncert odstartovaly písničky z nového alba, absolutní nadšení ale vyvolal až hit "Get On Your Boots". A samozřejmě pak "I Still Haven't Found What I'm Looking For" - Bono v tu chvíli ani nemusel stát u mikrofonu, stejně nebyl vůbec slyšet.

U2
© u2.com
Když začala nálada trochu upadat a diváci, kteří do té doby všichni stáli, si začali pomalu sedat, vystřihli U2 "Pride (In The Name Of Love)". A celý stadion začal zpívat o oo oooo. Takou sílu jen tak nezažijete - refrén musel znít na kilometry daleko. Bono se snažil několikrát změnit melodii, San Siro ale přezpívat nedokázal - fanoušci si dál zpívali svoje o oo oooo. (Nevěříte? Tady je důkaz.) Podobně úžasná byla i písnička "Vertigo", u které ani nevím, jestli ji zpíval i Bono, nebo jen fanoušci. Pak už to šlo jako po másle, za obrovské euforie se střídaly slavné songy: namátkou "Sunday, Bloody Sunday" či "Beatiful Day".

Ovšem U2 mysleli i na to, že je potřeba show něčím zpestřit, a tak - nepřekvapivě - vzdali poctu Michaelu Jacksonovi, který měl ten den pohřeb. Bono vzápětí odzpíval hit "Angel Of Harlem" a pak i úryvky z mixu "Man In The Mirror / Don't Stop 'Til You Get Enough".

U2
© u2.com
Dalším prostřihem byla chvíle, kdy si Bono pozval na pódium mladou slečnu, které v půlce koncertu popřál všechno nejlepší k narozeninám. Připili si šampusem, načež si frontman u fanoušků objednal popěvek "Happy Birthday". Že jde o nějakou prominentní fanynku, to bylo sice všem jasné, ale až zpětně jsme se dočetli, že dívka na pódiu byla ve skutečnosti Bonova dcera, která opravdu slavila osmnáctiny. Chápejte, kvůli skandování nebylo na stadionu moc rozumět...

Zbytek vystoupení byl jako obvykle propletený politikou. Nejdřív se zpívalo vůdkyni barmské opozice Aun Schan Su Ťij, která je už skoro dvacet let zavřená v domácím vězení a aktuálně ji junta soudí. O pár písniček později se Bono pustil na horké italské půdě do premiéra Silvia Berlusconiho. Kritizoval ho, že neplní sliby na pomoc chudým africkým zemím.

U2
© u2.com
Pokud chvilkami fanoušci nezpívali, prohlíželi si zvláštní kruhové pódium. U2 jím chtěli zvětšit kapacitu stadionu, většinu času ale byli otočeni jen na jednu stranu, naštěstí čelem k nám. Scéna vypadala jako mix kosmické lodě a chobotnice. Nejlepším kouskem ale byla obří obrazovka nad muzikanty, která se v jednu chvíli roztáhla jako mříž ze shora pódia až na jeho podlahu. I jako mříž ale pořád fungovala jako obrazovka.

Po dvou a půl hodinách skvělé show ale přišel šok. U2 odzpívali, uklonili se, poděkovali a odešli. To ještě bylo normální, jenže pak italští fanoušci přestali okamžitě tleskat, zvedli se a začali odcházet. Žádný přídavek, žádné dupání, žádné vyvolávání. Kapela se tak ani jedinkrát nevrátila na pódium. I v minulosti přitom U2 písničky navíc hráli. Zvláštní věc, když stadion celou dobu šílel nadšením... Byli jsme v šoku, ani jsme se nikoho neptali, co to má znamenat. Jen jsme si řekli, že jsou Italové trošku divní.

Autorkou článku je Marie Valášková.

NÁZORY
  • U2 (BMAJTZ, 09.07.2009 22:08) Reagovat

    Tak zaprve italove jsou asi fakt divni kdyz si nevydupali pridavem me osobne by to nasralo. Nicmene tou prominentni atmosferou bych si tak jsisty nebyl ja byl na U2 na Vertigo tur jenom v polsku. Pravda tehda tam bylo asi jenom 60000 lidi ale jak se fanousci na hitovkach rozjeli tak bono nesel slyset uplne stejne. Podle me ani tak o misto nejde jako fandom. Osobne si na polsko stezovat nemuzu (pominu teda spojeni to bylo hrozne) ale jizda to byla. Jedu tam letos znovu a verim v to ze to bude opet paradni zazitek.

    • Re: U2 (gary, 10.07.2009 09:43) Reagovat

      Byl jsem na Vertigu v Katowicich/Chorzowe a stejne tak i ted na San Siru. Je to absolutne nesrovnatelny zazitek! A ten udelali jen fanousci, zadny bednicky a chobotnicka na podiu!

      www.youtube.com/watch?v=WkvTpcxPD1k




  • hmmm (Ivan, 09.07.2009 22:46) Reagovat

    musela tam byt riadna smrst ked si autor nevsimol ze pridavky boli a dokonca az dva, lenze U2 to ma tak premyslene ze zmiznu z podia, pustia nejaky podmaz a vratia sa, preto si to nezasvateny ani nevsimne. #tri stvrti ludi na stadione dopredu vedelo aky bude setlist takze po poslednej Moment Of Surrender vedeli ze nic dalsie prist nemoze aj keby sa na hlavu postavili.

    SETLIST c1.
    Breathe
    No Line On The Horizon
    Get On Your Boots
    Magnificent
    Beautiful Day
    I Still Haven't Found What I'm Looking For - Stand By Me
    Angel of Harlem
    Party Girl - Happy Birthday
    In A Little While
    Unknown Caller
    The Unforgettable Fire
    City of Blinding Lights
    Vertigo
    I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight
    Sunday Bloody Sunday
    Pride (In The Name Of Love)
    MLK
    Walk On

    Where The Streets Have No Name
    One

    Ultraviolet (Light My Way)
    With Or Without You
    Moment Of Surrender

    set list c.2
    Breathe
    No Line On The Horizon
    Get On Your Boots
    Magnificent
    Beautiful Day - Here Comes the Sun
    I Still Haven't Found What I'm Looking For
    Desire - Billie Jean - Don't Stop Til You Get Enough
    Stuck In A Moment
    Electrical Storm
    Unknown Caller
    The Unforgettable Fire
    City of Blinding Lights
    Vertigo
    I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight (crazy remix)
    Sunday Bloody Sunday - Get Up Stand Up
    Pride (In The Name Of Love)
    MLK
    Walk On

    Where The Streets Have No Name
    One

    Ultraviolet (Light My Way)
    With Or Without You
    Moment Of Surrender



    • Re: hmmm (gary, 10.07.2009 10:12) Reagovat

      A neni to jen detail? Atmosfera byla tak fantasticka, ze se to dalo prehlednout. Btw, kdyz uz jsme u tech detailu, hrali ten prvni set list a navic ti tam jeste chybi "Man In The Mirror" + "Don’t Stop Til You Get Enough"

  • u2 (vlada, 10.07.2009 10:40) Reagovat



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Bono v nové audioknize "Surrender" rekapituluje vzestupy i pády U2 (13.12.2023 10:39)
- Video: Můžeme si oddechnout. U2 se s "Atomic City" zase vracejí zpět do formy (03.10.2023 08:35)
- Recenze: U2 se na "Songs Of Surrender" neúmyslně točí v kruhu a zbytečně si kazí svůj odkaz (02.05.2023 16:00)
- Video: The Killers předělali "Where The Streets Have No Name" od U2 do dojemné akustické verze (24.03.2023 11:17)
- Připravte si peněženky, nové album U2 má více než deset různých verzí (09.02.2023 11:57)
- Video: Eddie Vedder vzdal dvojí poctu U2. Na Kennedy Center Honors zahrál covery "One" a "Elevation" (15.01.2023 10:15)
- U2 oděli čtyřicítku svých skladeb do nového hávu. Vyjdou v březnu na kolekci "Songs of Surrender" (11.01.2023 16:14)
- Billie Eilish si myslela, že U2 jsou z americké Pensylvánie. Může za to seriál "Kancl" (11.01.2023 09:18)
- Bono z U2 posílá do knihkupectví svou autobiografii (01.11.2022 17:37)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu